A gyapjú

A kedvencem.

A gyapjú eredetileg a juhok szőrzetére és a belőle készült anyagra értettük, de a fogalom alatt más állatok gyapját is jelenti, valamint nem csupán a szőrből készült termékekre használjuk, hanem az irhájukra is. Az irhát most nem részletezem, csak a szőrrel foglalkozom.

Forrás

A különféle birkafajtáknak különféle szőrük van. Az itthon honos rackáké hosszú szálú és durva, az ausztrál merinóiaké pedig rövidebb szálú és finom, puha. Ez mutatja azt is, hogy azoknak a fajtáknak finomabb a gyapja, amelyek sivatagosabb vidékeken élnek (ezt nyugodtan alkalmazhatjuk ökölszabályként.)

Forrás

A levágott szőrt nem azonnal alkalmazzák, hanem megtisztítják a szennyeződésektől (kivéve, ha nem etikus körülmények között, csempézett ólakban tartják az állatokat. Én ezt a módszert nem ajánlom, iszonyú barbár hozzáállásnak tartom!), mossák. Ezután két út lehetséges: filcesítik az anyagot, illetve szálat fonnak belőle. Ez a gyapjú különlegessége: a felülete pikkelyes ezért össze tudnak tapadni a szálak, a szál belselye pedig hullámos, emiatt a gyapjú egy nagyon rugalmas anyag: akár 30%-kal is kinyújtható és ezt képes meg is tartani, de vissza is ugrik, ha arra van szükség (formára igazítható, viszont csak ezen a formán mosható innentől!) A filcet házépítéstől a kárpitozásig hasznosíthatjuk és a ruhaipar is használja (bár ezt manapság szövik és utána “ragasztják” össze.) A szálból bármi készülhet az egészen finom, vékony ruházati anyagoktól kezdve a durva fonalakig. Gyakorlatilag a lakás bármelyik területén alkalmazhatóak. Minden szövés-, hurkolás technika alkalmazható vele. Az emberiség len utáni legősibb anyagjajtája.

Forrás

Az állati eredete miatt a gyapjú nem örök életű anyag, a napfény, a lúg és az erős savak is károsítják. Hagyományos anyagokkal és szintetikus festékekkel is színezhető; ez az elért árnyalataiban meg fog mutatkozni: a természetes festékanyagok pasztelesebb, tompább színeket eredményeznek. Gyenge savval fixálható (pl. ecetes víz.)

Forrás

A szigetelő képessége rendkívüli! Télen melegít, míg nyáron hüvössé tesz! A ruházati felhasználása ezért igen széles skálán mozog; egész évben kellemes viseletet biztosít. Ezen túl viasztartalmának, a gyapjúzsírnak, lanolinnak köszönhetően a nedvesség ellen szigetel. Jellegzetes szaggal ég, ha kivesszük a lángból elalszik és nem ég tovább. Magas hőfokon is mosható, azonban rosszul reagál a hirtelen hőmérsékletváltozásra: összeugrik és sajnos ebben az állapotban marad.

Forrás

Érdekes tulajdonsága a gyapjúnak, hogy a szagokat nem veszi át és nehezen koszolódik. Emiatt mind a ruházat, mind a lakberendezés terén igen könnyen kezelhető, a mai szokásainkkal teljesen ellentétesen kezelendő anyag! A szagokat ki lehet szellőztetni belőle, a koszt pedig ki lehet verni belőle, ügyelve arra, hogy ne nedvesedjen. Emiatt ezt a műveletet frissen leesett hóban szokták elvégezni. (A havat maradéktalanul le kell seperni róla, mielőtt 0 fok feletti hőmérsékletre kerül az anyag!) Manapság a szűz hó híján inkább porszívózni szokás. Csak a beleragadt szennyeződést távolítják el lemosással (a lúg károsítja, ugye.) (Van egy merinói blúzom, amit évekkel ezelőtt készítettem és még nem kellett kimosni.)

Forrás

Hasonlóan érdekes tulajdonsága a gyapjúnak a nedvesség megtartó képesség. A saját súlyának akár 40-60%-ával megegyező nedvességtartalomnál is száraznak érezzük!

Forrás

Az élő állatokról lenyírt, tiszta gyapjút nemzetközi védjegy a Woolmark védi.

Forrás

A lakberendezésben a leginkább ismert a gyapjúszőnyeg. Többféle technikával készülhet: nemezelve, szőttesként, de csomózva is. Előfordul kötött, horgolt verziója is; ezeket nemezelni is lehet, utólag.

Forrás

Díszpárnaként, takaróként és ágyneműként is gyakori. Azonban ezekben az esetekben figyelj arra, hogy néhány ember különösen érzékeny a gyapjúra és sok esetben szúrósnak, kellemetlennek érzik a tapintását (akár huzaton keresztül is.) Az erre nem érzékenyeknek viszont egy kitűnő választás!

Forrás

A nemesebb anyagok elég nehezen elérhetőek Magyarországon, de angol, olasz és ausztrál szállítóktól beszerezhetőek. Ezek nem olcsóak, de csodálatosan szépek, fényesek és használhatóak. Nem helyettesíthetőek semmi mással! (Nekem az a tapasztalatom, hogy hiába keverik műszállal, a gyapjú jó tulajdonságai “elromlanak”, a rosszak viszont nem feltétlenül javíthatóak. Ami korábban jól filcesedett, továbbra is fog filcesedni. Esetleg csak nyomokban fog gyapjút tartalmazni, ami már semmilyen formában nem emlékeztet a gyapjúra! Az eddigi legjobb tapasztalatom gyapjú, pamut keverékekkel volt. A tisztíthatósága nehezebb, de a hővel kapcsolatos tulajdonságaik és a nedvszívásuk rendkívül kellemessé tették. Ezen túl a gyapjú szúrósságát is sikerült enyhén csökkenteni a keveréssel. Bevallom pár éve eljutottam arra a szintre, hogy megfogadtam: soha többé keverékfonalak…)

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: