A klíma

Június 1. van, a nyár első napja. Nálunk, a tetőtérben már melegebb napokon használatban van a klíma. Sajnos, az elmúlt 20 évben elviselhetetlenné vált nyáron az éghajlatunk, ördögi körbe kerültünk. Mit kell tudnunk a hűtésről?

Egyrészt, a klíma utólagos megoldás. Ha az ember építkezik, sokkal jobb megoldás is van: a padlófűtés, a mennyezetfűtés lehetőséget teremt arra is, hogy nyáron hűtőrendszer működjön a csövekben. A “kazánt” ennek alapján kell beüzemelni. A szellőzőrendszer és a hőszigetelés kialakítása is jelentős tényező a belső hűvös levegő megőrzésében. Létezik olyan módszer, ami segítségével a lakás belső levegője kiegyenlíthető egy kürtő segítségével – ráadásul energiatakarékos! Valamint alkalmazhatunk fan-coil rendszert is, amit én nem igazán preferálok, de sokak kedvence.

Ha a fűtési rendszer segítségével, vagy a szellőző rendszer segítségével hűtjük a lakást, akkor gyakorlatilag nincs teendőnk: egyszerűen nem látszik! A mennyezetfűtés esetében a mennyezeti led panelek felhelyezése nehezedik meg, komoly lakberendezési tervezői munkát igényel – ha ilyesmit tervezünk, mindenképpen kérjünk segítséget mind a gépésztől, a elektromos tervezőtől, az energetikustól és vonjuk be a belsőépítészt, vagy lakberendezőt is.

A Venturi-torony koncepciójával a 2019. évi Solar Decathlonról szóló hírekben találkoztam a pécsi és miskolci egyetemisták házában.

Nem egyedülálló kísérlet, van előzménye is.

Hazánk első Energia Design tervezési-kutatási módszerrel tervezett aktívház (tehát pluszenergia mérleggel rendelkező) épülete, egy ipari és irodaépület Komlón, 2012 szeptemberében valósult meg. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar és a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Energia Design kutatócsoportja Prof. Dr. Kistelegdi István vezetésével volt felelős a speciális tervezésmódszertan kidolgozásáért. A projekt keretében a hazai épületenergetikai rendelet előírásainak megfelelő számításokat, dinamikus épületszimulációkat és aerodinamikai CFD áramlástani szimulációkat és szélcsatorna modellkísérleteket is alkalmaztak. Az épület méréseivel pedig lehetőség nyílt visszacsatolni a tervezés módszerének pontosságára, ill. feltárni optimálási lehetőségeket az épület különböző energetikai rendszereiben.

Innen

A magam részéről korszakalkotónak tartom, kár, hogy nem terjed fénysebességgel ez a megoldás.

A fan coil radiátor-szerű valami, ami átáramoltatja önmagán ventillátorokkal a levegőt és lehűti, vagy éppenséggel felfűti. Légcsatornázható (emiatt kedvelt, ha nagy térfogatú épületekben kell alkalmazni, mint áruházak, szállodák, közösségi terek.) Kicsit zajos a ventilláció miatt. Parapetes vagy burkolat nélküli kivitelű gépek vannak a piacon, melyeket lehet oldalfalra, mennyezetre szerelni.

De mit tegyünk, ha csak klímát tudunk alkalmazni?

Ha elég magas a belmagasság, elrejthetjük az álmennyezetben, természetesen az erre alkalmas változatát kell beszereznünk.

Ha ilyen lehetőségünk nincs, akkor olyan szerkezetet kell keresnünk, ami átengedi a levegőt és lehetővé teszi a hozzáférést, a karbantartási célokból. Ennek könnyen tisztíthatónak kell lenni, hiszen állandóan cirkuláltatja a port.

Fa-, és lézervágott fémszerkezetek alkalmazhatóak. Érdemes kihasználni azt, hogy dekorációs céllal kortárs művészetet vigyünk a lakásba, nem kötelező csak egy csíknyit alkalmazni a takarásnál. Számtalan grafikus foglalkozik sablon készítéssel, egyedi megrendelésre, vagy készen kaphatóan.

Források:

https://www.cascadeklima.hu/

https://fikesz.com/

https://www.cassettefancoilunit.com/

http://sde2019.hu/hungarian_nestplus.html

http://real.mtak.hu/111639/1/doi%2044-47.pdf

https://hu.frwiki.wiki/wiki/Effet_venturi

http://magyarenergetika.hu/wp-content/uploads/2019/12/04_XXIII_ME_Szimp%C3%B3zium_prez_KT_JH.pdf

https://energiadesign.hu/cikk/projektek/hazank-elso-energia-pozitiv-ipari-es-irodaepulete-komlo-2012-1

https://pea.lib.pte.hu/bitstream/handle/pea/8722/2013_Kistelegdi_Istvan_ifj_PHD_tezisfuzet.pdf?sequence=2

https://www.origo.hu/idojaras/20130912-a-legujabb-szelturbina-fejlesztesek-van-jobb-es-olcsobb-a-lapatos-szelkereknel.html

https://beautyharmonylife.com/conceal-hvac-unit-without-messing-home-interior/

https://4-style.pl/klimatyzacja-wszystko-co-warto-o-niej-wiedziec/

https://withinthegrove.com/diy-modern-ac-unit-cover-and-trash-can-storage/

http://www.atelierdozero.com/2017/11/projeto-para-sacada-gourmet-do-apto-da.html

https://chuuou.exblog.jp/26123449/

https://www.contemporist.com/hide-the-air-conditioning-unit-inside-a-cabinet/

https://www.cache-clim.com/

https://www.razortoothdesign.com/partitions/constructor.html

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

2 hozzászólás a(z) “A klíma” bejegyzéshez

  1. […] terem kapcsán a kertkapcsolatokról és kültéri fitnessről, a szezonális kiegészítőkről, a klimatizálásról, a klimán túli házhűtésről, és a biztonságról. Készítettem egy szünidei tervezőt, […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: