Az ágy ruhája, az ágynemű

Mikor kislány, kicsit nagyobb lány, nagylány voltam a nagymamám számtalan ágynemű garnitúra nem annyira boldog tulajdonosává tett és nagyon sokáig nem értettem, miért.

Aztán felnőttként rájöttem, hogy általában össze nem illő anyagokat használnak az emberek. Jó esetben van egy-egy teljes huzatkészlet, de nagyon ritka, hogy a dupla ágyhoz dupla ágynemű és huzatszett dukáljon.

Ma már valamelyest boldog vagyok. Az ízlésünk teljesen eltérő volt, de a huzataim a mai napig használhatóak és jó illatúak.

Milyen legyen az ágynemű?

Több lehetőség közül választhatunk. Tollas, gyapjas, műszálas készletek százai állnak előttünk.

A vezérfonál a következő:

  • Ha allergiás vagy az állatszőrre, tollra, akkor válassz szintetikus töltetet és pamut, vagy len, illetve kender huzatot. Érdemes antiallergén, nem tömörödő tömést választani, ami magas hőmérsékleten mosható.
  • Ha nem vagy allergiás, de izzadtan alszol, szintetikus szálat vagy gyapjút használj. A gyapjú könnyen kiszellőztethető!
  • Ha nem vagy allergiás, nem izzadsz alvás közben, válassz toll töltetet! A legmelegebb, kellemesebb és puhább a pehely. A töltetek pehely-toll aránya alapján tudsz választani. Ha megengedheted magadnak, minél magasabb pehelytartalmút válassz!

A párnákon belül van lapos, közepes és magas, illetve használhatsz kispárnákat is. Ma divatos a nyaktámasz használata, ehhez memóriahabokat kínál az ipar. Egy ortopédus mást javasol, mint a lakberendező. Szerintünk legalább három párnát válassz: egyet az alváshoz, egy magasat, amivel kényelmesen tudsz olvasni és jól megtámasztja a hátad a másik kettővel, valamint egy kisebbet. A huzataik különbözőek: az alvópárna a huzatszett, a támasztó a dekorációs szett része. A kispárnát választhatod egyikből, másikból, de akár egy színben és anyagban harmonizáló harmadik, negyedik anyagot is behozhatsz a képbe.

A takarók esetében a téli, nyári, valamint négy évszakos típusokat találod. Ezek hűtenek, fűtenek, illetve képesek kiegyenlíteni a külső hőmérsékleteket.

Milyenek legyenek a huzatok?

Alapvetően és elsősorban természetes anyagot válasszunk. Lehet pamut, len, selyem. A pamut a legolcsóbb lehetőség, mind a len, mind a selyem drágább és Magyarországon kevéssé elérhetőek. A tömegkereskedelemben nem kaphatóak.

Len ágynemű huzatok.
Forrás

Nyáron vékony, könnyű, sűrű szövésű darabokat ajánlok, télen a vastagabb, kevésbé finom szövetek is szóba jöhetnek. Különösen meleg a pamutflanel, aminek van egy kellemes puha, lágy tapintása.

Ágynemű és huzataik teljes szépségükben.
Forrás

Színekben én a fehér, ekrü, vajszín, halványsárga, halványszürke vonalat kedvelem, de ízlés dolga. A fehér kényesnek tűnik, de könnyen kezelhető, mosható – fehéríthető és a napra kirakható. Számos érv szól mellette a szépségén kívül.

Színes huzatok
Forrás

Mit használjunk még?

Ha kislakásban élsz és több funkciós hálószobád van, akkor ágytakaróra nincs szükséged, ellenkező esetben viszont a hálószoba rendezettségét nagyon megnöveli az ágytakaró, és a hozzá tartozó támasztó párnaszett. Érdemes nappali takarót is elhelyezni az ágyon, vagy az ágy előtti tárolón: padon széken. Ez igazán otthonos hangulatot tud teremteni és ha szükséges, kéznél van.

Ágytakaró

Nem titkolom: szenvedélyem a takarókészítés. Szeretem a patchwork gazdaságosságát és szépségét, imádom a pamut takaróimat és szeretek gyapjúba burkolózni, ha fázom. De ezeken túl vannak mikroszálas darabok itthon és a polártakarókat is rendszeresen használjuk.

A támasztópárnáknak nem kell kötelezően ugyanolyan mintával pompázniuk, de jó, ha összeillenek: egy vastag gyapjú nem biztos, hogy szuper jól mutat a leheletfinom csipkedíszes párnával. Én azt szeretem, ha történik valamilyen utalás a kézimunkára: egy-egy kisebb díszpárnát használok ezért.

Takaró
Az egyik kedvencünk

Tanács

Nappal mindig ágyazz be! Ha kint van az ágynemű, akkor is: igazítsd meg a lepedőt, verd fel a párnákat, hajtogasd össze a takarókat, és terítsd le egy ágytakaróval. Rakd fel a díszpárnákat: a nagy támasztópárnákat, eléjük a kispárnákat. Ha van díszpárnád, akkor ezeket is elhelyezheted.

Beágyazás.
A felkészített lakásom hálószobája. Nem költöztem ki,
használatban volt az adás-vétel közben.

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: