A családi szoba

Family Room

A családi szoba az Amerikai Egyesült Államokból indult el hódító útjára. Tulajdonképpen egy második nappali. Ha a magyar szokásokra akarok hivatkozni, akkor a nappali a tisztaszoba, a családi szoba viszont a lakókonyha. Ha a jelenkori magyar szokásokra, akkor általában amit mi nappalinak hívunk, az Amerikában a családi szoba. Itt zajlik a család élete, nem olyan tiszta és takaros: a játékok, kreatív elfoglaltságok, a tanulás színtere. Háziállatok tartása is jellemző ebben a szobában. Sok-sok tárolóbútorra van szükség, hogy ne váljon kaotikussá. Fontos, hogy valóban mindenki számára megfelelő legyen, ezért gyerekbarát, az idősek és a fiatalabb akadályozottak részére is akadálymentesített, kényelmes térre van szükség.

1, 2, 3, 4, 5, 6

Helye a házon belül

A házon belül a formális nappali a bejárat közelében, az utcafronton található, míg a családi szoba a kert közelében, lehetőleg terasz-, vagy kertkapcsolattal. Lehet amerikai konyhás, de igen gyakori, hogy a konyha-étkezőtől elkülönülő helyiség.

Ház családi szobás elrendezés: nappali, családi szoba és játszószoba
Forrás

Átalakítások, felújítások során általában a teraszokat építik újjá, a dolgozószobákat hasznosítják erre a célra, vagy a pincében alakítják ki a családi szoba helyét.

Már tíz évvel ezelőtt sem lehetett családi szoba nélküli házat venni az USÁ-ban, mára tényleg mindenre találhatunk példát. Ráadásul a mi hagyományainkhoz is illeszkedik. Magyarországon még nem túlzottan elterjedt helyiség típus, azonban ha van rá lehetőséged és nagy családod, vagy nagyot tervezel, érdemes ilyen szobára áldozni.

Kötelező elemei
  • ülőrész: lehet szófa, fotelok, és itt az ülőgarnitúrák is elfogadott lehetőségek. Legyen nagyon kényelmes a család minden tagja számára. Előnyös ha van tároló része is.
  • tanuló egység: író-, vagy étkezőasztal székekkel. Annak megfelelően kell kiválasztani és elrendezni, hogy hogyan szoktál tanulni, kreatívkodni: elvonulva vagy együtt beszélgetve. Én például fotelből írok: kényelmesen hátradőlök és felrakom a lábam közben. A számítógépekről se feledkezzetek meg!
  • tárolóhelyek: minden, ami itt zajlik, tárgyak használatával jár. El kell tudni pakolni az összes eszközt: a társasjátékokat, a könyveket, a rajzeszközöket, a krea-felszereléseket, a sporteszközöket, vagy bármi mást, amivel a szabadidőtökben foglalkoztok.
  • Kutya, macska, kisállatok tartása esetén alakíts ki nekik kényelmes vackokat, helyeket. Nekem az a tapasztalatom, hogy minél kisebb egy állat, annál több hely kell a holmijának. Egy kutya mindig elfér a gazdája mellett, a macska az ölében, de egy hörcsögnek nagy bútorra van szüksége, a tengeri akváriumok pedig óriásiak! Nem csak térben, a súlyuk is jelentős (megerősített födém, illetve tárolóbútorokra van szükség! Egy kisebb akvárium is több, mint 50 kg!) És a mindenféle cuccuk van: a halaknak több doboznyi játéka, homok, díszek, a vegyszerek, tápok, gyógyszerek, gázok, ki tudja még micsoda; a hörcsögöknek szalma és széna, élő eleség, száraz eleség, természetesen a játékokon kívül. Folytathatnám!

8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

A listából is látszik, hogy egy meglehetősen nagy helyigényű szoba szükséges a kialakításához, amiben el lehet különíteni a különféle funkciójú részeket. Itt az a cél, hogy a család és a barátaik együtt lehessenek a szabadidő nagy részében.

Díszítés
Családi szoba dekoráció
Forrás

A családi szoba dekorálása során emeld ki, hogy milyen a család, mik a kedvteléseitek, hobbijaitok. Ezzel kapcsolatos kiegészítőket alkalmazz. Ne ess túlzásokba, a kevesebb több! Ez érinti a színeket, formákat, mintázatot: legyen egységes legalább az egyik!

21, 22, 23, 24, 25, 26

A műszaki tervezése

Az általános megvilágítás kialakítása során érdemes a szoba egyes funkciói szerint csoportosítani a fényforrásokat. Természetesen a helyi világítás kialakítása alapvető fontosságú. A szekrényvilágításra is érdemes odafigyelni. A dekorációs és a biztonsági világítás sem maradhat ki. Érdemes biztosítani azt, hogy minden világítótest egyszerre lekapcsolható legyen, mikor az utolsó családtag is elhagyja a szobát.

Ebben a szobában a kütyü-használat is jellemző, alakíts ki megfelelő töltőállomásokat, legyen elég dugalj, a vezetékeknek megfelelő, bővíthető csatornahálózat.

A zenehallgatáshoz alkalmazott hangrendszer kialakításáról se feledkezz meg, akusztikai tervezésre is szükség lehet.

Ha ebben a szobában alakítod ki a házimozit, akkor a kivetítés feltételeit is alakítsd ki: álljon rendelkezésre megfelelő méretű falszakasz, illetve vászon; és persze a vezetékek kiállásai a plafonon a kivetítő működtetéséhez.

27, 28, 29, 30, 31

A ház szobáinak leírásait a szobáról szobára kategória alatt találod meg.

Források:

https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/a14436298/living-room-vs-family-room/

https://www.apartmenttherapy.com/living-room-vs-family-room-36702271

https://www.homesandgardens.com/interior-design/family-room-ideas

Nyitókép: https://www.bloglovin.com/blogs/house-turquoise-96586/amanda-webster-design-6100591001

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: