A nagytakarítás

A nagytakarítás manapság nem divatos, de a magamfajta halogató típusoknak erősen ajánlott. Ugyanis a divatos folyamatos üzemmód engem zavar. Takarítsam a tisztaságot? Ugyanmár!

A hagyományok szerint 3 (maximum 4) nagytakarítás van évente:

  • a húsvéti,
  • az augusztus 20. előtti és
  • a karácsony előtti.

A nyári tulajdonképpen az iskolakezdés előtti, nyár végi kitakarítás, a másik kettő a nagyobb vendégjárások előtti takarítás. Jellegüknél fogva egy kicsit különböznek egymástól, ma a nyárit veszem górcső alá.

Feladatok: ellenőrzés

A nyári nagytakarításkor előkészítjük az életünket a betakarításhoz, az iskolakezdéshez. Ebben az időszakban kényelmesen elvégezhetjük a kerti, udvari munkálatokat is – most biztosan jó idő van. Nem esik, meleg van.

Minden takarítás első feladata a számbavétel. Régen volt házi leltár, ha erőt érzel, most is csinálhatsz, de én nem szoktam.

Ennek során a ellenőrzünk: van-e elegendő készlet, ezeknek elég tároló edény és végül tároló hely. Ha a válogatás során hibás, romlott, törött darabokat találunk, dobjuk ki. Ha felesleges dologra leltünk, adjuk el, ajándékozzuk el, illetve gyűjtsük és raktározzuk külön, ha mi akarjuk később használni. A hiányzó darabokat pótoljuk.

Milyen készleteink lehetnek?

Ruha, írószer, irodaszer, könyvek, játékok, berendezési tárgyak, eszközök és szerszámok.

Karbantartás

Az augusztusi nagytakarítás kitűnő alkalom a gépeink ellenőrzésére! Most hívjuk ki a gázkészülék szerelőt, a villanyszerelőt, fűtésszerelőt, ellenőriztessük a készülékeket, tisztíttassuk ki szakszerűen. Még időben vagyunk minden cseréhez, átalakításhoz!

Feladatok: takarítás

Már ellenőrzés közben is elkezdhetjük, sőt, ajánlott. Mikor a szemlézés miatt mozgatjuk a dolgainkat, akkor egyúttal takarítsunk is ki: töröljük, poroljuk, mossuk le, a tárolóhelyeket is és a már tiszta helyre tegyük vissza.

Azonban mielőtt elkezdjük, portalanítsuk a mennyezetet, a világítótesteket és a falakat. Általában ehhez elég egy keményebb, száraz “toll”-seprű. A világítótesteket szedjük szét és a búra alól is távolítsuk el a szennyeződéseket.

Miután a tárolóhelyek és a falak, mennyezet tiszta, következzenek az ajtók és ablakok. Természetesen ide értve a függönyöket is. Ha megrongálódott, akkor cseréljük ki, javíttassuk meg: a téli fűtés előkészítése is feladat!

Ha elkészült, akkor a kárpitok, szőnyeg tisztításával folytassuk, végül az utolsó feladat a padló felmosása és fényesítése. A matt padlókat is érdemes hibátlanra törölni.

Feladatok: pótlás

A számbavétel során mindig készítsünk egy listát a cserélendő, pótlandó holmikról. Augusztus 20. után, szeptemberben szépen sorban szerezzük be a listán szereplő tételeket.

Feladatok: a lomtalanítás, tárolás

A számbavétel során feleslegessé vált holmit pedig adjuk, ajándékozzuk el. Szervezhetsz garázsvásárt, iskolai csere-berét is, csatlakozhatsz másokhoz is. Kihasználhatod a facebook-piacterét.

Az ajándékot konkrétan is értem: a sosem használt játékokat (többet kapott, már kinőtte, vagy egyszerűen nem is tetszett neki és emiatt nem használta), karácsonyi csomagolópapírba elcsomagolom, ráírom, mi van benne, milyen korosztálynak való (hogy a jótékonysági szervezet tudja, kinek adja tovább) és a szervezett karácsonyi akciókban felajánlom. A megunt táskáimat női jótékonysági akciókra tartogatom, a kéréseknek megfelelően felszerelem. A már használt, de jó dolgokat a barátoknak szoktam továbbítani. A használt, már nem olyan szép holmit, a kerítésre rakom, szerintem már kialakult “vendégkörünk” van. A rossz, törött, stb. megy a kukába. (Azonnal, nem szabad tárolni az ilyesmit!)

A használt és még újrahasznosítható dolgokat félreteszem újrahasznosításra. Ezek főleg kötött, horgolt darabok, illetve pamut holmi, érdekesebb mintájú anyagok. Alapanyagként használom tovább: legombolyítom, szétszedem és úgy tárolom felhasználásig.

A tároláshoz megfelelő tárolóeszközöket veszek, kiegészítő dolgokkal együtt. A ruhákhoz molyriasztót, molyjelző ragasztós papírt, az élelmiszerekhez is jelzőpapírt használok. Ha talál kártevőt, akkor irtószerrel védekezem, de csak ilyenkor! Ha megfelelő a tárolás, akkor elkerülik a kártevők a tárolt holmit! A tárolóhelyeken is kitakarítok! (Padlás, pince, garázs, gardrób, spájz, kamra, kerti szerszámos, stb.)

Mivel könnyítheted meg a feladatokat?

Szerintem a nagytakarítást a megfelelő eszközök birtokában jó végezni. Segítőkre is szükség lesz: a karbantartáshoz mindenképpen, de kérj segítséget a részfeladatokhoz is! Érdemes az ételt ebben az időszakban rendelni, házhoz hozatni.

Az első a lista! Erre fel tudod írni két nagytakarítás között a részfeladatokat, alkalmas az ellenőrzésre: pontról-pontra haladhatsz. Motiválónak kell lennie! Jó, ha kellemes ránézni, de leginkább a sok pipa az ösztönző!

Készíts kicsi lapokat! Ha minden egy lapon van, miniatűr betűkkel, amit egy vastag filccel nem is lehet kipipálni, csak nagyítóval és a legvékonyabb valamivel tudsz ráírni, akkor csak elmegy az életkedved!

Legyen egy összefoglaló lapod és a részfeladatokról szóljon külön-külön lap. Ne keverd össze a még megcsinálandó, már elkészült listáidat: tök jó dolog látni, ahogy növekszik az elkészültek listája!

Nagytakarítás: általános lista
Nyomtasd ki a papír mindkét oldalára és hajtsd háromba!

Ha a részletes csekk-listáimat szeretnéd, iratkozz fel a következő űrlapon a hírlevelemre!

Ha megakadtál a lakberendezéssel, tanácsra esetleg tervezőre van szükséged, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-től hatalmas KATA-temető akcióval várlak, figyeld a honlapomat vagy a facebook oldalamatIratkozz fel, hogy megismerd az ajánlatomat!

Ne menj még! Ha nincs szükséged a listákra, nincs szükséged tanácsadásra, de szeretnél heti egyszer beleolvasni, milyen cikkek jelentek meg a blogon:

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: