Akáció! 5 program a szünetre

Holnapután kezdődik a nyári szünet!

Mit csinálhatunk annak érdekében, hogy szemünk fénye(i) ne a média előtt töltsék napjaikat és nem kerül heti 20-50, esetleg még több ezresünkbe?

1. Tanítsuk meg lomtalanítani!
Kép innen

Az iskola végeztével nézzük át közösen a füzeteket, könyveket, munkafüzeteket. Osztályozzuk:

 • még kell
  • még tanulni fognak belőle
  • kellemes emlékek fűződnek hozzá
 • már nem kell
  • kidobható
  • újrahasznosítható
  • tovább adandó

Ami még kell, mert tanulni fognak belőle, kerüljön vissza az íróasztalba, tanulópolcra.

Ami még kell, mert jó emlék, kerüljön egy gyűjtőmappába, ládikóba. De készíthetünk albumot is vele. Sőt kibővítve még több emlékkel, maga is albummá válhat. Ehhez a már nem kell, de újrahasznosítható papírjait is fel tudja használni!

Amit már nem fog használni és kidobható, vigyük el a szeméttelepre, papírhulladéknak. A tovább adandó könyveket adjuk tovább.

2. Tanítsuk meg emlékeket rögzíteni!
Kép innen

Az első pontban is felmerült, hogy vannak az embernek olyan tárgyai, amelyekre jó érzés ránézni. Ezeket is meg kell tanulni ápolni, gondozni. Fel lehet eleveníteni egy-egy emléket: meglátogathatják egymást a gyerekek és közösen újra átélhetik az élményeiket. Adjunk a kezükbe fényképezőt, kamerát (vagyis telefont) és meg tudják örökíteni, készíthetnek belőlük közös montázsokat, videókat. A belépőket albumba tehetik a képekkel és rajzolhatnak, írhatnak róla pár mondatot, gondolataikat. Legyen otthon ragasztó, ceruzák, festékek, filcek, mindenféle színes papír, anyag, fonál. A gyerekek nagyon kreatívak, ha van lehetőségük kiélni!

3. Csináljunk kiállításokat a műveikből
Kép innen

És hívjuk meg ezekre a barátokat. Belépődíjként szedhetünk gyümölcsöt, szendvicset, innivalót. Tartsunk kiállítás megnyitót, mondjuk pár kedves szót a körülményekről, a kis művészekről. Ne felejtsük el lefényképezni! Készíthetünk kiállítás albumot is, amibe a kedves közönség magvas gondolatokat írhat, rajzolhat.

4. Menjünk el piknikezni!
Kép innen

Hívjuk össze a barátokat és 1-2 szülő társaságában elmehetnek piknikezni. Vigyenek szendvicseket, gyümölcsöt, édességet, innivalót egy pár nagy pokrócot, amin mindenki elfér és érdemes berakni néhány társasjátékot is. Keressünk egy szép parkot és piknikezzünk. Ezzel a módszerrel tehermentesíthetjük egymást az állandó készültség alól!

5. Keressünk kincseket!
Kép innen

Geocaching alapján is kereshetünk, ilyenkor vigyünk cseretárgyat. De szervezhetünk is kincskeresést: a kertben, játszótéren, parkban dugjunk el kisebb játékokat, rajzoljunk hozzá térképet és mehet is a keresés! Utána történetet is kanyaríthat belőle!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Egy hozzászólás a(z) “Akáció! 5 program a szünetre” bejegyzéshez

 1. […] már elkezdtétek a gyerek iskolai holmijának szortírozását a múlt heti posztom alapján. Neki alapvetően középtávú, hosszútávú és érzelmi kötődésű iratai vannak, […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: