A mosókonyha

A mosókonyha, avagy a háztartási helyiség tervezésének az alapjait szeretném számba venni.

Helye a lakásban

Azt, hogy hova illeszted be a lakáson belül (és mekkora lesz) alapvetően határozza meg az életmódod! Egy városi apartman háztartási helyiségét teljesen máshogy használod, mint egy családi házét és itt számít még az is, milyen föld van az udvaron!

Zárva – Nyitva

Forrás

Ha agyagos, mint nálunk, akkor fontos lehet az, hogy a kertből, udvarról is megközelíthető legyen, hogy sáros holmit olyan helyen lehessen lecserélni, amit könnyen, gyorsan tisztán lehet tartani és elkerülik a lakáson belüli főútvonalak! Ez különösen fontos lesz, ha kutya is van a háznál.

Ilyenkor célszerű részére, részükre kialakítani egy mosdató kádat.

Mosókonyha
Forrás

Ugyanakkor ez a probléma marginális homokos talajon, megfontolandó, hogy annyi területet rááldozz!

Ha az ágyneműt, tisztálkodószereket, tisztítószereket, a mindenféle szerszámokat és cserealkatrészeket, az állatok gondozásához szükséges kellékeket itt szeretnéd tárolni, akkor a bejárathoz, hátsóbejárathoz célszerű közel rakni. Ha itt van a cipőlevétel is, akkor a cipők, kabátok elhelyezését is itt kell megoldani. Ha nem itt van, akkor az előszobából, konyhából (ha hátsóbejárat) célszerű nyitni.

Mosókonyha
Forrás

Természetesen azt is figyelembe kell venni, ha ebben a helyiségben kapott helyet a gépészet: az előírások szerinti védőtávolságokat be kell tartani! Padlófűtés esetén a háztartási helyiség túlfűtése is gyakori hiba, még ilyen apróságokra is oda kell figyelni!

Gyakorlatilag a konyha mellett a mosókonyha a lakás lelke. Az, hogy minden flottul működjön, ezen a legkisebb, marginális helyiségen múlik! Ezért a konyha, fürdőszoba megtervezése mellett erre is különös figyelmet fordíts! A következő éveidet tudod extrán megnehezíteni, vagy éppen megkönnyíteni a gondossággal!

Mosókonyha
Forrás

Ez különösen nehéz akkor, ha még sosem volt szerencséd egy háztartási helyiséghez; esetleg életedben először lesz háztartási alkalmazottad!

Funkciói

Tárolás

Nagyon fontos, hogy előre gondolkozz! Kezdő háziasszonyoknak azt ajánlom, hogy négy-ötszörözzék meg gondolatban az aktuális készleteiket! (Főleg, ha több gyereket terveznek, kisállatokkal!)

Tárolás
Forrás

Ma a technikai fejlődés szédületesen gyors. Pár éve még alig-alig voltak akkumulátoros háztartási eszközök, s főleg nem gyorstöltős kivitelben. Ma elöntik a piacot! Hagyjatok szabad felületeket, különben nagyon gyorsan megoldhatatlan feladatok előtt áltok!

Háztartási munkák

Elsősorban a mosás, szárítás tartozik ide. A szellőzés megoldása kiemelt feladat! Az alacsony páratartalom is elősegíti a mosott holmi gyors száradását. (Bevallom, nem vagyok híve a szárítógépeknek – elismerve azt is, hogy bizonyos esetekben van létjogosultsága.)

Szárító
Forrás

A mosás esetén az áztatást, a ruhák elő és utókezelését, javítását se felejtsd ki a listádról. A vasalás, gőzölés is lényeges feladat – amennyiben a mosókonyha a helyszíne, gondold végig, hogyan végzed ezeket. Kell-e szórakoztatás? Lesz-e elegendő hely ezekhez?

A porszívó(k) elhelyezése, töltése is itt történik. A különféle kiegészítőkről se felejtkezz el! A tisztítószerek, eszközök legjobb helye szintén a mosókonyha!

Szerszámok, pótalkatrészek, izzók, akkumulátorok, stb.

A lakástextilek, karácsonyfadíszek (stb.) hova fognak kerülni? A karácsonyfa (vagy a talpa)? Bőröndök? A kerti bútorokhoz tartozó párnák? Vendégpapucs? Gumicsizma?

Végtelen a sor.

Mosókonyhai tárolás
Forrás
Gépészet

A kiválasztott kazán, puffer, elosztók, szabályozók, bojler, vízmelegítő, tartályok. A modern hőcserélős kazánoknak is nagy a helyigénye, ráadásul nem célszerű eldobozolni, összeolvasztani a tárolandó holmival. Emiatt mindent előre tudnod kell, meg kell próbálni megsaccolni!

Világítás, elektromosság

Mivel sok aprólékos munkát fogsz itt végezni, jó általános világításra lesz szükség, helyi világításra és elegendő dugaljra. Ráadásul jelentős nagyfogyasztók vannak itt: elkülönített körre, körökre lesz szükség!

Mindenképpen tervezd meg, honnan fogod az egyes gépeknek biztosítani az energiát, azt is, az milyen típusú legyen. Az otthonokosítás központja is lehet itt!

Dekoráció

A dekorelemek a háztartási helyiségben is fontosak. Viszonylag sok időt töltünk itt, tegyük kellemessé, legyen jó érzés belépni a mosókonyhába.

Mosókonyha - dekorálása
Forrás

Tehetsz fel képeket a falra: színes, lengedező ruhákról, hasznos utasításokról, vagy egyszerűen valamilyen lelkesítő, vidám idézetet!

Mosókonyhai szabályok

Vedd magad körül szép dolgokkal: a mosószer lehet üveg adagolókban, a szennyes esztétikus kosarakban, kerámiatálakban gyűjtheted a zsebkincseket, egységes vállfákra lógathatod a ruhákat, egy tálca kavicsra állíthatod a csizmákat. Tegyél ki növényeket, legyen függöny itt is!

Mosókonyha cipők és csizmák
Forrás

Ez a bejegyzés egy sorozat része, amit a szobáról-szobára kategóriában találsz.

Ha nem tudod pontosan kialakítani a mosókonyhát, megakadtál, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Augusztus 1-25 között KATA-temető akcióval vártalak. Ennek vége, lemaradtál. Majd legközelebb!

Ne menj még! Ha szeretnél heti egyszer beleolvasni, milyen cikkek jelentek meg a blogon:

Tiszteletben tartom a biztonságot! Bármikor le lehet iratkozni a hírlevélről!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: