Lakberendezési tanácsok a tökéletes otthonért


A bársony

A bársony egy három szálból készülő, tűzött anyag. A szövésekor egyszerre két szövetet készítenek, melyet elvágnak és külön tekerik fel a két szövetet. Az elvágott szálak miatt olyan puha és bolyhos a bársony felülete. Ez okozza azt is, hogy egyik, vagy másik irányba simítva más-más szögben törik meg a fényt. Az elvágott szál aprócska, 2-3 mm magas.

A bársonynak tehát van egy alapszövete és egy fedőszövete. Az alap napjainkban hurkolt is lehet, ebben az esetben egy szövet készül és tulajdonképpen a másik “szövet” az a kés, ami felvágja a szálakat. Ha a fonákját megnézzük a bársony szövetnek, akkor könnyedén megállapítható, melyik fajtájával állunk szemben.

Anyagát tekintve számos kombináció elképzelhető. Eredetileg a bársony selyemből készült, távol-keletiek a gyökerei. A VIII-IX. században Bagdadban már ismert, innen terjed tovább Európába a Középkorban. Az első európai bársonyszövet készítő nemzet az olasz. A mai napig piacvezetők.

A ma selyem bársonynak hívott anyag sokszor műselyemből (rayon) készül, vagy selyem-műselyem keverék: az alap mű-, a bolyhok selyemből.

Magyarországon a legnemesebb fajtája a pamutbársony. Nehéz, különleges fényű anyag. Lakástextilként számos alkalmazási lehetőséggel: függöny, kárpit, párnák.

Poliészter

Bársony persze készülhet más alapszálakkal is: lenből, gyapjúból, mohairből és a leggyakoribb, hogy poliészter szálból. Ez utóbbinak egyik nagy előnye a többivel szemben, hogy mosógépben is mosható, míg a selyembársonyt leginkább sehogy, a pamutbársonyt pedig vegytisztítással lehet megtisztítani. (Tulajdonképpen a szövetek moshatatlansága miatt terjedt el, hogy az emberek koszosak voltak a középkorban és az újkorban. Ez persze csúsztatás, egyszerűen más módszert alkalmaztak a személyes higiéniára. Az tény, hogy a felsőruházatot nem mosták.) A bársonynak számos változata létezik, különféle megnevezésekkel – persze nem itthon. Ezek az anyaguk szerint, illetve a mintakészítés módszere szerint különböztetik meg egymástól az anyagokat. Ha különleges igényeink vannak, érdemes utána nézni, mit jelentenek az egyes módszerek.

A függöny, a kék tároló elem és a sárga párna pamutbársony.

A bársony ma nagyon divatos textilféle, hiszen alkalmat ad a fénnyel való játékra, kontrasztok kialakítására (fényes és matt szövetek egymás mellett), és egy igen strapabíró anyag: egyszerű leporolással, porszívózással is könnyen karbantarthatod. Nem mellesleg egy nagyon puha, selymes tapintású anyag. Az, hogy van-e tartása, és mekkora ez, attól függ, hogy milyen típusú szövet, illetve milyen anyagból készült. Vannak olyanok is, melyek a “saját lábukon” is megállnak, míg a fenti Jyskes függönynek szinte egyáltalán nincsen, csupán annyi, amennyi a szövet vastagságából adódik – a függöny alján egyébként megfigyelhető a rogyasztásnál.

Az anyag kiválasztása során érdemes külön figyelned arra, hogy mosható legyen, illetve milyen a vegyszert használhatsz hozzá.

Macskások figyelmébe is ajánlom: a mi macskánk kifejezetten utálta a bársonyt, nagy ívben elkerülte a fotelben heverészést, miután felkerült a bársony székhuzat a helyére.

A képek a Függönymestertől, az Ikeából és a Jyskből.

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika anyagok a tervezői program augusztus 20 augusztusi nagytakarítás Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét design Diósgyőr Diósgyőri-vár dolgozószoba edzőterem family room felújítás fenntarthatóság fitness fotel fő háló gyapjú gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás iskola kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kikapcsolódás kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern mudroom nagytakarítás nyaralás otthon nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló szőnyegek takarítás tanulás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element tojás szék táblafesték uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek vízkárok wellnes welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás ünnepek

%d bloggers like this: