Biztonság nyaraláskor

és a nyaraláson kívül

Betörésvédelem

A biztonság szempontjából legfontosabb, hogy megakadályozd azt, hogy egy besurranó tolvaj, egy betörő zavartalanul tudjon dolgozni. Megbízható szomszédodnak jelezd, hogy elutaztok és kapcsold fel a kültéri mozgásérzékelős lámpákat. Ha okosotthonod van, akkor az esti órákban a kintről látható részeken ugyanúgy működjenek a lámpák, berendezések. Ha nincs, pár időkapcsolós lámpával helyettesítheted, a redőnyöket pedig már előtte hetekkel érdemes abban az állapotban tartani, mint az utazáskor és megmutatkozni, ha gyanús személyeket tapasztalnál. A közösségi médiában csak utólag számolj be a nyaralásról! Nem tudhatod, ki fog rólatok olvasni! Ne legyen áthatolhatatlan fal a ház körül. Ebben az esetben a szomszédok, térfigyelő kamerák, a járőrök észre tudják venni, ha valaki ólálkodik a házad körül.

Biztonság: betörésvédelem
Forrás

Érdemes kutyát tartani, ugyanebből a célból. A kutyát ellátó barátodat kérd meg arra, hogy járjon körbe, értesítsen, ha változást, problémát tapasztal.

Hosszabb idejű utak esetében kérj meg valakit, hogy gondozza a kertet is: nyírja a füvet, locsolja meg a növényeket. A postaláda ne legyen tele.

A ház nyílászárói legyenek betörés elleni védelemmel ellátva, az ajtók masszívak.

A riasztó rendszerhez érdemes távfelügyeleti szolgáltatást is igényelni. Ilyenkor a szolgáltatónál jelez, aki le tudja ellenőriztetni, hogy mi történik.

A jelentős vagyoni értékeket helyezd biztonságba.

Biztosítás, ha mégis kirabolnának. A biztosításokat magas inflációs környezet esetében évente validáltasd!

Tűz- és vízkárok

Indulás előtt ellenőrizd le, hogy minden áramtalanítva van, rövidzárlat miatt ne alakulhasson ki tűz. (Van kivétel, a fagyasztót nem tudod kihúzni…)

Ugyanígy ellenőrizd le a csapokat, mosogatógépet és mosógépet. Utóbbiaknál is zárd el a vizet! A bűzelzárók legyenek telítve, lezárva.

A jelentős vagyoni értékeket helyezd biztonságba: tűzvédett és vízhatlan szobába, széfbe.

Hosszú távon is gondoskodj a biztonságról, hogy kívülről viszonylagosan megóvd a házad: alakíts ki tűzvédelmi zónákat a ház körül, távolítsd el a száraz növényi törmeléket a telkedről. Áss egy vízelvezető rendszert, hogy a felesleges vizet elvezesd a háztól. Érdemes ezt a vizet tárolni és öntözésre használni, ne a csatornába vezesd (ami egyébként is tilos!)

Építs “titokszobát”. Itt bármilyen természeti, emberek áltak okozott vész esetén raktározhatod az értékeidet és meghúzódhatsz.

Tarts otthon tűzoltó készüléket, porral oltót. Szintenként, szakaszonként egy-egy 6 kg-os elegendő. Legyen könnyen elérhető, jól látható helyen.

Biztonság: tűzvédelem
Forrás

A porraloltó közelébe helyezd el ezt az ábrát. Akár úgy is, hogy egy képpel eltakarod, a hátoldalra ragasztod, amit egy nyitószerkezettel ajtóként kinyithatsz tűz esetén.

porraloltó használata
Forrás

Ne tárolj fokozottan tűzveszélyes anyagokat a ház közvetlen közelében. Ilyenek a kiürült festékes flakonok, spray-k, a fáradt étolaj.

Ha van lehetőséged és jelentős a megóvandó vagyon, építtess ki tűzvédelmi rendszert, tűzzáró zónákkal, riasztóval, oltóval.

A károk jelentős része az elavult, elhasználódott rendszerekből adódik. Gondoskodj a karbantartásról, felújításról! Nagyjából 15-25 évente kell ezeket a rendszereket felújítani. A tűzoltó készülékeket pár évente ellenőriztetni kell! Ez azt is jelenti, hogy ezekre a költségekre érdemes céltartalékot képezni. Ha használt lakást, házat veszel, a vásárláskor ezt is kalkuláld bele!

Ha megtörténne a kár, legyen biztosításod! A biztosításokat magas inflációs környezet esetében évente validáltasd!

Még valami.

Bármennyire is gondosan tervezted meg az életed, házad, előfordulhatnak olyan helyzetek, amit nem lehet kivédeni. Ilyenkor halgass a hatóságokra, a józan eszedre. A házad, a benne levő dolgok csupán tárgyak. Pótolhatóak. Te, ti viszont egyedi, megismételhetetlen és csodálatos élőlények vagytok. Pótolhatatlanok!

A te biztonságod a legfontosabb!

Források:

Nyitókép: https://www.pikist.com/free-photo-xcfnr/download/hu

http://karmegelozes.onclick.hu/vagyonvedelmi_tippek/betores.html#.Ytk1XHZBy3A

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/hasznos-tanacsok-utazas-elott-0

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Egy hozzászólás a(z) “Biztonság nyaraláskor” bejegyzéshez

  1. […] a szezonális kiegészítőkről, a klimatizálásról, a klimán túli házhűtésről, és a biztonságról. Készítettem egy szünidei tervezőt, javasoltam öt szünidei programot, és az sk […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: