Rendfenntartás

A rendfenntartásnak két szabálya van:

  1. mindennek legyen kijelölt helye;
  2. mindig, mindent rakjunk a kijelölt helyére.

Továbbá rendszeresen takaríts!

Ez az amit annyira nehéz betartani. Mert minek takarítsuk, ha rendezett és tiszta? Viszont unalmas és fárasztó, mikor koszos.

Szóval most, hogy hirtelen nyár lett, ideje elrakni a téli holmit és előszedni a nyárit. Mind a kettő kitűnő alkalom a szortírozásra, lomtalanításra!

Csinálj 4 kupacot:

A rosszat ki kell dobni: textilgyűjtőbe, a kuka mellé (lehet rosszul ítéltük meg), vagy a kukába. A jót tisztán rakd el a következő szezonig. A köztest tedd félre újrahasznosításnak, add vagy ajándékozd el – én az utóbbit szoktam.

A szezon elején is át kell nézni a dolgainkat: ilyenkor kicsit kevésbé kötődünk a dolgainkhoz, reálisabban tudunk dönteni a fenti kérdésekben.

A “jó” az, amit bármikor fel tudsz venni és szívesen viseled. Ami nem áll jól, azt nyugodtan szortírozd ki. Amit nem viselnél soha, azt is. Szerintem csak néhány kivétel van: a gyerek mini ruhái, az esküvői ruha, a terhesruhák, ha még tervezünk gyereket. A kisgyerek ruhákat 5-6 évnél ne őrizd tovább, mert az idő vasfoga túl nagy nyomot hagy rajtuk – a 30-40 éves holmikon sokkal kisebbet: tartósabbak voltak a ruhák! 100-200 éve még inkább! Ha át tudod alakítani valami mássá a ruhákat, nyilván csinálj egy újrahasznosítható kupacot is! Én csak a tiszta növényi szálú, vagy tiszta állati eredetű anyagokat teszem félre.

Legyen mindennek helye és tedd a megmaradt dolgaidat helyre!

A kiszolgált ruháktól minél előbb szabadulj meg! Adj magunknak pár hetet, ha nem sikerül eladni, elajándékozni, nyugodtan dobd ki (hulladék, vagy gyűjtő)! Az újrahasznosításnak is érdemes határidőt adni.

A takarításnak van egy olyan trükkje, hogy a látszat szerint felosztjuk az “ahová bármikor bejöhet valaki”-tól “ahová soha senki sem szokott bemenni” szintre. Előbbinél törekedj arra, hogy 10 perc alatt összerántható legyen: ha rend van, akkor jó eszközökkel ez biztosítható! Legyen kéznél egy kosár, doboz, amibe gyorsan el tudod rakni a kallódó dolgokat és legyen helye a szobában! Szép dobozt válassz! Ha félórád van, akkor egy picit több fér bele és így tovább. A sosem használt zugokat elég évente, kétévente kitakarítani, a nagytakarítás alkalmából – néha kell egy alapos suvickolás! A robotizáció előnyeivel élj: egy törlőrobot (kisállatoknál), robotporszívó jelentősen megkönnyíti az életet akkor is, ha nem tökéletesen porszívóznak ki – de be tudnak menni az ágy alá és akkor dolgoznak, mikor te mással vagy elfoglalva (szintén dolgozol)! Nagytakarításhoz pedig érdemes segítséget hívni. Ha nem szeretsz vasalni, bízz meg valaki mást vele! És a családtagokat vond be! Nincs rosszabb egyedül viselni a házban a rendrakás terheit…

Tulajdonképpen azért írom ezt le, mert már ezredjére kezdem elölről a Flylady programot és megint idegesít. 2-5 perc nem elég egy ruhákkal telepakolt szék elrendezésére. Hetekig rakodjam? Ráadásul a feladatok sem jól vannak beosztva a mostani életemben, ébredéskor egyszerűen nem fér bele az életembe pár dolog – ami régen simán ment: nem mindegy, hogy mekkora helyiséget kell az embernek karban tartania. És ott a kert! Sokkal nagyobb terület és sokkal nagyobb feladat: a szabadtéren minden hamarabb lesz vállalhatatlan.

Neked is van trükköd? Megosztod?

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: