A közös fürdőszoba

Mi az hogy közös fürdőszoba? Nem minden fürdőszoba közös? Erre az a válaszom, hogy nem, nem minden fürdőszoba közös. Ha egy fürdőszoba egy hálószobából közelíthető meg, akkor az nem közös, az a hálószobához tartozik. Intim fürdőszobának is nevezzük. A korszerű lakberendezési elveknek ez felel meg! Azonban Magyarországon ez még nem terjedt el, a szocializmus eszméi alapján tervezett házainkban még mindig a szintenként egy (vagy ennyi sem…) fürdőszoba divatja a jellemző. Ha az ember megemlíti, hogy minden hálószobához kellene fürdő és mosdó, többnyire a wc-pucolásra terelődik a szó. (Holott az intim fürdőkben ez kevéssé sarkalatos kérdés.)

Fürdőszoba
Forrás

A fürdőszoba építészetileg

A fürdőszobának – hasonlóan a konyhához – kiemelt szerep jut az építkezés, felújítás során. Nem véletlenül.

Egy szobát ízlésetek szerint viszonylag könnyen átrendezhettek, átfesthettek, vagy néhány kiegészítővel, új színekkel divatossá is tehetitek.

A fürdőszobával más a helyzet, előfordulhat, hogy a burkolatok, a beépített berendezések akár évtizedekig változatlanul maradnak. Jelentős költséggel jár, ha bárminek a helyét meg szeretnétek változtatni, vagy ha meguntad és átalakítanád. Ennek fő oka a berendezésekbe be-, illetve azokból kivezető vezetékek megléte.

Ezek áthelyezéséhez nem elég csupán a „felszínt kapargatni”, vagyis a burkolatot leszedni. Ugyanis ezek a csövek a falban, illetve a padlóburkolat alatti beton rétegben futnak.

Fürdőszoba felújítás közben
Forrás

Nagyobb házak esetében ráadásul számolni kell a gépészeti strangokkal is! A strang szó jelentése szó szerint vezeték – ám magyarosított verziója a gépészeti vezetékek fel- és leszálló ágainak kialakított zárt fal „dobozt”, illetve a vezetékek közlekedéséhez szükséges födémáttörést jelenti. Ennek helye gyakorlatilag az építéskor rögzül, a továbbiakban nem, vagy csak nagyon nehézkesen (az egész épületben minden szinten való áthelyezésével) mozdítható el.

Fürdőszoba felújítás közben
Forrás

Ez a fürdőszoba tervezésénél (és az egész lakás áttervezésénél) hatalmas kötöttségeket jelent. Alapvető követelmény, hogy a WC berendezés minél közelebb essen a gépészeti stranghoz, mivel ennek ejtőcsövét a legkomplikáltabb elvezetni az összes vezeték közül. Szintén előírás, hogy a strang falszerkezetére semmilyen szanitert nem lehet felszerelni – így mosdó, vagy WC berendezés felszereléséhez plusz előtétfal létrehozása szükséges a már meglévő strang falszerkezet elé.

Olyannyira kiemelt ez a szerep, hogy a fürdőszobát a törvény: a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről, azaz OTÉK külön is szabályozza a 99. § és 105. § alapján..

99. § (1) Az építményeket [..] a rendeltetésüknek megfelelő illemhely-használati és tisztálkodási lehetőséggel kell tervezni, megvalósítani és fenntartani. Az illemhelyek és a tisztálkodó helyiségek berendezéseinek számát az építmény, az önálló rendeltetési egység, a terület egyidejű használóinak tervezett (becsült) lehetséges legnagyobb létszáma és nemek szerinti megoszlása alapján kell tervezni, megvalósítani. Az illemhelyekhez biztosítani kell a kézmosás lehetőségét.

(2) A tisztálkodó helyiség, az illemhely (WC-csésze, vizelde-berendezéssel felszerelt helyiség) könnyen tisztítható, fertőtleníthető, továbbá önálló szellőzésű és fűthető legyen, […] Az illemhely mérete 0,90 x 1,20 m-nél – befelé nyíló ajtó esetén 0,90 x 1,60 m-nél – kevesebb nem lehet.

(4) Az illemhelyekhez legalább egy, [—] kézmosót kell létesíteni.

(7) Két lakószobásnál nagyobb lakásban önálló illemhelyet kell létesíteni.

(9) Élelmiszer tárolására, feldolgozására, fogyasztására, forgalmazására szolgáló helyiségből WC-, vizelde szerelvénnyel felszerelt helyiség közvetlenül nem nyílhat.

Lakás

105. §  (1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,

Rossz fürdő elhelyezkedés
Régi parasztház átalakítás után. A konyhából nyílik a fürdőszoba és át kell menni rajta, hogy a kamrába jussunk.
Forrás

Ez a szabályozás sok mindent pontosan meghatároz, nagyon sok terv nem felel meg neki (rögtön az összes panel illemhely, ahol egyáltalán nincs kézmosó.) Viszont nem viccből van így szabályozva: így kényelmes a lakás használata, így véd meg a fertőzésektől; érdemes betartani!

A közös fürdőszoba és az önálló illemhely (WC) funkciói, helyük a lakásban, kapcsolatuk más helyiségekkel, tájolásuk és tervezési szempontjai

A fürdőszobát – bár általában nem egyszerre – többen használjátok, több szokást is ki kell tudjon elégíteni. Általában a fürdőszoba a legkisebb helyiség a lakásban, mégis szinte a legtöbb funkciót ennek a helyiségnek kell ellátnia.

Minden egyben fürdőszoba + háztartási helyiség
A közös fürdőszoba egyben háztartási helyiség is, emellett még két fürdőszobát látunk: az egyik a szülői hálóból, a másik a gyerekszobákból nyílik.
Forrás
 • Alapfunkciói
  • Mosakodás, fürdés, fogmosás
  • Kisgyermek fürdetése
  • Kozmetika (borotválkozás, szépségápolás, smink)
  • Illemhely
  • Öltözködés (fürdés után)
  • Tárolás: tisztálkodó szerek, kozmetikumok és pipere eszközök, törölközők, stb.
 • Kiegészítő funkciók
  • Wellness – relaxáció
  • Fittness
  • Mosás – szárítás
  • Fűtés – melegvíz előállítás

Helye a lakásban a nappali zóna.

Átalakítás esetén helye adott, áthelyezni ezt a helyiséget lehet a legkevésbé, a falban és padlóban elhelyezett vezetékezés miatt.

A fürdőszoba berendezése

 • Fürdőkád, alkalmazható hozzá üveg vagy egyéb paraván. Előtte minimum 70 cm közlekedő sávot kell hagyni.
 • Zuhanyzó
 • Mosdó: előtte is legalább 70 cm közlekedősávot kell hagyni
 • A tisztálkodáshoz használt szereket a kád, a zuhany és a mosdó közelében helyezzük el, célszerű falra szerelhető polcot helyezni vízálló anyagból. Használjunk mosdószekrényt, tároló szekrényt.
 • Szennyes tartó láda.
 • Tükör.
 • Mosógép, szárítógép.
 • Wc, bidé, piszoár: előttük minimum 60 cm közlekedő sávot kell hagyni a zavartalan használat érdekében. Fedeles hulladéktároló elhelyezése szükséges. A kéz vonalában, jól hozzáférhető magasságban (80-90 cm) helyezzük el a wc papír tartót.
 • Központi fűtés esetén gyakori, hogy a fűtést biztosító kazán, cirkó itt kerül elhelyezésre, előtte 1 m szabad hely kell biztosítani.
 • Fogasok a törülközők és köntösök tárolásához.
 • Ülőalkalmatosság öltözködéshez, a ruhák ideiglenes tárolásához (például a tiszta váltóruháknak.)
 • Törülközőszárító radiátor.

Ha van a hálószobákban is fürdőszoba, a mosáshoz van külön helyiség, és a kazán, cirkó, stb önálló helyen található, akkor a közös fürdőszobában csak a tisztálkodás funkciói maradnak. Amennyiben minden hálóhoz van fürdőszoba, úgy a közös fürdőszobát a vendégek használják, ennek megfelelően kell berendezni.

Dekoráció: színek, a kevesebb több!
Forrás

A legfontosabb hogy a padlózat és a fal legyen vízálló, páraálló és könnyen tisztán tartható, mosható, ebből adódóan vegyszerálló.

Az összkép, az anyagok, színek, minták mind a tisztaság érzését sugározzák.

Burkolatként első sorban a hideg burkolatok jöhetnek szóba, illetve a vízálló réteggel ellátott meleg és félkemény burkolatok, a falakra csempe. Lehet teljes magasságban is csempét alkalmazni, de legalább 150 cm magasságig érjen.

A berendezési tárgyak és falak színeit hangold össze.

Kis fürdőszoba esetén maximum 1-2 szín kerüljön a térbe, elkerülvén a túlzsúfoltság érzetét.

Fürdőszoba színek
Forrás

A fürdőszoba összhatását, színharmóniáját a bútorok, kiegészítők (törölköző, szőnyeg, szappan tartó, egyéb tálak, stb) anyaga és színe is befolyásolja.

Baleset biztonsági előírások

Csúszásmentes burkolatokat alkalmazz! A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik. A fürdőszobába szánt lapnak legyen legalább A jelű csúszásmentessége.

Gyerekek és idős emberek fürdőszoba használata esetén a fürdőkád csúszásmentesítése gumiszőnyeggel oldható meg. Szerelj vízszintes és függőleges kapaszkodókat a fürdőkád és zuhanyozó környékére (gyakori hiba, hogy ferdén szerelik ezeket. Csakhogy azokat, akiknek szüksége van kapaszkodásra, még jobban megzavarja és könnyebben elcsúsznak!)

Kapaszkodók
Forrás

Helyezz dobogókat, lépcsőket mosdóhoz, fürdőkádhoz.

A dugaljak és kapcsolók megfelelő távolságra legyenek a vizes berendezésektől

Világítás, elektromosság

A fürdőszobai világítás legfontosabb feladata, hogy saját magad jól lásd tisztálkodás, borotválkozás és sminkelés közben. További megvilágításra van szükség a mosáshoz és takarításhoz is.

Világítás
Forrás

Általános világítás használata elengedhetetlen, azonban mellette helyi világítást alkalmazz a mosdó felett, a tükör két oldalán így ezek árnyékmentesen világítják meg az arcod.

Világítás
Forrás

Vízzáró lámpákat vásárolj, figyelj az IP védettségre! (IP 44 jelzésű, vagy ennél magasabb.)

Ahhoz, hogy egy lakás jól működő és praktikus legyen, mentes a hosszabbító kábelektől, utólagos, külső vezetésű, műanyag sínekbe „rejtett” vezetékektől és más hasonló kényszermegoldásoktól, akkor a világítást alaposan tervezd meg és gondold át! A bútorok pontos helyét, a precíz berendezési alaprajzot nem ér rá a lakás elkészülte után kitalálni, döntsd el mi hova kerül, milyen tevékenységeket fogtok majd itt végezni. Fontos lehet a bútorok pontos mérete is vagy a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének (dugaljak, áramvezeték, vízvezeték, gázvezeték) ismerete.

Fürdőszobai dugaljak
Forrás

A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel! A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól, illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezed el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnod kell. Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütővas, mosógép, szárítógép, vagy bármi egyéb.

Dekoráció

Dekorálásában légy visszafogott, inkább a burkolatok, tárgyak gondos megválogatására helyezd a hangsúlyt.

Alkalmazhatsz kisebb tálakat, parfümöket, kagylókat, vagy vizes helyiségbe alkalmas kisebb virágokat, növényeket, gyöngyöket, kristályokat, üvegeket, gyertyákat.

A kevesebb több!
Forrás

A kiegészítő tárgyak, mint a törölköző, kéztörlő, kilépő szőnyeg, szappan- és fogkefe tartó illeszkedjék a fürdőszoba stílusához.

A burkolattervezés szempontjai

Az esztétikus térkialakítás fontos eszköze a burkolási terv és a lapkiosztás. Kis felületeken nem mutatnak jól a túlzottan nagyméretű lapok, de fordítva is igaz, nagy felületeket túlzottan felosztanak a kisméretű burkolatok.

A burkolólapok színeivel összefüggésben a helyiség bevilágítottságát, és az elhelyezni kívánt szaniterek, szerelvények méreteit, jellegét kell figyelembe venni.

Burkolatkiosztás
Forrás

A burkolati terv segít esztétikai döntések meghozatalában, illetve a lapkiosztás a konkrét vásárlás során is hasznos lehet. Minden csempeszalonban foglalkoznak berendezési terv készítésével, érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást. A lapkiosztás segítségével pontosabban meghatározhatjuk a vágási hulladékot, ezáltal pedig a vásárolandó burkolat mennyiségét. Általában hálós (a falakkal párhuzamos) burkolás esetén 10%, diagonál (átlós) burkolás esetén pedig 15% veszteséggel szokás számolni.

Well-being

Mára a fürdőszoba túllépve minden elképzelhető határt, a home wellness, home spa és a well-being legpreferáltabb helyévé fejlődött – ultralapos síkba épített tálcákkal, keret nélküli szinte láthatatlan üvegfalakkal, falba süllyesztett mindenféle- és fajta módon szabályozható szerelvényekkel.

Wellness fürdőszoba
Forrás

A wellness szó megalkotása egy amerikai orvos nevéhez fűződik: Dr. Halbert L. Dunn az ötvenes évek végén publikált egy cikksorozatot, melyben a well-being (vagyis a jó közérzet) és a fitness (fizikai erőnlét) szavak összevonásával alkotott egy szót, mely mottója lett egészségkoncepciójának. Dunn rendszerét később magukévá tették a hatvanas-hetvenes években virágzó, spiritualitással is átitatott egészségmozgalmak, így a wellness egyik pillére a szellemi, mentális elcsendesedés lett, másik pillére az aktív, mozgásra épülő életforma, harmadik pedig a tudatos táplálkozás.

Az ún. rekreációs helyiségek az ember egészségének, fizikai állapotának karbantartásával kapcsolatos nyugati divatáramlatok hatására kerültek a jómódú emberek lakásaiba. A független funkciók egyenkénti vagy együttes alkalmazásával egyszerűbb vagy komplexebb rekreációs helyiségcsoportot lehet létrehozni. (pl. lehet csak egy ping-pong szoba vagy egy fitness termet, szaunát, uszodát magába foglaló kis centrum is.) Az említett helyiségek a kiegészítő helyiségcsoportba tartoznak és vagy a családi ház alárendelt részében (alagsor, pince), vagy a nappali helyiségcsoport részeként nyernek elhelyezést, de nem ritka, hogy egyes részei (pl. a szauna) az intim zóna fürdőszobájához kapcsolódik.

Zen fürdőszoba
Forrás

A fitness terem a mozgás dinamikájából származó akusztikus hatások, és a kondicionáló gépek súlya, működése miatt, az uszoda a komoly gépészeti kiszolgálás, valamint a súly miatt általában nem kerül emeleti helyiségbe.

A fitness szoba kialakításáról már írtam, itt olvashatod.

Ha nem tudod pontosan kialakítani a fürdőszobákat, megakadtál, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: