Lakberendezés

“Mi a lakberendezés? Mit csinál a lakberendező?” – gyakori kérdés felém mostanában.

Sok-sok választ is adnak erre az emberek. Egyik részük azt hiszi, hogy a lakberendező fizet is, hogy berendezhesse a lakásukat (nem), mások azt hiszik a felmérés egy beszélgetés (az, de nem ez a végcélja), de csak kevesen tudják, hogy mi is ez.

Kezdjük az elején.

A felmérés

Az első feladata a lakberendezőnek az, hogy felmérje a megbízó és a megbízó családja igényeit. Vagyis nem csak apuka, anyuka, de az összes gyerek, élőlény, hobbi, munka, nagymama, vendékek, továbbmegyek, a következő lakó igényeit – ha másért nem: hogy meg akarja majd venni a házat, lakást.

Hogyan? Beszélgetéssel, kérdőívvel. Ekkor derül az is ki, hogy tudunk-e a megbízóval együtt dolgozni, vagy inkább elbúcsúzunk.

Van, aki ezért is pénzt kér, én például ingyen csinálom.

Ha ez sikerült és kaptam egy megfelelő alaprajzot, amin be van jelölve minden olyan kiszögellés, villanybekötés, gázbekötés, vízbekötés, csatorna, kiugró és beugró, ami marad, elkezdődhet a lakberendezés.

A tervezési program

A fentiek alapján a lakberendező megírja a tervezési programot és elkészíti az eredeti alaprajzot.

Lakberendezői tervezési program
A vizsgafeladatom bemutatandó részletének programja
(Halkan jegyzem meg, 2021. szeptemberében írtam le a fenti programot…)

Az eredeti alaprajzot csatolták:

Lakberendezés - Az eredeti alaprajz
Lakberendezési szempontból egy rémálom: nincs hely egy szekrénynek, rossz helyen levő ajtók, ablakok. A 220*240-es monstrumról nem is beszélve!

A lakberendezés – ötletelés

Ezután jön a konzervatív, szinte semmit meg nem változtató új tervtől legvadabb ötletekig kibontakozó ötletroham – az alaprajzon. A vizsgafeladatomban gyakorlatilag teljesen szabad kezet kaptunk, bármit változtathattunk. Három ötletet kellett megmutatnunk.

Az első:
Vázlatterv

Ebben minden maradt ott, ahol volt. Az étkező egyben nappali, állítható indusztriális asztallal (gyönyörű tekerő szerkezetet találtam ehhez!), mini konyhával. A szobaajtót lecseréltem hagyományosra. Hátránya a folyosó, ami kialakult a bejárat és a háló között. Hátránya?

A második
Vázlatterv

Ebben a tervben jelentős változtatások vannak. A bejáratot megváltoztattam és mögé bekerülhetett egy gardrób. A beugrót megszüntettem, a háló egyik ablakát is és a szimmetria és a fény kedvéért két eltolható üvegajtó lett a fala. A konyha látványkonyhává változott, reggeliző pulttal és sok tárolóhellyel.

A harmadik
Vázlatterv

Kő kövön nem maradt! Nagy háló, két ablakot levéve, a falat elbontva, új ablakkal – egyébként egy vagyon lenne. A fürdőszoba és a konyha minimalizálva, a nappali inkább hall.

A tanáraimnak kisebb módosításokkal ez tetszett meg.

Hangulattervek

Ezekből is hármat kellett összeállítanom. A feladat az ipari stílus volt. Mivel ez vizsgafeladat volt, úgy gondoltam, most elereszthetem a fantáziámat és nem a szokásos, sablonos stíluselemeket válogattam össze, hanem:

1. A steam-punk
Lakberendezés: Steam-punk

Csodálatos stílus! Vegyíthető benne az antik, 150 éves és ma is gyönyörű ipari formatervezett elem a vadonatúj kiegészítőkkel.

2. Az industrial-farmhouse
Lakberendezés: Industrial farmhouse

Ez az indusztriális stíluson belül egy nagyon otthonos és meleg hangulatú változat.

3. A kortárs
Lakberendezés: Kortárs, contemporary industrial

Ez az, amiben nincs sötét elem, minden világos, könnyen tisztítható. Ebben a táblában a kis terek megnagyobbításának két trükkjét is bevetettem: a tükröket és az érzékcsalódást. Végül ezt is dolgoztam ki. A facebook lapom címlapképe is ez lett!

Ez a fázis a valóságban sokkal könnyebb. Behatárolja a megbízó ízlése és anyagi helyzete. Emiatt a lakberendezés kötöttebb a valóságban, mint a vizsgafeladatban.

A lakberendezés – kidolgozás

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a tényleges kidolgozás!

Elkészül a végleges alaprajz, bontással, építéssel, valamint a gépészeti tervezéssel. Itt nem szakmérnöki munkát végzünk, hanem továbbra is lakberendezőit: az un. kiállásokat tervezzük meg: vagyis hol jöjjenek ki az egyes vezetékek, csövek a falból.

Bontási terv
építési terv

A végleges alaprajz:

Végleges alaprajz -  lakberendezés
Megjegyzés: Elvileg ez nem minősülne lakásnak.
Nincs benne legalább 16 négyzetméteres lakóhelyiség.

A gépészet:

Gépészet
Villamos

A berendezési alaprajz:

Lakberendezés
A fura négyzetek a világítótestek.

Valamint a burkolatok, a bútorok, kiegészítők, bevásárlási lista, és színterv, falnézetek. Végül a látványterv. A tér bejárható videóban is.

A tükörfal:

Burkolatterv
A jó méretvétel nagyon-nagyon fontos!

A nappali látványterve:

Lakberendezés - 3D
Szemben nem komód van, hanem tapéta.

Időtényező

Van egy nagyon lényeges pont: a lakberendezés sikere ott kezdődik, hogy már a tervezéshez érdemes bevonni a lakberendezőt! Sokkal egyszerűbb papíron “bontani”, mint a valóságban! Az építészek elsődleges szempontjai nem feltétlenül egyeznek meg a megrendelők kényelmi, életviteli igényeivel, hiszen számos egyéb tényezőt kell figyelnie: a törvényeket, a település szabályzatait. Sokszor a geometria is vezeti a kezét!

Az időtényező azt is jelenti, hogy érdemes a lakás használati idejét is számba venni! Meddig fogjátok azt használni? Kivel? Hogyan? Mire számítasz 3-6-10-20-25-stb. év múlva? Senki sem akarja 5-6 évente átrakni a falakat, a kályhát, a bútorcserét, stb. Ha a következő festésig el is adnád, a berendezés kiválasztásában érdemes kortalanságra törekedni – a szépség általánosan elfogadott kritériumait figyelmbe véve.

Pénzügyek

Kényes téma. A lakberendezés fontos része! Ugyanaz a hatás elérhető rendkívül költséghatékonyan és pénzt nem kímélve is. Érdemes a keretet elárulni a lakberendezőnek. Nem, nem fog vastagabban fogni a tollunk, csak nem mindegy, melyik anyagot, bútort ajánljuk!

Másrészt, mindenképpen ajánlom a büdzsé-készítést. Mennyit szánsz rá minimum, maximum. Kell-e hitel, kölcsön. Időben a pénz rendelkezésre állását. Sok idegeskedéstől meg tudod vele kímélni magatokat!

Problémád van? A kapcsolat oldalon írhatsz!

Ingyenes tanácsadás a facebook oldalamon.

Ha időben szeretnél értesülni a posztokról, akciókról, termékekről, iratkozz fel!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: