A szőnyeg használat szabályai

A szőnyeg használat szabályai a szőnyegek funkciói alapján alakultak ki. Tehát az első kérdés:

Mire szolgál egy szőnyeg?

Szigetel és melegít.

Kijelöli egy-egy helyiségben a részterületeket. A nappaliban a beszélgetés, pihenés tereit el tudja különíteni a munkaterületektől. Az étkezőben a közlekedés területeit el tudja különíteni az étkezéstől, és így tovább.

Forrás

Díszít.

Hogyan válassz szőnyeget?

A fenti három funkciót alapul véve:

  1. Hol van szükséged plusz szigetelésre és ez mekkora legyen?
  2. Milyen részeket szeretnél elválasztani egymástól? Milyen részeket szeretnél kijelölni a terekben?
  3. Mi illik az adott térbe?

Az első kérdésre adott válaszod fogja meghatározni, hogy a szőnyeg milyen típusú legyen: mekkora szálhosszúságú darabokat keress, hova fog kerülni. A szőnyeget a falra is felfüggesztheted, ebben az esetben is kihasználod a szigetelő funkcióját, ahogy már az őseink is tették évezredek óta! A szőnyeg anyaga is fontos: ha nagyon jól szigetelő darabokra van szükség, mindenképpen vastag gyapjúszőnyegben gondolkozz!

A második kérdésre adott válaszod meg fogja határozni a szőnyeg méretét. Akkorának kell lennie, hogy az adott teret ki tudja jelölni.

A közismert fotó
Forrás: Pécsi Balázs, Lakáskultúra

Ahogy az ábrán is látszik: akkor megfelelő méretű a szőnyeg, ha valóban kijelöli a teret. Nem csak jelzésszerű, hanem valóban addig tart, ameddig az adott funkció. Határesetként a kevéssé használt részre nem kötelező tenni: a kanapénak elég, ha a lába rajta van, az éjjeliszekrényt nem muszáj rá állítani, az étkezőben a közlekedési területet kihagyhatod. Kiszámítani egyszerű: a bútorokat elhelyezed, majd mérőszalaggal körbeméred és adsz még hozzá 15-15 cm-t minden oldalon (vagyis 30-30 centivel növeled a hosszát is és a szélességét is.)

A harmadik válaszod a szőnyeg stílusáról szól: nyilvánvalóan illeszkednie kell az enteriőrhöz.

Trükkök

A szőnyegek ára exponenciálisan nő a méretük alapján, szokták mondani. (Bár inkább négyzetesen, vagy 3D-sen.) Ezért meglehetősen drága mulatság egy-egy jókora szőnyeget beszerezni.

Erre a következő trükköket lehet alkalmazni:

  • Veszel egy alapszőnyeget, amely színeiben illik a díszítő szőnyeghez és így egy kisebb díszes, design szőnyeg is elegendő.

Forrás
  • Több kisebb szőnyeggel jelölöd ki a területet, illetve növelheted a szigetelés vastagságát.

Forrás
  • Használj szőnyegpadlót a megfelelő méretben, a széleit szegőztesd. Többféle megoldást választhatsz: aláhajtott, fonalas, vagy szalagos szegést – szőnyegfajtától függően.

Szalagos szegések
Forrás

Anyagok

Csak néhány szó a szőnyeg alapanyagokról.

Természetes vagy szintetikus alapanyagok rendkívüli választékából válogathatsz: lehet gyapjú szőnyeged, akril, poliészter, műselyem, szizál, stb, stb. Ezeket lehet vegyíteni: akár magát a szálat, amiből a szőnyeg készül, akár a szőnyeg szerkezetén belül: például pamutvetülék és gyapjú szál használatával készül.

Elvileg a fokozottabb használatú helyiségekben inkább ajánlhatóak a szintetikus alapanyagú szőnyegek, de a fenntarthatóság jegyében én nem ajánlom. Egyszerűen nem bomlik le, holott a szőnyegeket nem örökéletpluszegynapra tervezzük.

2500 éves
Forrás

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: