Lugas trendek

Angliában működik az RHS, a Királyi Kertészeti Társaság. Ennek az intézménynek az egyik világhírű kiállítása a Chelsea Virágkiállítás, ahol bárki megismerkedhet a kertészet legfrissebb terndjeivel, bepillantást kaphat az újításokba.

A 2022. évi rendezvénynek szeretném bemutatni egyes mintakertjeit, a lugas témára fókuszálva. S hogy miért lugas? Gyerekkorom meghatározó élménye volt rokonaim kertje, ahol akkor is kellemesen hűvös és szellős volt, mikor mindehol másutt hőséggel álltunk szemben – a szőlőlugas miatt. Azóta szeretnék egyet én is, de eddig még nem hoztam létre.

A lugas lényeges eleme az állványrendszer. Ez lehet épített megoldás, szobrászati műalkotás, vagy egyszerű és olcsó kereskedelemben kapható rendszer. Előfordulhat az is, hogy a természet által a rendelkezésünkre bocsátott eszközzel élünk: felfuttatjuk a fákra a növényeinket. A másik lényeges eleme a növényzet. Maradhatunk a klasszikus szőlőnél, de választhatunk mást is: lilaakác, trombitavirág, borostyán, tökfélék, szederfélék – minden kúszónövény jó!

Yoshihiro Tamura: Életciklus

Mintha lebegnének a gerendák, melyekre egyszerű kúszónövényeket futtattak. Ebben a kertben minden jelképet hordoz, egyesíti a keleti és nyugati életszemléletet, változatosságot, bölcsességet. Segít kiszakadni a mindennapok technológiai őrületéből.

Taina Suonio: Kapcsolódva

Nem igazán hagyományos lugas, mégis beválasztottam. A tartószerkezet egy hatalmas tölgyfa-háncs, melyet vékony lécekkel burkoltak belülről és a tetejére különféle növényeket telepítettek.

Tayshan Hayden-Smith and Danny Clarke: El a kezekkel a mangrovéktól!

A korten acél állványzat annak a kilenctagú csoportnak, a Mangrove Nine-nak állít emléket, akiket a 1970-es években ítéltek el felforgatásért, mert meg akarták védeni a Mangrove karib éttermet a rendőri erőszaktól. Ők voltak az elsők, akiket a rendőrség rasszista indíttatásából ítéltek el.

Flock Party (Alison Orellana Malouf, Su-Yeon Angela Choi):
Szajkó-nap/igazolatlan nap (szóvicc angolul)

A kert vidámsága a szabadnapra, míg a benne elhelyezett növények a szajkókra utalnak.

Michelle Brown: Hely a kertben

Kifejezetten lugasdesign. A lilaakác fehér változatát futtatják rá. (Ezt tilos szörpként felhasználni, pont annyira mérgező, mint a lila színű! A magyar neve megtévesztő! Wisteria floribunda és nem Robinia pseudoacacia!) Különleges a szerkezet: 45 fokban elforgatták a hagyományos faszerkezetet.

Ruth Willmott: Morris & Co.

A kert az Arts and crafts mozgalom atyjának, William Morrisnak állít emléket ezzel a szoborszerű pavilonnal, a szökőkút mintájával és – természetesn – a kert növényeivel. A mozgalom a természetet tette központi témává, ihletadó forrássá és így válik végessé a körforgás.

Jennifer Hirsch: Regeneráció

Jelképes össeállítás, a lugas ígéretével. Ahogy rozsdásodik az acél, úgy éled újjá a természet és a végén a kizöldült pompáját láthatjuk.

Jason Williams: Pehelyfelhő-kert

Egy igazi városi elő-, tetőkert összeállítás. Természetesen lugassal!

Joe Perkins: A Meta kertje, jövőnövesztő

A kert a mikorrhiza gombák természetben elfoglalt szerepét mutatja be. A kertet a fenntarthatósági alapelvek figyelembevételével hozták létre.

Pollyanna Wilkinson: “Elmúlik”

A keretet az Anyák az anyákért szervezet finanszírozásával hozták létre és a cím arra a mondásra utal, amivel az anyák egymást vígasztalják, bátorítják a nehezebb időszakokban. A boltívek megtestesítik az anyaságot: szentség és egyben kalitka.

Frederic Whyte: Finom cella munka

Ez a kert egy jótékonysági szervezet támogatásával jött létre, akik bebörtönzött embereknek tanítanak tűvel végezhető kézimunkákat (varrás, hímzés, kötés, horgolás.) Erre utal az állvány vasszerkezete és a közöttük elkészített fonatok.

Remélem, tetszett az összeállításom! Évek óta követem a Chelsea virágkiállítást és inspirációként használom. Mind a szellemiségét, mind a megoldásokat követendő példának tartom.

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: