A poliészter

A poliészter, vagy hivatalos nevén a polietilén tereftalát egy mesterségesen létrehozott anyag. Attól függően, hogy milyen alkoholokat és savakat öntenek össze az üzemben, további alfajtákra bontható – de nem vagyok kémikus, nem mennék bele mélyebben, lakberendezési szempontból nem annyira lényeges.

Poliészter gyártás
Forrás

Ez az anyag könnyen elkülöníthető a természetes szálaktól, ugyanis melegítés hatására olvad. Viselve nem olyan kellemes, ugyanis nem veszi fel a nedvességet és a viselője belefülled. Ilyen probléma általában az ülőbútorok huzatánál, kárpitjainál jelentkezik és ágyneműnek sem kellemes a használata.

Fenntarthatósági szempontból egyáltalán nem elfogadható: nem megújuló forrásból származik és nem bomlik le.

nem szövött poliészter
Forrás
Vajon mi lehet az, ami miatt olyan széles körben elterjedt ma Magyarországon?

Kitaláltad, nagyon olcsó. A természetes szálakkal keverve, olyan hibrid anyagokat kapunk, melyek a természetes szálak egyes jó tulajdonságaira emlékeztetnek (főleg, hogy sokan csak hallomásból ismerik már ezeket), ezért igen gyakran kevert szálas anyagokban is megtaláljuk a poliésztert. Sajnos, fenntarthatósági szempontból a lehető legrosszabbat tesszük: már a természetes anyagok sem fognak lebomlani.

keverés
Forrás

Az olcsóságon túl, a másik ok, ami miatt nagyon közkedvelt és a lakáskultúrában különösen: a színek. A poliészter ugyan átlátszó szál, de színezve csodálatosan élénk, életteli, tartós színű anyagokat lehet belőle készíteni, melyek az idők során sem veszítik el fényüket, színeiket.

szép színes poli-anyag
Forrás

Én nem igazán szeretem, ülőbútoroknál, textilkiegészítőknél kellemetlen mellékhatás a beleizzadás, szőnyegeknél olcsó hatást kelt, de vannak olyan függönyök, amelyeknél elfogadható megoldásnak tartom, ha nincs más lehetőség.

Poliészter huzatú és tömőanyagú szófa
Tipikus anyag például a poliészter bársony.
Forrás

A lakberendezésben számos anyagot használunk. Mivel személyes hobbim a textilféleségekkel és szálakkal való mindenféle ez meg az: kötök, horgolok, varrok, hímzek, ragasztok, bevonok, meg ami még jön, ezért külön sorozatot szánok a lakástextileknek. Ezt a sorozatot a “lakástextil” kategória alatt találjátok meg. Tavaly fogadtam meg, hogy soha többé nem fogok szintetikus szálakkal kézimunkázni, annyira kényelmetlen és kellemetlen munka közben is a tapintásuk és az érintésük, a használati értékükről nem is beszélve.

Forrás:

https://barnhardtcotton.net/blog/know-fibers-difference-between-polyester-and-cotton/

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: