A pad

A pad egyike a legősibb bútoroknak. Ezekről a nem túl régmúlt kőkori népek bútorai, valamint a fennmaradt bronzkori kőpadok árulkodnak.

Funkciója

A pad elsősorban ülőbútor, de már a korai daraboknál is volt többfunkciós: ülő- és pihenőbútor változata is.

Costa Rica - őrlőkő. 
Kaesz Gyula szerint bazaltláva kőpad.
Forrás

A fenti “kőpadot” hozza Kaesz Gyula az egyik első példának. Kár, hogy a Wikipédia szerint ez egy őrlőkő… Sajnos, 10-ből 8 ilyen tévedés van az Ismerjük meg a bútorstílusokat műben, ha valaki hivatkozik az adataira, mindig nézzen utána!

Megjegyzés: az különösen szomorú, hogy jelenleg ez az egyetlen komplex, történeti mű magyarul a bútorokkal kapcsolatosan. Kaesz Gyula írta, aki az Iparművészeti Főiskola tanára, majd rektora volt. Számos újítás, tevékenység fűződik a nevéhez. A lektor Szabolcsi Hedvig művészettörténész volt. Alapvetően abban látom a mű problémáit, hogy a lektorálás minősége nem megfelelő volt, nem munkacsoportok dolgoztak rajta és hiányolom a történészi, régészeti minőséget is.

Mindenképpen nagyra értékelhető ez a mű, de sajnos csak vezérfonalként lehet rá tekinteni, aminek minden egyes mondatának és ábrájának meg kell vizsgálni az eredetét és helyességét. Ez igen nehéz nem létező népek, tárgyak esetén.

Én arra tippelnék, hogy az első “padok” egyszerűen kidőlt fák lehettek.

Később, a bútorkészítés kialakulása után, jöttek létre az első padok. Részben kétfunkciósak: ülő és fekvő alkalmatosságként. Másrészt az épület beépített részeiként: a falból kilógva. Ezek maradtak fent ránk Mezopotámiából.

Babyloni pad

Az ülő- és fekvő funkciót valamikor az újkor hajnalán kiegészítette a tároló funkció.

Helye a mában

Mivel rugalmasan használható, de nem túl kényelmes, ezért a konyhai, étkezői és kerti lakberendezésben van szerepe.

1, 2, 3, 4, 5

Alkalmazhatjuk a hálószobában, kiaknázva a tárolóbútor funkcióját.

Tárolópad hálóban
Forrás

Mi a fürdőszobában is padot használunk: tárolunk benne és alkalmas a fürdés, zuhanyzás, öltözködés kellékeinek használatának megkönnyítésére.

Fürdőszobai ülőke
Forrás

Természetesen az előszoba egyik alaptartozéka.

Előszobai változata
Forrás

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Forrás:

Nyitókép. https://www.urbanroad.com.au/felix-bench-seat-boucle-curl-cream

https://www.slideshare.net/oechsph/art-history-neolithic-japan-and-mesopotamia?from_action=save

Kaesz Gyula: Ismerjük meg a bútorstílusokat, 1995, Háttér Kiadó, Budapest

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: