Friss levegő

A friss levegő alapvetően szükséges a hosszú, egészséges élethez.

Tiszta levegőben látszik a Himalája Jalandharból 2020.04.05-én. 30 év után.
Forrás

Most nyáron sokan olvassuk rémülten a híreket: megnövekedett a fát, vegyestüzelésű kazánokat, fatüzelésű kandallókat vásárlók száma. A kormányzat rendeletben engedi a fakitermelést bárhol (bár, úgy tűnik, eztt sikerült megakadályozni a tiltakozásokkal.) Szomorúan konstatáljuk: az idei télen az amúgy is rendkívül rossz minőségű levegő még rosszabb lesz.

Mit tehetünk?

Rövid távon a lakás levegőjének tisztítása a megoldás. Erre többféle készülék áll rendelkezésre: a szellőztetőrendszerben különféle szűrők, szellőzőrendszer híjján levegő tisztító gép. Ha allergiás van a családban, akkor érdemes olyan szűrővel felszerelni ezeket, amik képesek a polleneket kiszűrni.

Hosszú távon az életmódunkat kellene megváltoztatni. A Kárpát-medence sajátossága, hogy a nehezebb részecskék bent rekednek a medencében és csak a tavaszi szelekkel távoznak. Ezt a felhalmozódást úgy lehet kiküszöbölni, hogy nem hagyjuk a részecskéket felhalmozódni:

  • nem használunk vegyestüzelésű kazánt,
  • nem használunk fosszilis energiát használó járműveket,
  • nem égetjük el a növényi hulladékot.

Helyette:

  • átállunk tiszta energiára,
  • nem autózunk,
  • komposztálunk,
  • mulcsozunk.

Szuperhosszú távon fenntartható életmódot alakítunk ki, ami mellett nem használjuk fel fél év alatt az erőforrásokat, hanem meghagyunk belőle a következő évekre. Ez komoly technológiai kihívás, hiszen az emberiség technológiai fejlődésének következtében hozzászoktunk egy igen magas életszínvonalhoz, amiből egészen biztosan nem fogunk engedni. Nagyon fontos azonban, hogy ezzel ne tegyük élhetetlenné a bolygónkat, az életünket valóban szebbé és jobbá tegyük általa!

Fenntartható életmód

A fenntartható életmód minden egyes embernek más és más. Egy mezőgazdasági vállalkozó nyilvánvalóan mást tehet, mint a hobbikertész, vagy a boltban vásárló.

Egy átlagember könnyedén ki tudja kerülni a felesleges papírhasználatot, míg egy könyvelőnek elég nehéz – főleg a hőpapírokkal.

Minden egyes tettünket lehet elemezni: ez vajon mennyire fenntartható.

A lakberendezés különösen érintett a kérdésben: minduntalan felmerülnek a kérdések: az anyagok fenntarható módon lettek-e előállítva, helyiek-e, le fognak-e bomlani, a használatuk fenntartható-e. Sokkal hosszasabban is írok erről a Fenntartható lakberendezés blogban. Ráadásul a lakberendezéssel csak korrigálni lehet a tervezési hibákat; ugyanis minden eldől a telekvásárláskor, illetve a tervezési folyamat során.

Attól tartok az elemző gondolkozást és tervezést nem tudja senki sem kihagyni. Azzal is tisztában vagyok, hogy könnyebb lenne, ha az államok, államszövetségek, globálisan minden egyes állam rendelkezne kidolgozott tervekkel annak érdekében, hogy nekünk, kisembereknek ne kelljen ezen morfondírozni – sajnos, kénytelenek vagyunk. De tegyük meg, mert a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön. Meg kell óvnunk számukra!

Első körben az is elég lesz, ha nem fogyasztasz többet a támogatott rezsinél! Legyen 2022-ben ez az első cél! Ha be tudjuk ezt tartani, a levegő is tisztább lesz a tavalyinál!

Húzd össze magad, vegyél fel egy meleg nadrágot, zoknit, kardigánt és csökkents 2-4 fokot a termosztáton! Gyalogolj, biciklizz, használj tömegközlekedést, szállíttasd haza a heti bevásárlást! Ne a vizes fahasábokkal akard megoldani a helyzetet, elég, ha egyszerűsíted a dolgaidat! Tényleg!

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: