A kredenc

Szóval az úgy volt, hogy a kredenc miatt lettem MacKenzie-Childs rajongó.

A sztorim

Mikor 2019-ben költözködtünk, akkor számos ötleten végigrágtam magam, hogy hogyan is lehetne egy lila szobát csinálni a gyereknek, ami nem túl sok. Az egy másik sztori, hogy a lilából hogy lett zöld – leírom azt is.

Az első szekrény, amit kinéztem egy fekete korpusz, pöttyös bevonatú felújított darab volt (mindenképpen én akartam volna festeni…):

Tároló polc.
Forrás

Jó, hát magam is belátom, hogy ez inkább az én színösszeállításom, hát még, hogy pöttyös is.

Ruhásszekrény
Forrás

Hm. Ez pedig nem lila, de végül is mindegy. Másrészt, a leánykám nem a takarítás mániájáról híres – finoman fogalmazva. Legyen inkább zárt!

Ez nem kredenc.
Forrás

Ez meg túl tökéletes, az én alig fésülködő, örökké nadrágban járó gyerekemnek unalmas lesz.

Még mindig visszafogott, de már van benne valami fricska.

Pöttyös
Forrás

És akkor megtaláltam A lilát!

Alíz csodaországban
Forrás

De bármennyire is rajongjak Alice-ért, a gyerekmnek nem mond semmit. Kicsit keresgéltem non-figuratív mintákért és szembe jött:

MacKenzie Childs kredence.
Forrás

Ilyesmit kerestem: érdekes, de nem giccses. Visszafogott, de egyáltalán nem unalmas.

MacKenzie-Childs egy kanadai tervezőnő mesebeli kastéllyal és repertoárral. Én rögtön beleszerettem ebbe a világba!

Ki is próbáltam pár dolgot: kaspókat festettem, alátéteket, de a gyerekszoba bútorok maradtak fehérek-feketék.

A bútorokkal nem, de a fallal azért kísérletezgetem kicsinykét. Kipróbáltam a három dimenziós stencilezést – persze sablont nem kaptam hozzá, így egy sablonnal dolgoztam és ezt ragasztgattam le a kívánt eredmény érdekében.

3D stencil.

A fal úgy lett zöld, hogy a lányom ízlése egyik pillanatról a másikra megváltozott. Állatokat személyesített meg, pár havonta változott az, hogy éppen ő melyik és természetesen dzsungelt akart maga köré.

Mi is a kredenc?

‘pohárszék, ebédlő- vagy konyhaszekrény’.

Az ausztriai német Kredenz átvétele, mely az olasz credenza (‘hit, bizalom; tálaló, pohárszék’) szóból ered, végső soron a latin credere (‘hisz, bízik’) igéből. A szó utóbbi jelentése a far la credenza (tkp. ‘megbízhatósági próbát tesz’) kifejezésből ered, ami régebben annyit tett: ‘megkóstolja az ételt ‹hogy nincs-e megmérgezve›’. Mivel a megkóstolandó ételeket egy tálalón sorakoztatták fel, a credenza utóbb ennek a neve lett.

Magyar Etimológiai Szótár

A kredenc az első szekrények egyike, a gótikában alakult ki, nagyjából ezer éve. Minden korszaknak kialakultak a kredencei. Régen egy kredenc elnyel minden edényt. Egyébként ma is elnyel, volt már kredencem. Igaz kicsit felemeltük a felső részét, megtoldottuk 30 centiméterrel, hogy beférjenek a modern konyhai kütyük is.

A hagyományos kredenc a dédnagymamák konyhájából.
Ilyenre emlékszem a gyerekkoromból.
A nagymamámnak a későbbi, modern konyhaszekrénye is ezzel a színkombinációval pompázott.
Forrás


Ez a bejegyzés egy sorozat része,  amit a bútorról-bútorra kategóriában találsz. A posztban szereplő stílusokra a művészet és bútortörténeti korszakok kategóriában kereshetsz rá bővebben.

Ha megakadtál a lakberendezéssel, tanácsra esetleg tervezőre van szükséged, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Ne menj még! Ha szeretnél heti egyszer beleolvasni, milyen cikkek jelentek meg a blogon:

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: