Rezsicsökkentés? Vége? Úristen! Mit tegyek?

Tavaly március közepén részt vettem egy egy hetes online konferencián: Sustainable Interior Design címmel. Ezen a konferencián részletesen átelemztük a fenntarthatóság és energia takarékosság kérdéseit, segítséget kaptunk a további vizsgálódáshoz. Ezek a vizsgálódások vezettek a FILO Fenntartható lakberendezés blog létrejöttéhez. A rezsicsökkentés részleges megszüntetése alkalmat nyújt arra, hogy innen szemezgetve pár megoldási lehetőséget felvázoljak a problémáink megoldásához.

A FILO Fenntartható lakberendezés Miskolci időjárási adatokra optimalizált megoldási javaslatokról szól. A 30. bejegyzésnél tartok és ezekből válogatok pár javaslatot arra, hogy tudsz takarékoskodni az energiával, felhasználni a megújuló forrásokat (passzívan.)

Alapvető feladatok

A legfontosabb a rezsicsökkentés szempontjából is, hogy hogyan van tájolva a ház. A legtöbb persze egyáltalán nem optimális, nincsenek beárnyékolható, jó nagy nyílászárói délre, nem védettek nyugatról – sőt, az utóbbi időben kifejezetten divatos nyugatra tájolni a házakat: emiatt sajnos a uralkodó szél miatt többlet energiába kerül a házak fűtése. De annyit meg tudunk tenni, hogy a nyugati oldalon megerősítjük a szigetelést a nyílászárók körül, jó vastag függönyöket használunk, melyek segítenek kint tartani a szeleket. Délen biztosítjuk a nyári árnyékolást, télen pedig azt, hogy a napsütéses órákban a nap akadálytalanul bejuthasson a lakásunkba. A keleti és északi oldalon érdemes megerősíteni a szigetelést (vagyis vastag függönyt használjunk és ellenőrizzük le az ablak, ajtó körül a szigetelésünket.)

Forrás

Életmód változtatás

Miután ezzel elkészültünk, már jelentős a rezsicsökkentés. Ha még mindig vissza kell fogni a fogyasztásunkat, az életünkön is változtatni kell: kevésbé pazarlóan használni a melegvizet, a fűtést: bizony, érdemes tekergetni a termosztátot, beállítani a jó hőfokokat. Még mielőtt ezt megtesszük, lakberendezési szempontból is nézzük meg a lakásunkat. A nagy területű, nehezen kifűthető részeit zárjuk le, használjuk hűvösebb hőmérsékletet igénylő célokra (sportoljunk, aludjunk itt.) A könnyen kifűthető, napos, meleg szoba legyen a nappali, és a gyerekszoba. Az ehhez közeli fürdőszobát használjuk. Az étkezést szervezzük a konyhába, az étkezőt csak különleges alkalmakkor használjuk.

Ha van lehetőségünk, télen építsünk tömegfalat: sziklákat, téglát, betont (igazit!) tegyünk az ablak elé úgy, hogy a téli napsütés érje. Ezek felmelegszenek és tárolják a hőt. Készíthetünk ülőkét, virágbeültetést, könyvespolcot, stb.

Víz- és energiatakarékosság

A mosogatást 3*10 liter vízben is el lehet végezni, amiből 10 liter forró, 20 hideg. Ehhez három 10 literes edényre van szükség (lehet az utolsó a mosogatómedence, a másik kettő 1-1 lavór. Nekem négyszögletes a lavórom, tudom ajánlani.) Az első edénybe 10 l forró vizet öntünk (lehet krumpli-, tészta-, zöldségfőző víz is), plusz a mosogatószert. A másik kettőbe 10-10 l hideg víz kerül. A mosogatáskor fontos, mit mi után mosogatunk: elsők az üvegtárgyak, poharak, utánuk az evőeszközök, majd a porcellánok: tányérok, tálak, őket követik koszossági sorrendben a főzőedények.

A zuhanyzási, hajmosási szokásainkat érdemes módosítani: ne folyassuk a vizet. A fogát mindenki így mossa már, ugyanazt kell alkalmazni: bevizez, elzár, szappanoz, megnyit, öblít és kész. A gyerekeknek vegyünk/szerezzünk nagyobb méretű kádat. (Ilyeneket a vidéki vas-edényekben még mindig árulnak.) Ők abban is nagyszerűen érzik magukat.

A konyhai eszközök helyett készíts mindent kézzel, vásárolj (pékség, hentes, zöldséges) és főzz minden nap. Most a nyári időszakban olcsóbb a zöldség-gyümölcs, vannak akciók (szedd magad!), érdemes a kedvenc ételeinket hagyományosan tartósítani hűtés helyett. Erről a FILO Konyhában írtam egy részletesebb cikket!

Ha még csak tervezed a házad

Tájold jól! Szigeteld! Aknázd ki a geotermikus energia adta előnyöket (föld-víz hőcserélős kazán) és a passzív energiahasznosítás továbi lehetőségeit. Terveztesd meg, ha optimális a helykihasználás, a tájolás, a nyílászárók mérete, az alkalmazott anyagok, és a berendezés során is figyelmet kap a fenntarthatóság, akkor pénzt takaríthatsz meg már az építés során is, valamint az üzemeltetés során is, továbbá még a ház elbontása sem fogja károsítani annyira a környezetet.

Kedvenc alaprajzom
Forrás

Tanácsadás

Magyarország kivételesen jó helyzetben van ezen a téren. A 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról (Ehat.) biztosítja azt számunkra, hogy 21. § (c) alapján a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) “a lakosság számára ingyenes energetikai tanácsadást biztosít, valamint nyomon követi a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékét.” Ezen a linken tudsz regisztrálni a tanácsadásra. A rezsicsökkentés megkurtítása és a KATA hirtelen kivezetése (nagyon sok tervező ezt az adózási formát választotta) minden bizonnyal sok feladatot ró a Kamarára, de remélhetőleg ők is jelentkeznek valamilyen tájékoztató anyaggal, ajánlattal.

Ha konkrét lakberendezési tanácsokra lenne szükséged, jelentkezz nálam! Ha építkezel és szeretnéd, ha a fenntarthatósági szempontok is érvényesüljenek a lakberendezésben, kérj teljeskörű lakberendezési tervezést!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: