Az étkező

Az étkező bútorai:

  • az étkezőasztal az asztalnál általában étkezők székeivel,
  • tárolóbútorok.

Az étkező funkcionális tér. Ha nem csak étkezésre használjuk, hanem itt dolgozunk, tanulunk, stb., továbbra is funkcionális marad. Egyes berendezési tárgyaink módosulnak, bővülnek ilyenkor: kényelmes karosszék, íróasztali lámpa, számítógép asztal.

A saját, vidékies stílusú étkezőm. Ma ez az állatorvosi ló.

Mire ügyelj?

A legfontosabb a kényelem. A legfontosabb az, hogy mikor körbeülitek az asztalt, kényelmesen körbe lehessen járni. Akinek volt valaha panel étkezője, tudja, hogy ez a kritérium teljesíthetetlen volt! Ha az ablak mellett ült valaki, mindenkinek fel kellett álnia az útvonalban, mikor ki akart menni… Ehhez az asztalon kívül minimálisan szükséges 150 cm tér hosszában és keresztben. Ha szőnyeget szeretnétek használni az asztal alatt, akkor ennek is legalább ezt a méretet célszerű használni (tehát az asztal szélessége, hossza és mindkét irányban még 150 cm. A 120*70-es, négyszemélyes asztalnál 270*220 a szőnyeg, illetve a szoba legalább ekkora legyen.)

Nem csak eszünk.

Másodszor a világítás. Mikor az ember étkezik, gusztusos élelmet szeretne magához venni, ezért az asztal feletti lámpának úgynevezett nappali fényt kell sugároznia. Azonban az étkezést követő beszélgetéshez ez sok, ilyenkor melegebb fényekre, kisebb fényerőre vágyunk – ezért érdemes állítható fényhőmérsékletű és fényerejű izzót, lámpát használni. Szerencsére ma ez nem nehéz a ledek világában, de dupla világítási rendszerrel is elképzelhető. Ha dolgozószobának, tanulószobának is használjuk az étkezőnket, akkor helyi világítás is szükséges. Érdemes állólámpákat alkalmazni, mert használaton kívül dekorációs elemként használhatóak! A tárolószekrényeinket is megvilágíthatjuk: kiemelve az értékes porcellánokat, díszítőelemeinket és megkönnyítendő a keresgélést. Esetenként szükség lehet hangulatvilágításra, például táncos bulik esetén, karácsonykor és a dekoráció részeként.

Nálam egyetlen csillár van az étkezőben, ha hangulatvilágításra van szükség, azt a nappali és a konyha világítóeszközeinek segítségével oldjuk meg. Az egyterűség egyik előnye.
Imádom ezt a szürke falat:
mindig érdekes fényjátékok alakulnak ki rajta.
(nem takarítottam ki a fényképezés tiszteletére,
a léggömb-maradvány mint árulkodó nyom. Bocsika. És még nincs kész: hiányzanak a dísz- és takarólécek. És a székek huzata – a férjem ragaszkodik ehhez. Valamint a reggelizőpult a konyha és az étkező között. Mondjuk úgy, folyamatban az étkező lakberendezése…)

Harmadjára a tárolás. Az itt használt dolgoknak el kell férnie. A tányérokon, tálalóedényeken, evőeszközökön túl a lakástextileknek (terítők és szalvéták, esetleg függönyök, faliképek), esetlegesen a szezonális díszeknek (karácsony, szilveszter, húsvét, halloween, az évszakokhoz kapcsolódó dekor, szülinapok, névnapok, stb.) Nem árt, ha az italoknak is van helye: hűtő, tárolóhely, bár. Az étkezőben tárolt italkészletnek jelentős súlya van; a bútorok kiválasztásakor, megtervezésekor célszerű ezt figyelembe venni! Én például vegyesen tárolom az italos palackokat és az elfogyasztásukhoz ajánlott poharakat.

Én tartok itt alkatrészeket (felül), lakástextilt (alul) és a vendégváró étkészletet, plusz a tálaló eszközeimet, és pár csili-vili ezt-azt.
Koktél, pezsgő, whiskey és tequila. Felül a szezonális díszek, alul a bontatlan készlet és ezer ajándék pohár…

Ahogy az látható, nem panel méretű az étkezőm. Mivel nem abban a városban élünk, ahol a barátaink és rokonaink, ezért gyakran sok embert látunk vendégül: itt kényelmesen elfér 10-12 ember. Az asztalunk szélesebb és hosszabb a szokásosnál, mert általában ültetett ebédeket, vacsorákat szervezek, vagyis az ételnek középen el kell férnie, hogy ülve tudjanak a vendégeink szedni. Hosszabbítható, a képeken a hétköznapokban használt mérete látható. Esetenként a konyhai “szigetet” (vagyis a komódot) és a régi összezárható étkezőasztalt is fel szoktuk használni a tálalásra. Szőnyegem nincs a földszinten a ki-, bejárkáló kutyáink és a kerti agyagos föld miatt. Azért használunk karosszékeket, mert nem csak enni szoktunk az asztalnál, hanem olvasni, tanulni és társasozni, és a nagy vendégségeknél sokáig beszélgetünk az asztal körül. A tálalóeszközöket is ennek alapján választottuk ki: a sörkorcsolya, aprósütemény, magvak jól mutatnak rajtuk. Azért nem rumlis, mert mindennek megvan a helye! Igen, ki kellett számolni, hogy elférünk-e. Be kell valljam, már nem: a karácsonyfadíszek és a tartalék italkészlet egy része nem fért már el a szekrényekben. Így jár az ember, ha sok party-t rendez.

Ahogy a fenti leírásomból látszik, a lakberendezés alapvetően egy önismereti túra. Akkor tudod jól berendezni az otthonod, ha fel tudod mérni a szokásaitokat, a hibáidat (mi például gyűjtögetünk. Én lakásdíszeket, a férjem italokat. Is.) Tudod, hogy akarod használni az adott teret, mikor és vannak-e különleges igényeid. Mikor ezen a túrán rosszul méri fel az ember önmagát, a társait, akkor válik lomossá és kezelhetetlenné a tér. Az önfegyelem elvesztéséről is sokat lehet megtudni egy-egy kép alapján. Viszont az emberek szépérzéke, giccs iránti vonzódása, racionalitása is felismerhető a lakásáról. Mindenképpen tükröz minket. Abban próbálok segíteni, hogy a szebbik énedet csalogassuk benne elő!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: