Függönyszabályok

A függönyszabályok nem véletlenül alakultak ki: segítenek eldönteni a húzós kérdéseket.

Függönyöket nagyon régen alkalmazunk, már a barlangokban is használhattuk ezeket a vastag anyagokat, amivel a hideget, hőséget kint lehetett tartani, a meleget, hűvöset pedig bent megóvni. Az évezredek során kifinomult szabályok alakultak ki, ismerkedj meg ezekkel!

Hova kerüljön a függöny?

A függönyöknek az ablakokat nagynak, a teret nagyvonalúnak kell mutatniuk. Erre tökéletesen alkalmasak is!

Mikor a függönykarnist beállítod, akkor az ablak fölött jó, ha 30 centire van. Ha ez nem lehetséges, akkor a plafonra, süllyesztve, illetve a plafon alatt 2-8 centire szereld fel. A fenti ábrán a mennyezeti díszcsík alatt látható.

Legalább annyira széles legyen, hogy a függönyt mindkét oldalra széthúzva, azok az ablak két oldalán el tudjanak helyezkedni. Fontos, ha szükségünk van fényre, a fénysugarak akadálytalanul bejuthassanak!

A függöny érjen a földig. Ez azt jelenti, hogy vagy két centire legyen, vagy érintse a földet, vagy rogyjon rá a földre! Hogy melyik megoldást választod az ízlés és a függöny súlyának a kérdése: ha a függöny nagyon nehéz, akkor jobb, ha szabadon tud siklani, nem akadályozza a földet érintő része.

Érdemes szimmetrikusan elhelyezni a függönyöket.

Ha teheted ne két, hanem négy panelt használj: kettőt-kettőt rakva az egyes oldalakhoz. Nagyvonalúbbnak látszik majd a tér.

Hogyan tegyük fel a függönyöket?

Nagyon fontos: legyen elhúzható a függöny! Sokszor előfordul, hogy a karnisok tartószerkezetei gátként funkcionálnak. Ne kövesd el azt a hibát, hogy ezt nem veszed figyelembe! Kiszellőztethetetlen szobák, elhúzhatatlan függönyök a végeredménye!

A függönyöket általában több rétegben alkalmazzuk. A különféle rétegeknek eltérő a szerepe és funkciója.

Közvetlenül az ablakra szereljük a különféle rolókat és vitrázs függönyöket.

roló
Roló
vitrázsfüggöny
Vitrázsfüggöny

A roló gördülő szerkezeten nyugszik, amit az ablak tetejére szerelünk fel. Ennél vigyáznunk kell, hogy az ablak nyitható legyen, a rolónak is legyen elegendő hely.

A vitrázsfüggönyt az ablak keretére rögzített rudakra csíptetjük. Ennél is ügyeljünk a nyithatóságra, bár ez általában nem probléma. A faajtók korában nem rudakat használtak a nagyanyáink, egyszerűen egy fonálra fűzték és szeggel rögzítették. Ennél általában nincs több réteg, néha drapériával párosítják.

A róló lehet fényzáró, fényáteresztő, vastagabb, vékonyabb. A vitrázsfüggöny általában fényáteresztő és vékony (a tartószerkezet miatt.)

A következő réteg a fényáteresztő függöny. Ebből lehet egy, esetleg két réteg – ilyenkor a belső kicsit vastagabb.

függönyszabályok: fényáteresztő függönyök
Forrás

És végül az utolsó a fényzáró. Ezek bélelt, vagy dupla szövetű függönyök, emiatt igen csekély fény szűrődik át rajtuk.

függönyszabályok: blackout
Forrás

Előfordul, hogy mind a négy réteget alkalmazzuk: hangulati elemként, a teljes fényzárás és styling érdekében. A függönyszabályok ezt azért nem írják elő!

függönyszabályok: 4 függöny!
Forrás

Mennyi anyagra van szükség?

Egy dúsan redőzött függönyhöz a szélességének a háromszorosát számold. Az egyáltalán nem redőzött megegyezik a fal szélességével. Varrásráhagyásokkal is számolni kell: szélessége szerint 2-2 centit a szélein, míg hossza szerint 10 centit. Kész függönyöknél ilyen probléma nincs.

Ha nem tudod pontosan kialakítani a szobákat, túl bonyolultak számodra a függönyszabályok, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.ű

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: