Fitness terem kialakítása

A fitness terem egyike az un.: rekreációs helyiségeknek. Ezek az ember egészségének, fizikai állapotának karbantartásával kapcsolatos tevékenységek kielégítésére szolgálnak és a 2020. év után egyre jelentősebb szerepük van az otthonokban. A fitness-t a wellness-től alapvetően az különbözteti meg, hogy nagyobb szerepet kap benne az aktív, sportos időtöltés. A független funkciók egyenkénti vagy együttes alkalmazásával egyszerűbb vagy komplexebb rekreációs helyiségcsoportot tudsz létrehozni: pl. lehet csak egy egyszerű ping-pong szoba vagy éppen egy fitness termet, szaunát, uszodát magába foglaló kis centrum is.

Forrás

Hol legyen a fitness terem?

Mivel a fitness terem a kiegészítő helyiségcsoportba tartozik, vagy a családi ház alárendelt részében (alagsor, pince), vagy a nappali helyiségcsoport részeként nyer elhelyezést, de az sem ritka, hogy egyes részei (pl. a szauna) az intim zóna fürdőszobájához kapcsolódik. A fitness terem a mozgás dinamikájából származó akusztikus hatások, és a kondicionáló gépek súlya, működése miatt, az uszoda a komoly gépészeti kiszolgálás, valamint a jelentős súly miatt általában nem kerül emeleti helyiségbe, a hálószobák közelébe.

Forrás

A kert is alkalmas fitness tér létrehozására. Ebben az esetben mindenképpen célszerű átgondolni a szabadtéri mozgás lehetőségeit az egyes évszakokban és ezeket biztosítani.

Forrás

Mit kell biztosítani a fitness-terem szomszédságában?

Fontos, hogy sportolás után át tudj öltözni, le tudj zuhanyozni, mosdani, fürdeni, használni tudj egy közeli toilette-t. Ehhez mindenképpen ajánlott egy fürdőszobát és egy mosdót telepíteni a szoba közelébe.

Forrás

Mindenképpen kell pihenő rész és gyakori igény az étkezés is, de legalább egy hűtő az innivalók miatt.

Forrás

A kerti, de akár a beltéri fitness fontos elemei a különféle úszó és welness medencék. A medencéken túl igényed lehet szauna, gőzkabinok elhelyezésére. Gyakori, hogy a társaságok egy része nem sportol, de a közelben marad, hogy beszélgethessen a sportolókkal, számukra ülő lehetőséget kell biztosítani.

Forrás

A terem kialakításának lényeges szempontjai

Elsődleges szempont a térigény. Az otthoni sportoláskor általában kisebb térigényű mozgásfajták jöhetnek szóba. A mozgássorok közül sokat minden különleges segédeszköz nélkül lehet végezni: gimnasztikai gyakorlatok, aerobic; míg másokhoz segédeszközök: kézi súlyzók, kötelek stb.; vagy gépek: futópad, evezőpad, elliptikus tréner stb. szükségesek. Ezek meglehetősen nagy súlyú eszközök, így emeleti elhelyezés esetén megerősített födémre van szükség. Utólagos kialakításuk esetén szükség lehet statikus tervező bevonására.

Forrás

Helyiségszükséglet szempontjából egy legalább 12-20 négyzetméteres helyiséget képzelj el, lehet az alagsorban, vagy földszinten. Jó, ha van természetes megvilágítása és szellőzése. Ide kerülnek be a különböző gépek, felszerelések, de ügyelj, hogy maradjon megfelelő hely a szabad mozgásra is.

Forrás

Azokban a helyiségekben, amelyekben a mozgás a fő tevékenység, fontos a balesetek megelőzésére gondot fordítani. Jelentős veszélyforrás az elcsúszás, amit a padlóburkolat megfelelő kialakításával tudsz elkerülni, vagy esélyét csökkenteni. A burkolat tervezése során tehát, olyan anyagokat kell használni, amik csökkentik az elcsúszás lehetőségét. Ilyen pl. a melegpadlók között a szőnyegpadló, a gumipadló. A hidegpadlók között a csúszásmentes kerámialapok. Szintén a mozgásból vagy az elesésből eredő sérüléseket előzheted meg a pozitív élek (falsarkok stb.) lekerekítésével vagy élvédők beépítésével, valamint olyan bútorok alkalmazásával, ami lekerekített élekkel és sarkokkal rendelkeznek.

Forrás

A falburkolatok esetében a tükrök mindenképpen megemlítendőek: nyomon tudod követni a mozgásod, korrigálhatod azt, és motiválhat!

Forrás

Érdemes a távoli edzéseken való részvétel miatt médiát telepíteni a térbe, ti. egy okostévét. Előnyös, ha a tévé mellett látod magad: a tükör és a tévé helye alkalmazhodjon az edzéseidhez!

Forrás

Az egyes eszközök elektromos áram igénye miatt, ezt a megfelelő pontokon biztosítanod kell számukra.

A medence terek kialakításánál – tekintettel az itt természetesen megjelenő vízre, – általában hidegburkolatok ajánlhatóak.

Forrás

Ne feledkezz el a törölközők, fürdőköpenyek kulturált elhelyezését biztosítani.

Forrás

Fontosak a hangulathoz illeszkedő kiegészítők: textilek, vázák, egyéb dekor elemek, a megfelelő növényzet és ide illő világítás kiválasztása.

Forrás

A berendezés kialakítása során, megfelelő hely esetén a következő funkcionális egységeket is elhelyezheted:

  • Welness kiegészítők: pezsgőfürdő, fényfürdő, illat terápiás kabin, szauna, gőzkabin, masszázs-zuhany, stb.
  • Pihenő bútorcsoport: nyugágyak stb.
  • Társalgó bútorcsoport: fotelek, kanapék, étkezőasztal székek.
  • Bárpult
Forrás

Mint a legtöbb helyiségben, itt is fontos a jó általános megvilágítás. Ezeket kialakíthatod direkt vagy indirekt módon, különböző fényforrásokkal és világítótestekkel, a helyiségben folyó tevékenységhez szükséges mértékben, esetleg szabályozható fényerővel. A helyi megvilágítás igénye helyiségenként változó lehet.

Forrás

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: