Kulturális szélhámosság lenne a lakberendezés?

Ahogy írtam a legutóbbi posztban még írok hozzá valamit.

Szóval az a feltevés, hogy a lakberendezés öröktől fogva létezett nem igaz. Nem más, mint XIV. Lajos találta ki. A divattal együtt.

A Napkirály 77 évet élt, uralkodóként 72 évet volt trónon és ezalatt gyökeresen megváltoztatta Franciaországot és Európa mintaállamává tette.

Forrás

1667-ben hozta létre a “Manufacture Royale des meubles de la couronne” a Koronabútorok Királyi Üzemét. Ez a tett létrehozott egy olyan folyamatot, amiben a mai modern ipar alapjait fektették le, és végül a XIX. században elkezdődött ipari forradalommal fejeződött be. (Nyilván nélküle is lejátszódott volna, csak egy kicsit lasabban.) Mivel a manufaktúrákban a dolgozók már nem az egész folyamatra láttak rá, (és a közoktatás is fejlődni kezdett), elkezdték megalkotni a szabályokat; már nem szájról szájra adták át a mesterek a tudást a tanítványoknak. Sokan képesek voltak egy-egy részletet megtanulni így.

A Tükörterem ékes példája ennek: a burkolatok, a ritmikus ismétlődés, a kristálycsillárok, falikarok (ma a mennyezet világítása) a mai napig inspiráló példái a lakberendezésnek. Olyan trükkök tucatjai vannak itt közszemlére téve, melyeket azóta is utánzunk!
Forrás

Ennek köszönhetően a paloták berendezése is leírható lett, leírták, lerajzolták, meg lehetett személyesen nézni, és gondoskodtak arról, hogy az arisztokrácia kövesse ezeket! Természetesen az információ nem állt meg a palotáknál, eljutott az egyre gazdagodó kisemberekhez, a polgárokhoz és ezáltal kialakult a lakáskultúra és ezzel együtt a lakberendezés. Már nem úgy zajlott az étkezés, hogy fogtak két bakot és egy fadarabot, összerakták, tálakról megették kézzel az ételt, majd az egészet szétszedték (asztalt bontottak), hanem bútorasztalosok által manufaktúrákban készített étkezőbútorok álltak az étkezőben, ahol szépen megterített asztal mellett késsel villával ették az újvilági különlegességeket.

A királyi hálószoba
Azért ilyen óriási, mert a királyt folyamatosan követték – instagram és tik-tok nélkül élőben. A szerencsések hozzá is érhettek a ruháihoz, a még szerencsésebbek még a királyhoz is.
Forrás
Adriaan De Lelie, Jan van Loon and His Family, 1786,  Museum Van Loon
Forrás
A Kék szalon
A Van Loon család amsterdami kereskedőcsalád volt a XVII. században. A házukat Adriaen Dortsman építész készítette 1672-ben. Az első lakója Ferdinand Bol, a festő volt.
Csodálatos ez a szobabelső! A színek harmóniája, a falak! Alaposan nézzük meg: a képek akkorák, hogy ne legyen az az érzésünk: mintha még valami hiányozna innen. A szőnyeg is teljesen befedi a szalon területét, nem lábtartó jellegű. A szimmetria, a fények, a kényelem! A kevesebb több! (Ne felejtsük el: a nagy abroncsos ruhákhoz sok hely kellett! Durván másfél méteres kört képzeljünk el.)
Ez a barokk lakáskultúra!
Forrás

Kulturális szélhámosság lenne?

Mindenki döntse el maga.

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: