A közlekedés helyszínei

Az előszoba, a hall és a folyosó

előtér főnév > 3. (ritka) Vmely épületnek elül levő, az előcsarnoknál kisebb, rendsz. a lépcső előtti nyílt része.

(Arcanum)

előszoba főnév > 1. A lakás főbejáratához csatlakozó, rendsz. kisebb szoba, melyből a lakás egyes lakószobáiba és mellékhelyiségeibe nyílnak ajtók. A vendégek az előszobában tették le kabátjukat.  Egy sötétes előszobába értünk. (Tolnai Lajos) Csinos lakás előszobájában tettük le kalapunkat. (Karinthy Frigyes)

(Arcanum)

hall [2] főnév -t, -ok, -ja

1. <Városi típusú lakásokban> rendsz. a bejárat közelében levő, gyak. ablaktalan nagyobb helyiség, amelyből a többi helyiség nyílik, s amely az előszobával ellentétben tartózkodásra, vendégek fogadására is haszn. és lakható. Este a hallban üldögéltek. A lakás két szobából és hallból áll.

2. <Fényűzőbb, nagyobb lakásban, szállóban> tágas előcsarnok, amelyben a ház lakói és vendégeik beszélgetés, szórakozás stb. végett gyak. összegyűlnek és ott tartózkodnak. A szálloda halljában beszélgetett a társaság.  A hall ajtajában ekkor jelenik meg szürke porköpenyben egy őszülő hölgy. (Karinthy Frigyes) A szálloda hallja most oly hűs! | Puhán piroslik a bársonyplüs. (Babits Mihály)

(Arcanum)

folyosó főnév -t, -ja > 1. Vmely épülethez, lakáshoz tartozó hosszú, rendsz. keskeny összekötő helyiség, mely az egymástól távolabb eső épületrészekbe vezet, vagy melyről több egymás után következő helyiség nyílik; átjáró. Sötét, széles, szűk folyosó; föld alatti folyosó: két egymástól távol eső pontot rendsz. titkosan összekötő, föld alatt vezető út. A folyosó végén van a szobája. Kiküldték a folyosóra.  Legjobban egy alacsony és sötét folyosótól féltem, melyben gázlámpa sziszegett. (Karinthy Frigyes) Kint a folyosó szőnyegén már dolgozni kezdett egy porszívó gép. (Hunyady Sándor)

(Arcanum)
Ezért érdemes kastélyokat, palotákat látogatni lakberendezési szempontból: ugyan az biztos, hogy nem fogjuk tudni megfizetni, de példát mutat arra, milyen megoldások léteznek.

Az előtér definícióját is idecitáltam, mert ez a négy helyiség gyakran nem különül el tisztán, a közbeszédben is felcseréljük.

Folyosó, az előtér és előszoba funkció egybeolvadt, van egy aprócska hall jelleg is: a pad és felette a festmény lehetőséget ad beszélgetésre, nézelődésre, kellemes időtöltésre.

Az előteret különleges zsilip funkciója miatt külön tárgyaltam.

Szélfogó

Az előszoba az a hely, ahonnan minden kiindul. Ha az előtér kicsi, akkor a tárolási kapacitása is fontos tervezési szempont. Az előszoba megtervezésekor leginkább arra kell ügyelni, hogy a belső és a külső forgalom ne keresztezze egymást: ugyanis ebben az esetben állandó kűzdelemmé válik a ház, lakás tisztán tartása. Vagy azonnal feltakaríthatod a bekerülő koszt, vagy azt széthordjátok a lakás minden pontjára. Ezt főleg kijáró kisállatoknál kell betartani, akiknek egy lábmosásra alkalmas zsilipet érdemes beiktatni.

A hall tulajdonképpen a közösségi terek előszobája és új funkciót kap: a beszélgetések terepe.

Egy klasszikus
Még a zongora is befér
Kisebb nagy házakhoz

A folyosó a kortárs építészet mumusa: sokan holt térnek tekintik, amire milliókat pazarolnak el tömegek. De sokunknak van folyosója. Nálunk nagyobb vendégségek idején a hall szerepét tölti be, a szobák megközelíthetőségén túl jelentős tárolókapacitással is rendelkezik és a falát házi kiállításokra tudjuk hasznosítani. A gyerekek néha ide szervezik a bábszínházas előadásokat. Ennek feltétele, hogy majdnem 2 méter széles, és cca 6 méter hosszú. (Egy menő építész bizonyára sokkot kapna ennyi pazarlás láttán…)

Sajnos nem az enyém…
Azt itt meg tudod nézni.
Ez az egyik kedvencem: a borzasztó hosszú és keskeny folyosók is jól berendezhetőek: ritmus, ismétlődés és fókuszpont a titok!
A gyönyörű padlón túl ez a folyosó szakasz pont az ellenkezője az előzőnek: különböző színeket és más faldekort használtak.

Nagyon gyakran összeolvadnak a funkciók egyetlen térré. Ilyeneket találunk például a többszobás panelházakban, a régi bérházaknál és tulajdonképpen a tornác is ezeket a funkciókat töltötte be a múltban. Például nálunk az előtér egy ajtónyílásnyi, az előszoba-hall-folyosó szakaszba lépünk, amely egy hatalmas kétszintes térben helyezkedik el: alul az előszoba és a hall, míg az emeleten a folyosó található. Sajnos, a házunk építőinek nem sikerült azt megoldani, hogy az intim tér és a közösségi terek ne keresztezzék egymást: a lépcsőfeljáró a cipőlevételi ponton van. Egy-egy esős nap után napokig vakarhatjuk a koszt a lakásban.

Mivel ezek a helyiségek azonnal és megkerülhetetlenül látszanak, amint belépünk a házba, az első benyomást innen szerzik rólunk az emberek. Stílusuk tükrözze a lakás stílusát, tartsuk rendben és legyen célszerű a berendezésük. Gondolj úgy rájuk, hogy rajtuk keresztül tárod ki a világod másoknak és neked is a segítségükkel tárul ki a világ: nap mint nap ebből a térből lépsz ki a nagyvilágba.

Te hogy választanál? Milyen dekort, bútort, kiegészítőt használnál a fenti három esetben?

Források:

http://nextluxury.com/home-design/foyer-ideas/

https://hu.pinterest.com/pin/32440059810504548/

https://hu.pinterest.com/pin/897131188242411669/

https://hu.pinterest.com/pin/90142430032214068/

https://hu.pinterest.com/pin/2040762320471225/

https://www.sfgirlbybay.com/2019/08/30/friday-finds-218/

https://notyourstandard.com/the-charming-finds-of-paris/

https://frenchyfancy.com/decoration-couloir/

https://www.addicted2decorating.com/kitchen-flooring-options-herringbone-hardwood-floors-vs-painted-hardwood-floor.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+addicted2decor+%28Addicted+2+Decorating%29

https://www.chrislovesjulia.com/hallway-inspiration-ceiling-lights-were-crushing-on/

https://www.apartmenttherapy.com/5-ways-to-eke-an-entryway-out-of-almost-no-space-at-all-234198?utm_source=pinterest&utm_medium=tracking&utm_campaign=inline-img-share

https://www.lairdubois.fr/creations/10364-agencement-entree-claustra.html

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: