Gyerekszoba

2-6 éves korig

A gyerekszoba kialakítása legkésőbb két éves korra aktuálissá válik. Egy babának tényleg nincs sok dologra szüksége, és míg otthon van az anyukájával, apukájával másképp éli az életét. De körülbelül két éves korában elkérkezik a pillanat, mikor elkezd kialakulni a saját énje, beér a dackorszakba és határozottan saját szobára lesz szüksége.

Tervezz velem!

Alapul vettem egy meglehetősen nagy 5*4 méteres, 20 m2-es szobát, amiben van egy faltól-falig gardrób szekrény, amiben elfér minden ruha, könyv, játék, amit a szoba lakója használ.

gyerekszoba alaprajz

Szemben ablak, mellette középen ajtó és van egy olyan fal, amin nincs semmi.

Gyerekszoba üresen nézet 2
Nézet 2

Egyszerű nyílászáróink vannak, magas lábazat.

“Így könnyű!” – mondhatnátok és teljes joggal. De ez lesz az állatorvosi ló, amin bemutatom a tervezés menetét.

Továbbá a szobában van egy franciaágy. Tudom, hogy általában nem franciágyat választunk a gyereknek, de tapasztalatból mondhatom, nagyon előnyös. A kicsiket altatni, barátnőkkel játszani, és együtt aludni. A kamaszoknál már általános nagyobb ágyakat venni.

Már csak azért is a nagy ágyat javaslom, mert ágyat nem 4-5 évre választunk, hanem 50-re!

Gyerekszoba francia ággyal nézet 3

Mire lehet szüksége a gyereknek?

Ebben a korszakban meglehetősen nagy fejlődésen fog átmenni: a kis totyogóból iskolássá válik! A módja a játék. A ruháinak még nem kell sok hely, de nagyon-nagyon sok játéka lesz, érdemes könyvekre is gondolni. Ezek tárolása egy ekkora gardróbban könnyen megoldható, a szelektálást is könnyen el tudjuk végezni: gyerekmagasságban az aktuális, a felett a nem aktuális holmit tárolhatjuk.

Ez az a korszak, amikor először fog kritikus méreteket ölteni a holmi! Ezzel együtt ez annak a korszaka is, amikor megtanítod a gyerekednek, hogyan tarthat rendet a szobájában.

A játékhoz szabad tér kell. Érdemes a rajzoláshoz, mütyürkézéshez egy asztalt és néhány széket használni. A szerepjátékokhoz néhány nagyobb tárgyat. Érdemes hosszú függönyöket használni: az általam ismert gyerekek imádnak bújócskázni és szuper búvóhely. Az ágy alatti tér is. (Még a 9-10 évesek is bebújnak alá.)

Minden szülőtársamnak azt javaslom, hogy csak a kereteket biztosítsa, a kitöltést bízza a rokonokra (akik versenyeznek egymással a “ki tud minél nagyobb térfogatú ajándékot venni?” versenyben) és a gyermekre (aki úgyis mindig mindent meg fog vetetni.)

Színek

Általában mindenkinek megvannak a kedvenc színei és ennek a korosztálynak a rózsaszín-kék vonalon találhatóak. Most egy picit eltérek a megszokottól és egy bézs-tompa türkiz-táblazöld vonalon indultam el.

A gyerekszobába csak néhány bútort választottam: egy asztalkát két székkel, két komódot az ágy mellé, néhány képtartó polcot és két mozgatható falikart.

Minden más lakástextil, festék és a gyerek játékai.

A szekrényben egy akasztós, egy polcos ruhatárolót alakítottam ki, a többi játéktároló: egy akasztós szekrényben a szerepjátékokhoz jelmezek és nagyobb játékok (sátor, összecsukható bábszínház és kisház) lehetnek, egy másikban a többi, dobozokban.

Keresgélés közben a következő inspirációs képeket találtam:

Gyerekszoba moodboard.
Mikor összeállítod a moodboardot a kevesebb több!
Csak egy kép legyen a fókuszban!
Ezt már csak ki fogod egészíteni a színekkel, textilekkel, tárgyakkal.

Az első vázlat

Gyerekszoba 3D - 1. változat

Kicsit túl fehér lett, kicsit több megnyugtató barnát szeretnék benne látni.

A második vázlat

A hangulata a szobának sokkal kellemesebb, de az ajtók túlságosan egyszínűek, unalmassá teszik a szobát. Valami kellene. A legegyszerűbb, ha a betéteket kitöltöm. A szoba színeivel, textiljeivel készítettem egy kis tanulmányt:

Ajtóbetét változatok.

Nekem a zöld falszín tetszik a legjobban. A táblafesték kicsit sötét, a függönyanyag használata túlzásnak tűnt, a többi kombináció sem nyerte el a tetszésemet.

Belakva

Mi maradt?

Az ágy fölött dupla képtartó polcokon a gyerek rajzait állíthatjuk ki. Ez minden gyereket örömmel tölt el, a gyártók is tudják: vannak olyan képkeretek, amiben könnyen lehet a rajzokat cserélgetni.

Mozgatható falilámpákat terveztem az ágytámla fölé. Érdemes dimmelhető, azaz változtatható fényerejű lámpákat használni az éjszakai világítás miatt. Célszerű, ha az ágy mellett is található külön kapcsolójuk. A hangulatvilágítás kedvéért a képtartókba is szerelhetünk alacsony fényerejű ledeket. Érdemes meleg fényű világítótesteket használni: elősegíti az éjszakai nyugodt alvást.

Két komód található az ágy mellett. Segítenek az elalváshoz szükséges dolgok elrejtésében, az ágyba nem való játékok tárolásában. Ha gyógyszert is szeretnétek tárolni itt, mindenképpen zárható komódra van szükség. A zár lehet gyerekzár, de leleményes gyerekek esetében kulcsra zárható a javasolt.

Az ágy és környéke

Azért nem ajánlom a játékágyat, mert a gyerekszobában az ágy a nyugalmat kell, hogy megtestesítse. Ha játéknak néz ki, nem fogja segíteni az elalvást. Persze vannak olyan gyerekek, akiknél ez nem számít, viszont ilyen tapasztalatom nincs.

A földön elegendő hely maradt ahhoz, hogy a kipakolós, csúszós-mászós játékokkal is kényelmesen játszani lehessen. A szőnyeg mintáját ebben a korban igazíthatod a gyerekjátékokhoz.

Lego City és parkolóház

Szerencsére sok hely van a gardróbunkban, az ekkora játékokat is el tudjuk rakni a nap végével, nem kell szétszedni – úgy sokkal nehezebb rávenni magunkat is és a gyereket is erre!

A babák, plüssök is kaptak ágyikót.

Plüssök bölcsőben

Egy egyszerű asztal szett került a szobába és ide is szereltünk egy polcot: a kész művek, a ceruzák elférnek rajta. Olyan magasságban szereltük fel, ami a gyereknek is kényelmes, szemmagasságban (92-116 cm átlagmagasságot feltételezve.)

Asztalka székekkel

A falfestékről

Imádom a táblafestéket! Érdemes használni, mert amellett, hogy nagyon könnyű felfesteni (és leszedni sem nagyon nehéz, mert ha ügyesek vagyunk, egyben le lehet húzni) és mosható, firkálható. Gyerekszobába ideális! Festékboltokban két szín kapható: a szobában is használt zöld és a klasszikus fekete, de hobbiboltban számos más színt is találhatunk. “Chalkboard paint”, azaz táblafesték feliratot keress! A “Chalk paint”, a krétafesték nem ez a festék: gipsz az egyik összetevője és emiatt jellegzetes, vintage tárgyakat készíthetsz velük, és akár firkálhatsz is rájuk – sajnos csak egyszer.

A táblafestékről érdemes azt tudni, hogy be kell avatni: jól morzsálódó gipszkrétával be kell firkálni úgy, hogy satírozva legyen az egész felület, pár napig rajta hagyni. Ezután nem fog látszani a többi krétával rajzolt dolog. Ha kimarad ez a lépés, akkor nem célszerű rajta hagyni a rajzokat: ugyanis bele fog ivódni a krétapor és mindig látszani fog a rajz. Sajnos, festettem már ki emiatt újra falat, úgyhogy melegen ajánlom a műveletet!

Korábban már írtam erről a témáról, a csatloserzsebet.com-on. Abban a posztban a gyerekszoba megtervezésének szempontjait vettem végig ebben a korosztályban.

Az áraim 2.000 Ft. Félóránként és négyzetméterenként.

Az IKEÁnál is olcsóbb és nem csak ikeás cuccokat tervezek bele, és nem tukmálok marketing megbízásokat.

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

A hírlevélből megtudhatod azt is, hogy hol lehet megvásárolni a gyerekszoba bútorait.

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: