Az almárium

Az almárium “falra szerelt polcos, fiókos szekrény”

Idegen szavak szótára

Nos, ez az almárium-definíció nem teljesen fedi a valóságot.

Polcos szekrény az almárium, ez a része igaz. Az alja általában fiókos, a teteje általában polcos. Zárható. Nem szerelik a falra.

Az almárium a latin almarium szóból ered, ami az arma fegyver szótőre vezethető vissza. Azaz ezt a bútordarabot eredetileg fegyvertárolásra használták, csak később terjedt el, hogy az edények, ruhanemű tárolására használják.

Hogyan is alakult ki?

A középkorban és előtte az emberek a dolgaikat polcokon, rudakon, az ágyon, szögre akasztva tárolták. Egyszerűen nem volt annyi tárgyuk, hogy több tárolóhelyre legyen szükségük!

A vagyonosabbaknak voltak ládáik. A ládák ekkoriban szekrényként funkcionáltak. A ládákban azonban igen nehéz eligazodni, használatuk nehézkes.

Az almárium őse: a láda.
Barokk kelengyeláda

A polcok és ládák ötvözéseképpen alakultak ki a szekrények. Eleinte falfülkéket készítettek, bepolcozták, ellátták ajtóval. Később a falfülke helyett építettek egy tartószerkezetet és erre szerelték fel az ajtókat. Előnye volt, hogy kettőt egymásra lehetett helyezni. Ebből alakultak ki a szekrények.

Reneszánsz szobabelső
Reneszánsz könyvesszekrény, láda, íróasztal, szék
a XV. század közepéről

Valamikor a XVII. században alakultak ki a szekérnyekből az almáriumok. Ezek kecsesebbek, könnyebben mozgathatóak voltak, finom megmunkálásúak. Egyértelműen összeköthető a kialakulásuk a polgárság kialakulásával és ennek a polgárságnak a gazdagodásával. Az almárium ekkortól töretlen karriert fut be, egészen a Bauhaus megjelenéséig.

Parasztbarokk almárium
Parasztbarokk szekrény a XVII. századból.
Elnézést kérek, kissé homályos lett a kép.

Megjegyzendő, hogy az almárium nem egyenlő sem az írószekrénnyel, sem a pohárszékkel!

Barokk írószekrény
Barokk írószekrény

Ma is közkedvelt bútordarab a vidékies, klasszikus stílus megkerülhetetlen összetevője.

Biedermeier almárium
Egy (majdnem) mai darab.
Forrás

Ez a bejegyzés egy sorozat része, amit a bútorról-bútorra kategóriában találsz. A posztban szereplő stílusokra a művészet és bútortörténeti korszakok kategóriában kereshetsz rá bővebben.

Ha megakadtál a lakberendezéssel, tanácsra esetleg tervezőre van szükséged, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: