A lenvászon

A len egy gyakori növény, mely Magyarországon is vadon nő.

Sokoldalúan felhasználható: minden része hasznosítható! A textiliparon kívül olaja ehető és festéknek is kiváló (a festék már nem ehető! Ráadásul igen gyúlékony, jól szellőző helyen szabad csak alkalmazni, leginkább szabadtéren.) Magja a lenmag, emésztés könnyítő hatása miatt ma is kedvelt élelem. Omega-3 esszenciális zsírsavtartalma miatt is sokan fogyasztják.

A képet készítette: Walther Otto Müller – List of Koehler Images, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255366

A doboz felső részén jobbról balra: a len növény szára, felette félig fésülve, fésülve, mellettük lenszövetek.

Az alsó részén jobbra lencérna, fonál, jaquard szövésű, illetve hurkolt len anyag látható

A képet készítette: Joep Vogels, Textielmuseum Tilburg – Textielmuseum Tilburg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39160925

Már az ókori egyiptomiak is…

Már az ősember ismerte a lent, és ruhát is szőtt belőle.

A képen Tutankamon rekonstruált öltözéke. A sírban megtalálták a ruhatárát, ami természetesen nagyon finom lenből készült. A közelmúltban kezdték értékelni az anyagokat, 80 évig egy raktárban várták a sorsukat.

Forrás

Mire használhatod a lakberendezésben?

Különleges hűvös érzetet adó tapintása és kitűnő hőszabályozása miatt igen kellemes ágynemű készül lenvászonból.

Könnyű frissesség érzetet sugall, ezért ha ilyen hatást szeretnél elérni, érdemes fényáteresztő függönynek használni.

Kárpitozásban is használt anyag: a durvább lenvásznat a tartószerkezetekben alkalmazzák, míg finomabb változatai kárpitok, illetve kiegészítők: párnák, takarók.

Nedvszívó képessége miatt a konyhában és a fürdőszobában is használhatod: kéztörlő, konyharuha, törülköző, valamint asztalterítő készül lenből.

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy könnyen kezelhető, mosható, fehéríthető anyag és a beavatás után mérettartó, leszögezhetjük, hogy az egyik legnagyszerűbb anyag a len! Nem véletlenül lett az emberiség nagy kedvence a kezdetektől fogva.

Egy nagy hátránya van: gyűrődik.

A lent a XIX. századi amerikai, nagy gyapotültetvények szorították ki a textilgyártásból és váltotta fel a sokkal silányabb tulajdonságokkal rendelkező pamut, majd a vegyipar fejlődése miatt a műszálak.

Nagy bánatomra a magyar piacon eltűnőfélben van, gyakorlatilag elvétve kapni (kivéve az IKEA…), kevert szálas anyagként minden boltban megtalálod – és sajnos szemrebbenés nélkül mondja az eladó, hogy lenvászon! Mindig nézd meg a címkéket! Mindig! A lencérna pedig nem is létezik már. (Csak mindenhol másutt.)

Zóki lenmező. (Zók)
Forrás

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Len

https://en.wikipedia.org/wiki/Linen

https://www.linenbeauty.com/blog (a képek és tudás forrása)

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Egy hozzászólás a(z) “A lenvászon” bejegyzéshez

  1. […] Len, len, és len. Viszkózzal keverhető esetleg – ez egyébként az elérhető a boltokban. És fa, bambusz és a természetes kövek. […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: