Miért alkalmazzunk lakberendezőt és mire jó a lakberendezés?

Hát, hisz Puzsér óta tudjuk, hogy a lakberendezés a 10. legkártékonyabb kulturális szélhámosság és a lakberendező egy harmadéven kibukott egyetemista! (Sznobjektív [#8], Hír Tv, 2016.12.04.)

A magyar internet bugyrai alapján sajnos meglehetősen nehéz ezzel vitatkozni: hisz nincs egy értékelhető definíciója a lakberendezésnek. Mi több, elárulom, még a vizsgán sem kell tudni.

A lakberendezés

a lakás lakói igényeinek

a gyakorlatba ültetése

a térszervezésen keresztül.

Mikor lakberendezünk, nagyjából ugyanolyan tervet készítünk, mintha belsőépítészek lennénk, de nem tervezünk egyedi bútort, eszközt a lakásba, csupán adaptáljuk a meglévő kínálat alapján. Statikusra minkét szakmának szüksége van, egy kivétellel, ha a belsőépítész egyben statikus is. Akkor neki nem kell külön szakember.

Abban igaza van a Puzsér Róbertnek, hogy a lakásokat lakberendező nélkül is be lehet ízlésesen, az igényeknek megfelelően rendezni. Esetleg valamivel drágább lesz a végeredmény, valamint egész biztosan sokkal több időnket fogja felemészteni, mint az a pár óra, amit a lakberendezővel fogunk tölteni.

Szóval akkor van szükség lakberendezőre mindenképpen, ha

  1. foggalmunk sincs, mire lenne igényünk;
  2. kevés az időnk;
  3. nincs stílusérzékünk;
  4. és nem szükséges belsőépítész alkalmazása.

Lakberendezőre érdemes költeni új ház építésekor, régi átalakításakor. Ekkor a bútorok a lakásba bele lesznek tervezve, a terek úgy lesznek kialakítva, hogy a lakók igényei, kényelme biztosított legyen és nem kell folyton kompromisszumokat kötni. A lakótér egyszerűen méretre szabott lesz.

Akkor is érdemes költeni, ha elakadunk a berendezéssel, vagy a meglévő nem működik. Vagy valamiért nem stimmel a lakás.

Nálam kérhető

  • felmérés
  • tanácsadás
  • közös beszerzés
  • tervezés

A felmérést azoknak ajánlom, akik nem tudnak önállóan lemérni egy helyiséget. A helyiség alaprajza készül el.

A tanácsadást azoknak ajánlom, akik elakadtak, vagy a meglévőt szeretnék átalakítani, de nincs szükségük tervezésre, a térrel, a lakásban meglevő beépített dolgokkal meg vannak elégedve. Írásos összefoglaló készül, képekkel illusztrálva.

A közös beszerzést egyrészt azoknak ajánlom, akik bizonytalanok vásárlás közben és szükségük van érzelmi segítségre. Másrészt azoknak, akik nem akarnak órákig keresgélni, néhány, az igényeikhez igazított lehetőségből akarnak választani, lehetőleg két perc alatt.

A tervezést átalakításokhoz, új lakások tervezéséhez (az építésszel együttműködve), legyen az egy-egy helyiség, vagy a teljes lakás, ház, akár a kerti berendezésekkel együtt. A tervezés során egy tervdokumentáció készül eredeti és új alaprajzokkal, kiérlelt berendezési tervvel, képillusztrációval, a kivitelezéshez szükséges tervekkel, műszaki leírásokkal, magyarázatokkal, a bevásárlási listákkal. A képillusztrációk tartalmazzák a kiválasztott bútorokat, színeket, textúrákat és kiegészítőket. A terveket alaprajzi, falnézeti, háromdimenziós és körbejárásos formában készítem el, utóbbiak (részben) felárasak. Természetesen leegyeztetem a terveket az építésszel és a kivitelezőkkel, és 4 alkalommal kimegyek leellenőrizni a megvalósulásukat a helyszínre. A dokumentációkat pdf formátumban készítem el, letölthető módon, levélben küldve. A tervezésről minden esetben szerződést kötünk a tervezési program lefixálásakor.

A szolgáltatásaim mellett különleges dekorációt, berendezési tárgyat, illetve akvarell képet is készítek a ház dekorációjaként, természetesen egyedi árajánlat alapján.

%d bloggers like this: