Jane Eyre korának berendezési stílusa

A Jane Eyre 1847-ben jelent meg. A műben diszkréten hallgat a szerző az évszámokról, de nagyjából a XIX. század elejétől a ’40-es évek közepéig számítjuk a cselekményt. (A feldolgozások is általában ezt az időszakot jelenítik meg.)

Ez a romantika korszaka.

A romantika, mint oly sok más korszak, elődje, a klasszicizmus túlságosan letisztult, racionális és forradalmi korszakára adott választ.

Melyek a fő stíluselemek?

  • Feléled az érdeklődés az átlagember és a gyerekkor iránt.
  • Erős, mély érzelmek.
  • A természet felmagasztalása.
  • Az egyéni teljesítmény értékelése.
  • A képzelet felértékelődik.

A romantikában nem az ókort kezdték el feleleveníteni, hanem az ókort követő korszakokat: a középkort először is. A Jane Eyre hazájában Nagy Britanniában a neogótika vált (és azóta is kedvelt) uralkodó stílusirányzattá. (Bár a rossznyelvek szerint, sosem sikerült Angliában túllépni a gótikán.) Ezt további neo-stílusok követték a XIX. század során.

A lakberendezésben ez az a korszak, amikor kialakul a biedermeier: sikeresen egyesítette a kézművességet és a tömeggyártást és nagyon kényelmes, jól használható, míves bútorok születtek. A biedermeier a mai napig jellemzi a Magyarországon használt klasszikus stílust.

Nézzünk néhány forrást:

A korszak elején még visszaköszön a klasszicizmus Emil Brack: Körutazást tervezve (forrás)

Empire szobabelső. A ruhákon már látszik, hogy már az átmeneti korszakról szóló jelenetet látunk.

Jean Étienne Maisiat: Romantikus portré (forrás)

Jól megfigyelhetjük a nagy és mély érzelmeket, realizmusba hajló részletességgel ábrázolva. Külön felhívom a figyelmet a háttértáj ábrázolására: a romantika tájképfestészetére és dekorációira jellemző ez a messzeségbe vesző, elhomályosodó ábrázolásmód. A nőn a krinolin-korszakot megelőző sok alsószoknyás öltözéket látjuk, a Jane Eyre vége felé járhatunk.

Milyen lehetett a szobabelső? Erre pontosan tudjuk a válaszokat.

Jókai Mór dolgozószobája
<<“Dolgozó – szobája bútorai mind becses antikdolgok: csavart lábú asztalok, arany- és gyöngyház – berakatokkal, titkos fiókokra járó mozaik-szekrények, ládák, pohárszék-alaku állványok festésekkel, üvegszekrények, mindez elborítva drága kötésű óriás diszmüvekkel, albumokkal, ritka illusztrácziókkal, melyek a világirodalom legszebb ilynemű kiadványai közé tartoznak, továbbá mindenféle régi fegyverekkel, írószerekkel, térképekkel, vázákkal, ritka edényekkel.” (Forrás: Vasárnapi Ujság 1885. 32. évf. 9. sz. márczius 1.)>> (forrás in OSZK)

Az épített örökségünkben még találhatóak neogótikus épületek, lelkes új-historisták korhűen újítják fel ezeket.

The 2nd Empire Strikes Back vlog főszereplője.
Jelenlegi tulajdonosa a viktoriánus hagyományok szerint újítja fel.

A From the Mind of Christine McConnell vlog írójának lakhelye

Hasonló villaépületek a világ számos városában fellelhetőek.

És természetesen egy-egy részletet átvehetünk kortárs lakásokban is!

Rachel Maksy vlogger előző hálószobája. Festett.
Vizsgadolgozatom egy részlete. Festmény-tapéta.

A klasszikus-, eklektikus stílusban kitűnően alkalmazható!

Források:

https://quizlet.com/51948677/5-characteristics-of-romanticism-flash-cards/

https://www.finefurnituresandiego.com/blog/romantic-home-design.html

https://www.youtube.com/c/The2ndEmpireStrikesBack/featured

https://www.youtube.com/user/christinehevers

https://www.youtube.com/c/rachelmaksy

https://www.pastchronicles.com/a-quick-guide-to-the-romance-and-fantasy-of-the-regency-period/

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: