Hobbiszoba, műhely kialakítása

A hobbiszoba, műhely kialakítása során több feladatot meg kell oldanunk.

A saját hobbiszobám alaprajza

Tárolás

Az első a szeszámok, alapanyagok, a félkész tárgyak és az elkészült dolgok, valamint a szakkönyvek, leírások, mintasablonok tárolása.

Szerencsés esetben csak néhány kötőtűről van szó, ami elfér egy tartóban – nekem van olyan, amit be lehet állítani a könyvek közé, – de sok esetben több helyre van szükség. Mindenképpen írj listát a szerszámokról, határozd meg a tárolás módját (szerszámtartó táska, doboz, fiók, szekrény, polc, munkaasztallal együtt, vagy külön) és számítsd ki a helyigényüket.

Anyagtárolás, munkaasztal és munkatábla (kárpitozott ajtókkal, ha nem megy vízszintesen, majd megy függőlegesen!)

Az összeírás során kalkuláld bele a tervbe vett, áhított, de még be nem szerzett szerszámokat is! Mikor kezdő kötögető voltam, egy fél fiókban elfért az összes fonalam és eszközöm – ez jól megváltozott, ma már egy méretes szekrény sem elég.

Az alapanyagok esetében mennyiségről és méretről is gondolkoznod kell. A saját tapasztalataim alapján, olykor az alapanyagokból elegendő áll rendelkezésre, míg máskor hiány lép fel – az elegendő esetre kell felkészülni!

A félkész tárgyakat biztonságosan, elkülönítve kell elhelyezni. A kész tárgyakból szervezhetsz mini kiállítást is. Érdemes elkülöníteni az anyagaidat készültségük alapján és természetesen a szerszámaidat se tárold együtt az anyagokkal – ez a káosz felé vezető út első lépése.

Forrás

Ne felejtkezz meg a szakkönyvek, használati útmutatók, sablonok, minták tárolásáról sem!

Az eszközök, anyagok helyigényének kiszámolásával megkapod a hobbiszoba, műhely méretezésének egyik sarokpontját.

Munkaterület

A munkaterület kialakítása a legfontosabb feladat egy hobbiszoba, műhely kialakítása során. A legfontosabb az ergonómia: azaz mérd fel, a munkafolyamataidat, ennek sorrendjében alakítsd ki a munkafelületeket úgy, hogy a tested szabad mozgása biztosított legyen, kényelmesen, a hobbidra összpontosítva tudj alkotni! A felület megfelelő magasságú legyen hozzád képest! A székeket, ülőbútorokat a kényelmi szempontok alapján válaszd ki úgy, hogy a munkaasztalokkal is használható legyen.

Forrás

A munkaterület kialakításakor érdemes útvonalterveket készíteni. A cél az, hogy a lehető legrövidebb legyen az az út, amit a hobbi közben megteszel: ha körben helyezed el a bútorokat, akkor a belső ívben helyezkedjenek el.

Hobbi- és vendégszoba moodboard

Ha van lehetőség rá (az eszközök megengedik), akkor használj görgős munkaasztalokat! Így egyszerűen a megfelelő helyre tudod húzni a szerszámokat, attól függően, épp mit készítesz. Az asztalok, kiegészítő asztalok (például szerszámtároló, hulladékgyűjtő, tartóelem) alkalmazkodjanak ehhez a koncepcióhoz. Legyenek egyforma magasak, összekapcsolhatóak. A görgők mindenképpen fékezhető típusúak legyenek, különben balesetveszélyessé válhatnak!

Világítás és az áram

Ha sikerült kisakkozni, hol tárolj, hol legyen a munkaterület és hogyan zsonglőrködj a felületekkel, ideje gondolni a világításra és az áramra!

A megfelelő pontokon rendelkezésre kell álniuk!

Az anyagtárolóban legyen világítás és az jó legyen, nappali fénynek megfelelő (3-6000 Kelvin, 250-500 lux), hogy az anyagaidat szín alapján is ki tudd válogatni, azért ne kelljen kimenni a házból, hogy ezt megtehesd!

A szerszámtárolóban az aksik töltéséhez legyen elegendő dugalj és feszültség. Legyen elegendő aksi! Ezen túl is szükséges lehet még, ha más nem, a porszívóhoz.

A munkaasztaloknál szükséges biztosítani az általános világítást, a helyi világítást: erős fénnyel, jó minőségben. Nem szabad vakítania, vigyázz a visszaverődő felületekkel is. Ha fényképezed az elkészült tárgyakat, megfelelő derítésről is gondoskodj! A dugaljak minden egyszerre használt géphez álljanak készenlétben. Ne feledkezz meg a telefontöltőről, a laptoptöltőről, plusz fényforrás áramellátásáról sem.

Forrás

Érdemes biztonsági világítást is készíteni, ami akár áramtalanítás után is ad elegendő fényt.

A hobbiszoba, műhely áramellátását szervezd külön áramkörökre, melyek egyszerre lekapcsolhatóak (kivéve a töltők és a vészvilágítás!)

Forrás

Biztonság

A hobbiszoba, műhely kialakításakor az egyik szempont a biztonság. A személyes biztonságod: a balesetek elkerülése miatt. Az anyagi biztonság: a károk elkerülése miatt. Érdemes átböngészni a hasonló munkahelyek balesetvédelmi, tűzvédelmi előírásait és ezeket figyelembe véve kialakítani a terveidet.

A balesetek, károk bekövetkeztére legyen biztosításod! Mikor megkötöd, gondolj az eszmei károkra is: éveket veszítesz az életedből. Mennyit érnek?

Takaríthatóság

Szerintem nincs rosszabb takarítás szempontjából, mint a hobbiszoba. Biztos, hogy nem törölgetéssel, porszívózással és felmosással akarod itt tölteni az idődet: úgy alakítsd ki, hogy gyorsan letudd ezeket a feladatokat! “Polc helyett szekrény”, – a tanácsom. Valamint “könnyen tisztántartható felületek”. A színek, minták kiválasztásakor érdemes a takarítást is észben tartani: a mázgás mintákon nem látszik a kosz – felmosáskor sem.

Hobbi-, dolgozó- és vendégszoba nálam

Ha nem tudod pontosan kialakítani a hobbiszobádat, műhelyedet, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadást, laberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg. Augusztus 1-től hatalmas KATA-temető akcióval várlak, figyeld a honlapomat vagy a facebook oldalamat!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: