Könyvtár

Egy újabb helyiséget mutatok be, tudván, hogy egyre kevesebbszer alakítanak ki házi könyvtárat az emberek. Az olvasás nem divat, nem “úgy” divat és mióta én gyűjtöm a könyveket az árak a csillagos eget verik: iszonyatosan drága mulatság.

Umberto Eco és a híres könyvtára.
Számomra ő igazi példakép!
Forrás

A könyvtár berendezése kicsit hasonlít a konyháéra: elsősorban megfelelő mélységű, könnyen megközelíthető polcokra van szükség. Ezután nem árt, ha a könyvtárunkban van egy íróasztal. Akkora, amire elfér a jegyzetünk, a legnagyobb könyv kinyitva és ha van, a számítógép, laptop, stb. Az írószereinknek kell tároló, ha van nyomtatónk, arról se felejtkezzünk el.

1997. október 06., Milánó — Umberto Eco — © Gianni Giansanti/Sygma/Corbis
Forrás

A zseni átlát a káoszon

Mit csináljunk mi, földi halandók?

A könyvtár stylingra több lehetőség is adódik:

  • Rendezd sorba méret szerint,
  • Szín szerint!
  • Használj egyedi borítót!
  • Köttesd át!
  • Fordítsd meg a könyveket!
  • Sokkal több helyed legyen és csoportosítsd a hasonló könyveket!
  • Vegyítsd más tárgyakkal! (festmény, dísztárgy, szobor) Ilyenkor mindig alkalmazd a hármas szabályt: hármasával csoportosíts: egy kupac könyv, egy virág és egy mütyürke. Hidd el, működik! Tökéletesen rendezett lesz tőle minden!

1, 2, 3, 4, 5, 6

A bútorok és a könyvespolc között hagyj helyet: férjen el a létra, a segítőd is! Ha vannak csúnya könyveid, jegyzeteid, irataid, akkor érdemes egy ajtóval lezárható polcszakaszt is kialakítani ezek számára.

Legyen egy kb 75 centi magas asztalod. Ízlés dolga, hogy kerek, szögletes vagy amorf – legyen elég nagy! Vegyél kényelmes széket! Mielőtt megveszed, az próbálja ki, aki abban fog ülni! Ha többen vagytok és mindenkinek más a kényelmes, akkor ne csinálj ebből problémát: válassz hozzájuk azonos huzatot, ugyanazt a színt és egységes lesz. A kényelem egy könyvtárszobában elsődleges, mindennél fontosabb!

Forrás

Ha van hely, érdemes nyugágyakat, kényelmes fotelokat is berakni. Mindenképpen szükséges ezeknél rakodóasztalok használata. Mellette is és előtte is. Mivel körbe kell járni, minden irányban plusz fél méterre szükség van – tényleg csak akkor használd ezeket a bútorokat, ha bőven van helyed!

Forrás

Már csak a textilek és a világítás hiányoznak! Függöny, szőnyeg, párnák. Ezek azért szükségesek, hogy otthonossá váljon a tér és nem érezze azt az ember, mintha csak egy közkönyvtárban üldögélne a kényelmetlen székeiken.

Forrás

A világítás kifejezetten fontos: minden ülőhelyhez külön irányfényre van szükség. Előfordulhat, hogy nagyító is szükséges lesz, erről se felejtkezzünk el! Az asztali lámpák közül az Anglepoise lámpát és kistestvéreit ajánlom. Ehhez hasonló nagyítókat is be lehet szerezni. Manapság óriás változatai is kaphatóak és állólámpa verziója is.

Forrás

Ezen túl megvilágíthatjuk a polcokat.

A polcok mögötti szekrényrészletet – hangulatvilágításképp.

És persze az általános világításról se felejtkezzünk meg.

Ha van szabad falfelület, néhány szabad polc, kirakhattok festményeket, karcokat, fényképeket, posztereket. A téma tulajdonképpen mindegy, a színek illeszkedjenek a szoba többi színéhez!

Forrás

Sokszor előfordul, hogy a könyvtár egyben vendégszoba is. Ebben az esetben az ágyat kanapéként, díványként, illetve rejtetten illesztheted be. Figyelj arra, hogy a vendégeid kényelmesen tudják használni, legyen rakodófelületük és ne legyen nyomasztó a tér!

Forrás

Szerintem a szekrény a lehető legcélszerűbb, egyszerűbb legyen. Ha kell, létrarendszerrel. Viszont a többi bútorra érdemes áldozni, válogatott, design darabokat használni. A szoba jellegénél fogva, ezeket nem fogod elhasználni, az állagmegóvásuk biztosítható, és azt a nyugodt jólétet fogják sugározni, amit egy könyvtárszoba is tesz. Ha valahol elkezdesz bútort gyűjteni, az ebben a szobában legyen!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: