A szülői háló

A szülői háló az elmúlt időszakban hatalmas változásokon ment keresztül. A szocialista építészetben csak jó esetben volt elkülönített hálószoba, többnyire az állandó be- és megágyazással járó ideiglenes megoldások terjedtek el: nappal közösségi tér, nappali, tv és családi szoba, éjszaka háló. A mázlistáknál nem volt átjáróház – mi nem közéjük tartoztunk.

Szülői háló falnézete

Korszerű elvárások

A jelenkor teljesen más elvárásokat támaszt a szülői háló felé: legyen gardrób benne, lehetőleg külön a pár tagjainak, és természetesen legyen saját fürdőszoba is a lakosztályban.

Szülői háló alaprajz 1

A szülői háló egy csendes, nyugodt pontján legyen a lakásnak, a gyerekek csapataitól távol.

1, 2

1, 2

A hálóban legyen hely egy kisebb társalgónak is, adjon lehetőséget az egyéni és páros kikapcsolódáshoz.

Sok esetben igény, hogy a hálóba ne legyen közvetlen betekintés, a gardrób, illetve egy előtér szolgáljon pufferzónaként.

További igények

A szülői hálóhoz további, különleges igények is kapcsolódnak.

Ezek egy része az otthoni munkavégzéssel van összefüggésben: a háló egy része, illetve egy abból nyíló helyiség dolgozószobaként funkcionáljon. Ebben az esetben bizonyos helyzetek esetében az ügyfélfogadás igényeinek is meg kell felelni: két ajtó, betekintés elleni védelem, ügyfélfogadó tér, illetve ügyfélmosdó kialakításával. Szóba jöhet irattároló, könyvtár létrehozása is.

1, 2

Más esetekben a rekreáció különféle igényeit kell kielégíteni: a reggelizőterasztól (nekem régi vágyam, lánykoromban a panel lakás erkélyes szobája volt az enyém, és rendszeresen kávézgattam a tájban gyönyörködve – fél Debrecen a lábaim alatt hevert), a napozóteraszon keresztül a wellness helyiségekig.

1, 2, 3

Térkapcsolatok

A szülői háló térkapcsolatai a legváltozékonyabbak az összes közül: az egyedülállók, a fiatal párok, a fiatal szülők, a középkorú szülők, az idős szülők mind más, egymástól gyökeresen eltérő igényeket fogalmaznak meg. A felsorolás viszont előre vetíti, hogy a szülők szobájának nagyjából 5 évente megújuláson kell keresztül esnie. Érdemes az első terveken ennek a lehetőségeit átgondolni és előre kialakítani.

Például: a kora harmincas egyedülálló férfi megtervezteti a házát, az alsó szinten kialakítva a nappalit, egy irodát (recepcióval és ügyfélmosdóval), egy könyvtárat, valamint egy edzőtermet csatolva közvetlenül a hálóhoz. Pár év múlva megnősül, az irodából dolgozószoba, a könyvtárból a partnerének dolgozószobája lesz. A férfi ekkor másik házban alakítja ki az irodáját, a növekvő üzleti birodalma lehetővé teszi ezt. Hamarosan sorban jönnek a gyerekek, akik az első két évüket a háló melletti dolgozószobában kezdik, amit átalakítanak babaszobává. Ezután az emeleti gyerekbirodalomba költöznek. A harmadik gyerek gyerekszobába költöztetése után a gyerekszobát ismét visszaalakítják dolgozószobává és évekig alkalmas lesz az otthoni munkavégzéshez. Idősödve a férfi visszavonul a pörgő üzlettől, átadja a cégirányítást egy ügyvezető igazgatónak, ő már csak a tulajdonosi teendőkkel foglalkozik. Ekkor ismét szükség lesz ügyfélfogadásra: egy nagyobb felújításon esik át a recepció, vendégmosdó, iroda és a könyvtár.

1, 2, 3, 4, 5, 6

Stílus

Amint a fenti példámból látszik, 30-40 évet is átölelhet a szülői háló használat. Ezalatt mindenkinek változik az ízlése: eleinte szinte évente váltogatjuk a dekorációt, a berendezést, festést, követjük a divathullámokat, majd elkezdjük értékelni a célszerűséget, az egyszerűséget, minél kevesebb holmit akarunk magunk körül látni, végül körbe vesszük magunkat a kellemes dolgokkal, a kedves olvasmányokkal, szép emlékeinkkel, és sokat mondó művészeti alkotásokkal.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Emiatt az alapokat célszerű jól kiválasztani: minőségi és tartós darabokkal rendezd be a szobát. A dekorációt alakítsd az aktuális ízlésedhez, kívánalmaidhoz. Érdemes a burkolatok kiválasztása során a klasszikus stílushoz ragaszkodni, ehhez minden jól áll.

Végül néhány egészen különleges háló-elképzelés a képzelet világából: VR-hálószobák.

1, 2, 3, 4

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: