Miért okosítsunk?

Egy otthon okosításának alapvetően egyetlen célja van: kényelmesebbé tesszük a saját életünket általa. Nem cél, nem rongyrázás, hanem egyszerűen csak egy eszköz arra, hogy ne kelljen foglalkozni a ház működésével.

Hogyan is működik a ház?

Megfelelő számunkra a hőmérséklet. Nagyon gyakran előfordul, hogy egy-egy családban eltér a hőkomfortja az embereknek. Ezt szimplán meg tudja oldani egy kellően okos otthon. Viszont ehhez idejében tudni kell, hogy mit kell majd vezérelni, milyen zónákat alakítsanak ki a tervezéskor és szinte azonnal érdemes bevonni a vezérléssel foglalkozó szakembereket; még azelőtt, hogy eldől a ház gépészeti rendszere!

Megfelelő a fény. Mikor süt a nap, akkor mindenhol van elegendő fény kintről, viszont a ház egyetlen pontján sincs zavaróan vakító fény. Az elegendő fény is nagyon fontos kitétel, mert más az elegendő akár a fürdőszobában is, ha éppen egy nyugtató fürdőt veszünk és más, mikor épp kifestenénk az arcunkat. A napsütésmentes órákban ugyanígy. Ezen túl a fény alkalmas a megfelelő hangulatot megteremteni: munkához hidegebb, az otthonlevéshez melegebb. A megfelelő pontokon adottak a munkához szükséges helyi fények. A műtárgyaink mindig meg vannak világítva és ez nem rongálja őket. És természetesen ezer más igényünk is lehet. Nagyon sok igényünket ki lehet elégíteni a fény-árnyék hatásokkal, megfelelő helyeken elhelyezett fényvisszaverőkkel, ezek mozgatásával. És erre tökéletes a vezérlés. Tényleg nem kell arra figyelnünk, hogy a ház előtti forgatható lamellák pontosan a megfelelő szögben álljanak a fenti kritériumok kielégítéséhez.

A zaj. A zajterhelés eléggé elfeledett témakör tervezéskor, holott mindenkit zavar a szomszéd vasárnap hajnali fűnyírása, flexelése, de akár a kutyaugatás is. A hangok hullámként terjednek, vagyis könnyen programozható feladat az, hogy az ilyen zajok elleni védőeszközöket működésbe hozzuk szükség esetén – akár úgy is, hogy beengedjük a kutyánkat.

Szükségünk van jó levegőre. A szellőző rendszer vezérlése is egyszerű feladat. A gépek megkönnyítik ezt is, a szűrőcsere innentől leegyszerűsödik: idejében kimegy a rendelés és mire itt az ideje, a rendelkezésünkre áll a cserélendő szűrő.

Megfelelő minőségű víz. Akár a vízkőtartalmat is szabályozni tudjuk. Hasonlóan a levegő szűréshez, a vízszűrő berendezések filtercseréje is egyszerűsödik. A medencei takarítás, vízminőségfigyelés, szabályozás is okosítható.

Energia. Az okosotthon energiaellátása is rendszerbe szervezhető vezérléssel. Számos alternatív melegvízkészítési és villamos energiatermelés módszer a rendelkezésünkre áll. Most szoftveresen összehangolhatóvá válnak azok a rendszerek is, melyeket korábban lehetetlen volt automatizálni. A lehető legkedvezőbb energiamixet lehet kialakítani az otthonunkban. Ennek a tervezése több mérnöki szakterület együttes, összehangolt munkája, ezt is az építkezés és felújítás tervezési szakaszában kell kidolgozni. Érdemes nyitott rendszert kialakítani, melybe a majdani újítások is beszervezhetőek!

Biztonság. Nem csupán a betörésvédelem tartozik ebbe a témakörbe, de a rendszereink működtetése is. Vezérelhetjük a bejövő-kimenő vizet, idejében felfedezhetjük a legkisebb vízszivárgást is – azelőtt, hogy kárunk keletkezne! Természetesen a tűzvédelem, a különféle vis majorok megelőzése, elhárítása is része lehet az okosításunknak.

Komolyan azt gondolom, hogy a határ a csillagos ég, ha az igényeink felméréséről beszélhetünk.

A kérdés innentől: Hogyan?

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: