A 3*5 plusz 1 legszükségesebb dolog költözéskor

Az ember sosem tud úgy költözni, hogy minden, de tényleg minden a helyén van. Még heteket, hónapokat fog ide-oda pakolászni, a feltétlen szükséges berendezési tárgyakat megvásárolni és lehet folytatni a sort. Ha mégis kényelmesen szeretnéd tölteni ezt az időszakot is, a következőkre figyelj oda:

Mindig a hálószobákkal kezd el a munkát! Nevezz ki egy dolgozószobának, vendégszobának szánt helyiséget raktárnak és ne a szobákat rakd tele a dobozokkal! Ha nincs ilyen, akkor a nappalinak azt a sarkát, amiben egyelőre nem lesz bútor.

Szerszámok a bútorok összerakásához és a képek beállításához

A hálószobákban először az ágyat tedd a helyére, utána a tárolóbútorokat szereld össze! Próbáld ki, hogy kényelmes-e használni. Ilyenkor üresen sokkal könnyebb áttolnod máshová, mint teljesen telepakolva!

Már nagyon sok bútort raktam össze, és bár mindig adnak kis kéziszerszámokat, ha van lehetőséged, használj kisgépeket. Legalább annyi kell, ahány szerelőcsapat van! Általában senkinek sincs fél tucat csavarozógép otthon, úgyhogy kérd kölcsön a barátoktól, ismerősöktől – és egyúttal hívd el segíteni is őket. Ezekhez úgynevezett bitfejek is kellenek, többnyire imbuszkulcs (hatszög alapú) végekkel, néha csillagcsavarhúzók és nagyon ritkán sima csavarhúzó. Jó, ha sok méret van a készletekben. A fejekből is annyi kell, ahány csavarózót használtok! Fúrógépből elég egyetlen, maximum kettő, ha nagyon sok szekrényt kell falhoz rögzíteni és többen is dolgozhatnak egyszerre.

A képek felrakásához vízmértékre van szükségetek. A lézeres mérték a legkönnyebben használható, bár ha nagyon világos egy szoba, akkor nehezen látszik a jel. Ha ilyen nincs számotokra elérhetően, akkor minél hosszabb vízmértéket használjatok. Ha több képet szeretnétek a falra tenni, akkor csomagolópapír (újságok) segítségével a padlón rakjátok ki a megfelelő elrendezést, rajzoljátok körbe a képeket és az akasztás pontos helyét jó vastag filccel. Itt vigyázzatok, mert lógatva, máshogy eshet az akasztó, főleg, ha karikákból, láncszemekből áll! A kész elrendezést maszkoló szalaggal tegyétek fel a falra és ott is ellenőrizzétek, megfelel-e majd. Ha OK, akkor a papíron bejelölt pontok segítségével pillanatok alatt elkészíthetitek a fotófalat!

Tisztítószer és takarítóeszközök

Mikor a szobában a helyére raktátok a bútorokat és a képeket, suvickoljátok ki makulátlan tisztára. Ehhez vegyetek, készítsetek egy általános tisztítószert, egy üvegre való tisztítószert és egy fához valót (ha parkettátok van, akkor arra parkettaápolót használjatok.)

Nagy, könnyen megfogható, nem karcoló dörzsfelületű szivacsokat vegyetek, puha, pamut vagy mikroszálas törlőruhákat vagy papír kéztörlőt, valamint a ragacsokhoz, festéknyomokhoz kaparóeszközt (bicska is lehet.) Beköltözéskor minden koszos, a strucctollas portörlőre nem lesz szükségetek.

És mindent törölgessetek le, tisztítsatok meg!

Mikor a könyveiteket visszarakjátok, egy még nem makulátlan tiszta helyen ütögessétek ki belőlük a port, és ilyenkor szóba jöhetnek a strucctollak is! Ezt egyébként érdemes a költözés előtt megcsinálnotok, az üres lakást könnyebb kitakarítani távozáskor.

Sajnos a bepakolás közben sem ússza meg az ember a heti takarítást, ne felejtsétek ki a tervekből, hogy a már kész helyiségeket tisztán is kell majd tartani!

Fejenként 1-2 bőrönd ruha a következő 2 hétre, egy hónapra

Szerintem mindenkivel előfordul, hogy költözéskor valamit nem talál, rosszul emlékszik, hova rakta a dolgokat, de ezt le tudjátok csökkenteni azzal, ha összekészítitek a következő hetekre szükséges dolgokat egy-két bőröndbe. A zuhanyzás, a ruhák, az iratok (mindent át kell iratni majd!) legyenek egyben, ennyivel meg tudjátok könnyíteni a dolgaitokat, nem kell éjjel-nappal dolgozni, keresgélni, hogy minden meglegyen, szép nyugisan tudtok helyre pakolni mindent.

Néha túl nyugisan, nálunk még mindig vár magára két gócpont: a gardrób egy része és a vendégszobában egy eldugott sarok. Két éve költöztünk… Persze a lomok egy része is itt köt ki, úgyhogy érdemes gyorsan eltüntetni a dobozokat. Nálam például a jótékony célra szánt lomok vannak elraktározva. A COVID-19 alatt a megszokott gyűjtések is megszűntek, és ezekre fogom majd elvinni a sok holmit. Emiatt a gyűjteményeimhez nem csináltattam meg a beépített szekrényt, nem tudok hozzáférni, csak átrendezéssel. Az én kis bűnös sarkommá vált a lakásban…


Helyiségek belakása fontossági sorrendben:

 1. a hálószobák és a hozzájuk tartozó fürdők, gardróbok
 2. a nappali, étkező, konyha
 3. a raktárnak használt helyiségek
 4. a garázs, pince, padlás
 5. a terasz, erkély, kert

Eszközök

 • csavarozógép, bitfejekkel
 • fúrógép, fúrószárakkal
 • vízmérték
 • nagy méretű papír
 • új, vastag, permanens filc
 • maszkoló szalag
 • általános tisztítószer
 • üvegtisztító szer
 • faápoló tisztítószer
 • parkettaápoló tisztítószer
 • (parkettánál egy régi szőnyeg bútormozgatáshoz)
 • nem karcoló dörzsis, nagy szivacs
 • puha törlőruha vagy papír kéztörlő
 • vödrök, tálak
 • két heti felszerelés
 • az átiratáshoz szükséges iratok összekészítve szolgáltatónként

És a legfontosabb: kérd meg a barátokat, rokonokat, segítsenek! Sokkal jobb együtt megcsinálni, mint egyedül. A fontossági sorrendet tartsátok be és egy-két hétvége alatt készen is lesztek az egésszel!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: