Kültéri burkolatok

A kertek változóban vannak. Egyre többen döbbennek arra rá, hogy dúsabb vegetációt kell fenntartaniuk, ha kellemes környezetet szeretnének a házuk köré. Kezdenek elterjedni a kerti szobák, már nem egy placc van a ház mellett, befüvesítve, vagy letérkövezve, hanem utakkal összekötött, növényekkel határolt tikos kertek között kialakított pihenő szigetek. Ezzel együtt felmerül az a probléma, hogy milyenek legyenek a kültéri burkolatok.

A kerti szobák, területek, a burkolatok és a növények összekapcsolása.
Forrás

A vizek megtartása miatt nem célszerű sem az utakat, sem a kerti szoba szigeteket betonba önteni, de a csupaszon hagyás és a legtöbb esetben a füvesítés sem működik.

1. Kert a lakásba, lakás a kertbe!

A COVID alatt elmosódott az otthon és a kert fogalma. Ez 2022-ben is igaz lesz. A szobák kitelepülnek a kertbe és a kert bevonul a lakásokba.

Ezt a változást csak megerősíti a klímaváltozás: egyre többen jönnek arra rá, hogy a természettel békében kellene élnünk, nem hadakozva.

Kültéri bútorok
Forrás

Lakberendezési szempontból ez azt jelenti, hogy az javasolható, hogy a kert és a lakás stílusa legyen egységes. Ezt jelentősen megkönnyíti, hogy megjelentek a nagyon jó minőségű kerti bútorok, melyek kitűnően viselik az időjárási viszontagságokat és könnyű a kezelésük. A kert berendezése során azokat az elveget kell alkalmazni, amelyeket a beltéri lakberendezés során is alkalmazunk – azzal a kivétellel, hogy a növények életfeltételei az elsődlegesek, a kerti berendezés a második.

2. A kültéri burkolatokhoz válassz helyi alapanyagokat!

A fenntarthatóság jegyében egyre erőteljesenn az “Élj helyben!” gondolat. Ez érvényesül a kert berendezésekor is: a legközelebbi anyagokból válogass! Ez értelemszerűen a kert saját építőanyagai. Nagyon elterjedt a mulcsréteggel fedett utak, pihenők: az évi három metszés egy-egy sor bokornál jelentős alapanyagkészlettel szolgálja ki a nagyobb kerteket is.

Ha másra vágysz, érdemes az újrahasznosítást is fejben tartani.

Helyi alapanyagból készült kültéri burkolatok.
Forrás

Az újrahasznosított termékek piaca nem tud mindent lefedni, ilyenkor fordulj először a helyi termelőkhőz, keress helyben bányászott köveket, kavicsot, anyagokat.

3. A kültéri burkolatok színe olvadjon be a természetbe!

A kültéri burkolatoknak bele kell olvadnia a kertbe!
Forrás

A 2022. évi trendek alapján az idén a kertek nem harsányak, mint korábban, a burkolatok nem versenyeznek a kert színeivel, hanem a háttérben meghúzódva hagyják a kertet megmutatkozni.

4. A kevesebb több!

A kevesebb több!
Forrás

A kültéri burkolatok kiválasztásakor ez a szabály nagyon fontos. Légy mértéktartó, mert a sok minta, szín, forma nyugtalanná teszi az embert és ahelyett, hogy megnyugvást találna a kerti létezésben, még inkább aktívvá válik, nem lelei nyugalmát.

5. Térkő helyett kerámia és kavics.

Kerámia burkolatok
Forrás

A térkövet a kerti szobák esetében felválthatod kerámiára. Ezek mintegy szőnyegként kijelölik az egyes színtereket a kertben. Textúrát, színeket, mintázatokat visznek a térbe.

A legegyszerűbb kültéri borkolat: a kavics.
Forrás

A kavics utak reneszánszukat élik. Olcsó, egyszerű és gyors megoldás, magas karbantartási igénnyel. Lehet hagyni kellene a természetet? (Trükk: forró vízzel is lehet gyomtalanítani. Az aktuális gyomokat írtja ki, de nem mérgezi a földet.)

7. Az egyeneseket felvátják a hullámos vonalak.

Hullámos
Forrás

A korábbi minimalista térszervezést felváltotta az organikus: ismét megjelentek a görbék és hullámok. Lehet teljesen szabálytalan, vagy szabályosan megszerkesztett.

8. Biztonság

A kert az egészséges életmódot és a boldogságot jelképezi számunkra, ezért az anyagok kiválasztásakor a biztonságosság az egyik fő szempont. Egy kültéri burkolat esetében alapvető, hogy fagyálló legyen, de figyeljünk a csúszásmentességre is. Az A-B-C betűkkel a mezítlábas csúszásmentességet jelölik. A fürdőszobákhoz a legalább “A” jelzés a minimálisan javasolható. Gyakran csak R9-13 feliratot találunk a csempén, ezek a cipővel való csúszásmentességet jelölik. Az R12-13 különlegesen csúszós körülményeket, ipari létesítményeket jelölnek, de az R12-es minőséget javasoljuk otthoni nagyon csúszós körülmények közé is (a kert ilyen.)

Két legyet egy csapásra! Vizetgyűjt és elvezet, tüzet távoltart.
Forrás

Ezen túl azt javasolják, főleg melegebb vidékeken, hogy a házunk körül hozzunk létre egy tűzvédelmi utat: ez egy elég széles út ahhoz, hogy megakadályozza a tűzeseteket.

A kerttel kapcsolatos cikkeket a “lakás a kertben, kert a lakásban” kategória alatt találod.

Források:

https://www.homesandgardens.com/news/garden-trends-207271

https://www.bobvila.com/articles/landscaping-trends-2022/

https://www.livingetc.com/whats-news/garden-trends-2020-229989

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Egy hozzászólás a(z) “Kültéri burkolatok” bejegyzéshez

  1. […] a nyárral kapcsolatosan itt a blogon is: a kert stylingolásáról, a kerti medencékről, a kert burkolatairól, a lugasokról, a napozóágyakról, a fitness terem kapcsán a kertkapcsolatokról és kültéri […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: