A konyha

A konyhatervezésben vagyok a leggyakorlottabb: a hatodikat gyűröm. Úgy kezdtem, hogy volt egy spájzom polcokkal, egy csap, valamint egy gáztűzhelyem…

Fiatal nőként egy nagyon-nagyon-nagyon rossz kialakítású helyiséget sikerült aztán ebből csinálni. Egyetlen jó dolog volt benne: viszonylag magas pultot csináltattam, ami mellett kényelmesen lehetett (volna) dolgozni (ha nem lett volna tele mikrótól a kávéfőzőig mindenfélével…)

Ebbe a konyhába pl nem fért el egy mosogatógép, így évekig a fürdőszobában mosogattam.

Ezt aztán követte egy bő egy éves konyhafelújítási procedúra, mikor is a férjemmel (aki akkor még csak a partnerem volt) szétkaptuk az egészet, új vezetékeket építettünk be (szaksegítséggel) és létrehoztunk egy konyhát, ami nagyon kényelmes volt számunkra, de erősen megnehezítette a lakás-eladásunkat: 110 cm magas pultot építettünk be. (Főleg kényszerből: a mosógatógép felett el kellett férnie minimum 2 fióknak.)

A jótékony hatása az lett az elrendezésnek, hogy megszűntek a konyhai munka velejárói: az örökös hátfájdalmak! “Egy kicsi mozgás senkinek sem árt!” Főleg, ha azok a munka során kialakult mikromozgások. Azóta tudom, hogy kicsit kényelmetlenebb konyhában, ahol minden kicsit magasabb a kelleténél, jobb dolgozni.

Ma már sima standard szekrényekből építeném meg, de fantasztikus tapasztalat volt: a két kezünkkel építettük meg és eközben minden kreativitásunkra szüksség volt ahhoz, hogy a háztartás is menjen, a munkánk is és a felújítás is.

Az új konyhában akár tizen is elfértünk!
(Ahogy “rendes” házibulik esetében illik.)

A sors iróniája, hogy pár évet használtuk, mikor is kiadtuk bérlőknek. És néhány évvel ezután eladtam, másik városban települtünk le.

Azóta is szeretek konyhát tervezni, a mostani félvér: két része van a régi és az új. Az új az étkező folytatása, ami mintegy felesel a régi konyhával. Amiben minden hibát sikerült elkövetni, mi létezik:

Rossz a bejárási irány egy jobbkezes embernek: rögtön a mosogatón keresztbe van minden, akárcsak a tűzhely-mosogató viszony (könnyen megégetheti magát az ember!) Minden be van zsúfolva egy másfél méteres pultba, miközben bő két méter még a rendelkezésre áll, stb.
Az, hogy nincs szétválasztva a nappali-étkező-konyha egy éles határvonallal, mint pl egy pult, vizuálisan nem annyira jó. Ezt egy komód bevetésével korrigáltam. A spájz szűk és használhatatlan a lomtároláson kívül bármire.
A mély alsó szekrényekben való kotorászásról, a rossz kiosztású polcokról inkább nem is írok. A terven biztos jól mutatott…
Most is sokaknak tetszik. (Én a zöldet nem annyira szeretem…)

A konyha megtervezésekor a feladat ugyanaz, mint bármelyik másik helyiség esetében: tisztában kell lenned a saját igényeiddel (mint pl. nekem a hátfájás megelőzése, vagy nem akarom látni a konyhagépeket, ha nem muszáj, és szeretem, ha szép rendet tudok tartani a pulton: tisztán kezdhetem a munkát, nem kell takarítással, elpakolással bíbelődnöm), a vágyaiddal (színek, stílus, géppark) és a lehetőségeiddel (100 ezerből kell megoldani, vagy 50 millióból.)

Annak leírásához, hogy a konyhát hogyan is lehet jól megtervezni, nem elég egyetlen blogbejegyzés: egy egész blog sem árt! Javaslom áttekintésre a FILO Konyha blogot! Kezd a kiemelt bejegyzéssel: végigvezet a felmerülő kérdéseken, amit tisztáznotok kell még a tervezés megkezdése előtt!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: