Arne Jacobsen: Tojás szék

Forrás

„Az Egg Chairt eredetileg 1958-ban Arne Jacobsen dán tervező álmodta meg a koppenhágai Radisson SAS Royal hotel és a Denmarks Nationalbank számára. Az eredeti változatot kizárólag a Republic Fritz Hansen cég gyártja és számos helyen forgalmazzák” (LEATHER-EXPRESS Kft)
A tojás forma rendkívül organikus, biometrikus – ahogy ma mondjuk, – és mintegy szemben áll a SAS koppenhágai épületével, ami egy nagyon geometrikus és rendkívül precíz, téglaformájú épület, szabályos, kimért ablakokkal, parapetekkel. A berendezéssel Jacobsen egy kontrasztot akart elérni. A szállodában mindent maga tervezett, kompromisszumoknak nem engedve!

A gyártás
A szék rajza

Arne Emil Jacobsen (1902-1971) dán építész, belsőépítész és bútortervező. Mind a modern, mind a skandináv stílus egyik ikonikus tervezője.
Jacobsen töretlennek induló karrierjét a XX. század világégése megakasztotta, származása miatt a II. világháború során Svédországba menekült. Itt egyetlen házat tervezett, háztervezés helyett áttért a textil- és tapétamintákra. A háború után visszatért Dániába és újra tervezni kezdett. 1958-60 között készült el az ikonikus SAS Royal Hotel, aminek ő tervezte a berendezését is és a reptéren bármi megvásárolható volt az épületből.

Jacobsen ikonikussá vált székei.

Az óramutató járásával ellentétesen:

Zsiráf szék
Hattyú szék
Tojás szék
Pot (csésze) szék
Csepp szék
Series 7 szék, 3207
Egyéb tárgyai:
Society (társadalom) asztal
Teríték és evőeszközök
Lámpák

Olyannyira szeretem ezt a széket, hogy a vizsgamunkámba is beterveztem: irodai székként. Kicsit módosítani kell rajta, hogy dolgozószéknek is megfeleljen és természetesen egy igazi posztmodern belsőhöz illően leopárd mintás huzatot terveztem hozzá – a lányom választásaképpen (Milyen állat mintájú legyen ez a szék? kérdésre.)

Szóval, direkt van Dali szája előtt hagyva a lámpa. Szerintem vicces, átjön rajta a posztmodern humora. Főleg, hogy az eredeti kép Daliról nem egészen ez, és nem is ekkora és még csak nem is festmény. (Philippe Halsman fotója.) (A dolgozatomban egy fess a számok után kép felnagyított változata van.)

Ezt a kritikát kaptam a záróvizsgámon – de ugye, vizsgán nem vitázunk.

Látványterv

A poszthoz felhasznált szakirodalom:

https://borulogarnitura.hu/design-ikonok/egg-chair/

https://roadster.hu/arne-jacobsen-portre/

https://marieclaire.hu/eletmod/2018/08/12/a-606-os-szoba-titka/

https://divany.hu/lajfhekk/2014/04/18/jacobsen/

https://szerintem.blog.hu/2012/08/31/arne_jacobsen_az_orok_designer

https://en.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen

https://www.smow.com/blog/2020/04/an-easter-egg-or-a-stay-at-home-eastertide-hunt-for-arne-jacobsens-egg/

https://www.flickr.com/photos/92622436@N08/albums/72157632601685887/with/8412110345/

https://cadsurferblog.wordpress.com/2013/05/04/jacobsen-egg-chair-blueprint/

https://www.dimensions.com/element/egg-chair-and-footstool

https://dac.dk/en/exhibitions/sas-royal-hotel/

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Egy hozzászólás a(z) “Arne Jacobsen: Tojás szék” bejegyzéshez

  1. […] hogy már írtam Arne Jacobsen tojás székéről. És igazad van, írtam. Csakhogy nem egy tojás-szék design […]

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: