Egy hónap múlva iskola!

Egy gyerek életében számos olyan esemény létezik, ami fordulópontot jelent. Mindenképpen ilyen fordulópontok az iskolakezdés, az iskolaváltás, a továbbtanulás. Minthogy már csak egyetlen hónap áll a rendelkezésünkre és kezdődik az iskola, gyűjtsük össze, mire is lehet szüksége a gyerekeknek!

Asztal-szék-tárolóbútor.

Hát, ezt gyorsan elintéztem. Nézzük részletesebben.

Az íróasztal

Akár iskolaotthonos, akár nem, erre biztosan szüksége lesz. Az íróasztalnak alkalmazkodnia kell a használója méreteihez. Ez főleg az általános iskolásoknál lényeges: ők egy éven belül is hatalmas változáson mennek át, hát még az első iskolai nyolc évük alatt: kis ovisokból majdnem felnőttekké válnak!

Legyen állítható!

A “normál” íróasztal magassága 72-75 cm. Ezzel szemben egy elsősnek nagyjából 59 cm magas asztal a kényelmes. Azaz az asztallap ebben a sávban legyen állítható. Előnyös, ha fokozatmentesen lehet állítani, illetve a digitálisan állíthatóság nagyfokú kényelmet jelent, ha például többen is használnák ugyanazt az egy asztalt.

Iskola - asztal
Ergonomikus dönthető lapos állítható magasságú gyerek íróasztal – MYB51424

Az állíthatósághoz más módszert is használhatunk:

  • gyakori asztalcsere. Ez esetben a használt bútorok között is érdemes szétnézni!
  • az asztallapot rögzítsük polcszerűen! Két 72-73 cm magas deszkán jelöljünk ki 3-5 centiméterenként lyuksorokat és ezek segítségével 3-5 ponton oldalról rögzítsük csavarral az asztallapot.
Forrás

A dönthetőség kis gyerek esetében nem ajánlott, több okból sem: a vízszintben írás egy külön agyi feladat, illetve számtalan holmit tartanak az asztalon, ami nem lehetséges, mikor megdöntjük az asztallapot.

A szék

A fentebbi okok miatt a szék is legyen állítható!

Egy másik nagyon fontos szempont a stabilitás, így a sok helyen elérhető, olcsó forgószékeket én egyáltalán nem ajánlom. (Az én gyerekem, miközben írni tanult, kiforgott a papírról. A sajátos körülmények miatt – COVID – ez itthon történt.)

Iskola - szék
Forrás

Tárolás

A tanuláshoz számtalan eszköz szükséges: a tankönyvek, füzetek, segédeszközök (korong, tábla, kréta, papír, stb), írószerek – ezen belül különféle típusok, ceruzák, tollak, festékek -, valamint mindeféle mütyürkék, keratív alkotások és ezek segédeszközei. Sportoláshoz edzőfelszerelés, zenetanuláshoz hangszerek, kották.

Érdemes elkülönítetten tárolni az egyes dolgaikat: könyvespolc, írószeres fiók, zárható szekrény, fogas.

Minden elfér a tanulósarokban, otthoni iskola.
Forrás

Az iskola igényeit célszerű szem előtt tartani. A mi iskolánkban nincsenek tankönyvek, általában év közben csak a szünetekben hoz haza tarisznyában ezt-azt. Év végén körülbelül A/3-as méretnek megfelelő gyűjtemény kerül haza. Ezt papírdossziékba teszem, a méret miatt én készítem el sajátkezűleg. Mivel nagy méretű, ezért meglehetősen széles és mély polcokra kerül; a dolgozószobámba.

Azt is érdemes észben tartani, hogy jó, ha bővíthető tároló megoldásokat alkalmaztok: biztosan nőni fog a tárolási igény, ahogy szaporodik a tudás, kialakul az ízlés és az érdeklődési kör.

Egyéb

A gyerek fejlődése és a szoba dekorálása miatt nem csupán ezekre a tárgyakra van szükség. Vegyél neki

  • órát
  • öröknaptárat
  • képeket, képkereteket
  • fogasokat
  • polcocskákat
  • mütyürkéket

Ezek az évek során szintén bővülni fognak, az elsős szobájába még csak 1-2 darabra lesz szükség, a negyedikesébe pedig már sokkal többre! Számíts erre, úgy vásárolj, hogy ez a készlet is bővíthető legyen.

De hogy nézzen ki?

Fess-alkoss-gyarapíts!

Az iskolához szükséges holmit érdemes együtt tartani. Kisebb a lomosodás veszélye. Kiemelheted a csatlakozó falat festékkel, falburkolatokkal. Tehetsz szemmagasságba kitűzőtáblákat, alkalmazhatsz táblafestéket.

A tanulósarkot bárhol ki lehet alakítani, nem kötelező a gyerekszobában.
A tanulósarkot bárhol ki lehet alakítani, nem kötelező a gyerekszobában.
Forrás
Iskola, tanulósarok kicsiknek és legórajongóknak
Forrás
Tanulószoba nagyobbaknak
Forrás

Ahogy a fenti képeken is látszik: lehet merészen választani színeket, a környezetnek inspirálónak kell lennie. Az elmélyültséghez viszont bizonyos mértékű nyugalmat is biztosítani kell: natúr, semleges színekkel, ritmussal. Választhatsz egy-egy hangsúlyos elemet a gyerek kedvenc filmjéből. Nem csak tanulnia kell, adj lehetőséget az önfeledt játékra, mozgásra. Mindenkinek egy gyerekkora van és az iskola, a tanulás csak egyetlen feladata!

Ha nem tudod pontosan kialakítani a tanulósarkot, a gyerekszobát, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: