A TV-néző fotel

Aki szerette a Friends-et, a Jóbarátokat, bizonyára emlékszik erre a két hatalmas fotelre, amiből Joey és Chandler a Baywatchot nézték. A mai témám a TV-néző fotel.

Szuper kényelmes, ideális hosszabb ülésre. De honnan ered?

Nyilvánvalóan kellett hozzá TV adás, elvégre a moziban teljesen más székek vannak. Az első kísérleti TV adásokat 1935-ben kezdték adni, Németországban. Ebben az időben rendszerességről nem beszélhetünk, a TV nagy karriert csak a II. világháború után tudott befutni. A TV-néző fotel értelemszerűen ezután lett az, ami.

A füles fotel a XVII. században alakult ki a szeles Angliában: a fülek akadályozták meg, hogy szelek süvítsének a fejek mellett, a fotelt a kandalló felé fordították. A kárpitozás feltalálása után kárpitozni kezdték.

Relax foteleket hogy-hogy nem, de pont a múlt héten tárgyalt Thonet találta ki.

cc. 1865.

Két uncsitesó fogott össze Michiganben, az USÁ-ban 1927-ben: Edwin Shoemaker és Edward Knabusch és megalapították azt a vállalatot, ami a fenti két ülőalkalmatosságot összekombinálta, a Kna-Shoe Manufacturing Company-t. Később nevet váltottak Floral City Furniture-re. Az “Automatic Adjustable Chair”, azaz “automatikusan állítható fotel” helyett “La-Z-Boy”-nak keresztelték el. Még később erre az invencióra külön gyárat alapítottak, melyet a fotelről La-Z-Boy-nak neveztek el. Ma is így hívják. Ez egy szójáték: fekvő fiú vagy lusta fiú, kinek melyik változat üti meg a fülét. Nálunk szimplán TV-néző fotelként, esetleg masszázsfotelként terjedt el, az amerikaiak a mai napig La-Z-Boy-nak hívják, függetlenül a gyártótól.

Még kárpitozás nélkül.
Kárpitozva

Napjainkban:

Moziszoba

Halkan jegyzem meg, a masszázsfotelem volt a szoptatósfotelem. Életmentő volt a kezdeti időszakban. És később is. Ahogy a reklám mondja: “ronda, de finom!”

Forrás:

https://youtu.be/yWmeBoVXwrE

https://forgos.uni-eszterhazy.hu/wp-content/tananyagok/tamop/mediumismeret_II/27_04/36_a_televzi_trtnete.html

https://www.moma.org/collection/works/4196?artist_id=5866&page=1&sov_referrer=artist

https://kanapekiraly.hu/lakberendezes-butorok-tortenete-a-fotelek-L213.html

http://www.classicabutor.hu/content/fules-fotel.html

https://www.core77.com/posts/59125/Furniture-Design-History-Why-Do-Wingback-Chairs-Have-Wings

https://www.adweek.com/brand-marketing/la-z-boy-recliner-all-started-with-an-old-orange-crate/

https://la-z-boy.co.za/our-history/

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

2 hozzászólás a(z) “A TV-néző fotel” bejegyzéshez

  1. […] már írtam […]

  2. […] már írtam […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: