6+1 hűsítő tipp az építészetben és a lakberendezésben

1. hűsítő tipp: átszellőztetett falak és tetőzet

Az első hűsítő tipp nagyon-nagyon régi módszer, már elődeink is alkalmazták, mikor a padláson tárolták a szalmát, és más terményeiket: ezek szigetelték a plafont, felettük pedig szabadon járhatott a levegő. A parasztházak oromzata ezért is lyukacsos.

1. hűsítő tipp: légnyílások

Ezt Angliában és Japánban kimaxolták, ugyanis kettős héjazatú házakat építettek, amelyeknél a levegő nyáron szabadon áramolhat a falakban, míg télen lezárják a felső légnyílásokat, és a felmelegedett levegő plusz szigeteléssel védi a hidegtől.

Magyarországon nem alkalmazzák, mert nagyon pontos és gondos kivitelezés mellett hatékony.

A tetőszellőzésről a FILO Fentartható lakberendezés blogon olvashatsz többet.

2. tipp: vertikális légmozgás

A meleg levegő felfelé száll. Ezt a tényt kihasználva, főleg a többszintes házakban érdemes olyan építészeti megoldásokat, illetve szellőző rendszert kialakítani, ami mintegy önműködően biztosítja a levegő mozgását, hűtését nyáron és a melegítését télen. A pince szellőzése segítségével, a talajon keresztül állandó hűtésünk lehet.

2 vertikális légáram
Forrás

3. tipp: horizontális légmozgás

Ha elősegítjük a horizontális légmozgást a lakáson belül, akkor könnyen átszellőztethetővé válik a ház. Ez télen is nagyon lényeges és kánikula idején nyáron is megnő a jelentősége: hiszen csak pár órád van arra, hogy lehűtsd a házat éjszakánként!

3 - horizontális légáram
Készítő: Anamika Prasad 

Fontos, hogy egy helyiség milyen pontjain megy be a levegő, hol tud kijutni – biztosítani kell azt, hogy körbe tudjon járni, ne alakuljon ki huzat.

A légbevezető nyílások állításával befolyásolni tudod a légáramlás irányát. Ronthatsz és javíthatsz az átszellőzésen, ahogy a fenti ábrákon megfigyelheted.

4. tipp: az árnyékolás

Nagyon fontos: kívülről kell árnyékolni! Megteheted a kertrendezés során, különféle épített szerkezetekkel, illetve az ablakok lefedésével. Nagyon fontos eleme a házak designjának is, alapvetően befolyásolja az árnyékoló szerkezet egy ház külsejét.

4. hűsítő tipp
Forrás

Az árnyékolásról a FILO Fentartható lakberendezés blogon olvashatsz többet.

5. tipp: a színek

A hideg színek a környezetünkről azt az üzenetet küldik az agynak, hogy hideg van, a lakás kialakítása során érdemes nyári berendezést is létrehozni. Hogy télen ettől ne fázz, érdemes a beépített szerkezetek, bútorok színét színsemlegesen kiválasztani: ne tolódjon el se a meleg, se a hideg színek felé, a kiegészítőket pedig évszakonként cserélgesd: nyáron a kifejezetten hideg színű, kék, türkiz, esetleg zöld kiegészítőket alkalmazd, míg télen a narancs, piros, vörös árnyalatait: nem véletlen, hogy a karácsonyról a zöld és a piros jut azonnal az eszünkbe! Az sem véletlen, hogy a kerti lakberendezésben is a tenger környéki stílusok a kedveltek!

5. tipp
Forrás

6. tipp: anyagok

Len, len, és len. Viszkózzal keverhető esetleg – ez egyébként az elérhető a boltokban. És fa, bambusz és a természetes kövek.

6. hűsítő tipp
Forrás

Ezek elvezetik a nedvességet, lassan párologtatják el, illetve a természetes kövek hűsítő érzetet nyújtanak. Érdemes minél világosabb anyagokat választani.

+ 1 hűsítő tipp

Ha sikerült mindent jól megterveztetni, kialakítani, berendezni úgy, hogy betartottuk a fenti 6 szabályt, ne tedd tönkre azzal, hogy akadályozod a hatásukat!

Ne vágd le a lakásodat tökéletesen árnyékoló fát! Ne tegyél bútort a légáram elé! Ne mélyvörös rózsával díszítsd a lakást! Ne állj órákat a konyhai tűzhely előtt – alakítsd ki a kertben!

Források:

Neufert: Építés- és tervezéstan

A nyitókép forrás: https://www.archdaily.com/949585/cooling-interiors-will-be-the-architectural-challenge-of-the-future

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: