A mozi szoba

Sokan megelégszenek egy okostévével, mások egy kivetítővel, de mi van olyankor, ha a család imád mozizni és mozi szobát szeretnétek?

Hol legyen kialakítva?

Mivel a mozizáshoz a lehető legkevesebb fényre van szükség, ezért a mozi szoba ideális helye az ház belsejében, illetve az alagsorban van.

A mozi szoba elhelyezése
A “Cabinet” tökéletesen alkalmas egy mozi szoba kialakításához.
Forrás
A mozi szoba elhelyezése
Az alagsor kialakítása.
Forrás

Helyigény

A moziszoba nagysága a nézők számához legyen optimalizálva. Csak a családtagok vesznek részt, vagy mások is? Előreláthatóan mennyien? Nálunk egy-egy mozizás legalább öt fős, miközben általában a családból csak 2 ember vesz részt az eseményeken.

A fotelok pozíója egy mozi szobában.
Forrás

Nem csak a kanapéknak, székeknek, asztalkáknak kell helyet csinálnod, de a filmjeiteket tárolnotok is kell. Ehhez érdemes kialakítani egy külön helyiséget, hőmérséklet szabályozással, megfelelő szellőzéssel – ide telepítheted a többi médiaeszközhöz szükséges kiszolgáló egységeidet is: a routereket, háttértárakat, a szervert. Ha minden érzékeny elektromos holmi egy helyen van, akkor célszerű Faraday-kalitkát kialakítani. Ezt megoldhatod a ház másik részében is, ami több okból is előnyös: természetes megvilágítás, könnyebb a szellőzés megoldása, ha baleset történik elkülöníthető.

Film tárolás.
Forrás

Ha a klasszikus mozit szeretnél kialakítani, mozigépészettel, ennek egy tűzbiztos gépszobára is szükség van, aminek helyileg a megfelelő ponton kell csatlakozni a moziszobához. A film és elektromos eszközeitek tárolása ilyenkor legyen minél messzebb ettől a helyiségtől! A dobozos filmek rendkívül gyúlékonyak és egy hűtött szoba a legmegfelelőbb a tárolásukhoz! Érdemes a Filmarchivummal felvenni a kapcsolatot.

Film archivum
Forrás

Előnyös, ha egy kis teakonyhát, bárt ki tudsz alakítani a moziszobában, vagy a közelében. És egy közeli mosdó is megkönnyíti az életeteket.

Minikonyha
Forrás

Mire figyeljünk a moziszoba kialakításakor?

Az energia biztosítása a megfelelő pontokon. A vászon motorját, a vetítőgépet, a biztonsági világítást, a helyi világítást, az általános világítást mindenképpen ki kell alakítani. Ha a székek motorral hajtottak, ezeknek is lehet áramigénye. Az irányítópult (laptop is lehet) is fontos. Akár minden sorban, minden széknél kialakíthatunk elektromos kiállásokat. Legyen egyszerre áramtalanítható a szoba, illetve a szellőzés, biztonsági fények külön irányíthatóak, szabályozhatóak.

A mozi szoba lelke.

Az akusztika és a hangszigetelés kiemelten lényeges. A mozinál fontos a bejövő zajok kizárása is és a mozi hangjainak megfelelő hangosítása is, és természetesen a mozizás hangja se terjedjen szét az egész házban. Ez talán a legkomolyabb része a moziszoba kialakításának.

Falpanelek, akusztika.
Forrás

A hangosítás vezetékei, eszközei kapcsolódjanak a kialakított akusztikai tervekhez, nem lehet elkülöníteni ezt a kettőt! A vezetékeket könnyen szerelhetően érdemes panelek mögé rejteni.

A teakonyha kialakításakor a konyha kialakítás szabályait, a mosdó kialakításakor a fürdőszobai szabályokat kell figyelembe venned. A gépek hangjait viszont vedd figyelembe az akusztikai tervezésnél! A stílusuk illeszkedjen a mozi stílusához és légy nagyvonalú a térrel! Ne felejtsd el, hogy a moziszoba igazi luxus! A csatlakozó helyiségeknek is tükrözniük kell! Szóval, ha egy régi mozigéped van, ami a klasszikus filmtekercseket játsza le, a high-tech nem biztos, hogy jó lakberendezési stílus, inkább az art decoval tudsz stílusos enteriőrt kialakítani! Fordítva is igaz, ha a legmodernebb technikát alkalmazod, akkor az 50-100 éves stílusok hamisnak hatnak, ilyenkor a berendezés is legyen ultramodern!

Mosdó.
Forrás

Berendezés

A mozi bejárata
Forrás

A megfelelő távolságokat tartsd be! A háttámlák legyenek állíthatóak, jó, ha a lábtartók is azok! Minden szék mellett legyen hely lerakni a rágcsákat, az innivalót, a telefont (a játékszoftverek konzoljait, tabletet, laptopot, számítógépet.)

Keleti kényelem
Forrás

Lejtős, lépcsőzetes padlót is ki lehet alakítani, így az egymás mögött ülők nem akadályozzák egymást.

Lépcsőzetes kialakítás
Forrás

A teakonyha és a bár kialakításakor érdemes bárpultot, kávézó asztalokat, székeket is beállítani.

Mozi és étkező egyben.
Forrás

Egy könnyen gördíthető bárkocsi megkönnyítheti a mozizók kiszolgálását.

Bárkocsi
Forrás

A kárpitok víz- és folttaszítók, könnyen tisztíthatók legyenek. Általában padlószőnyeget teszünk ezekbe a helyiségekbe, és előfordulhat, hogy utcai cipővel is használjátok majd, a szönyeg is könnyen tisztítható, cipőálló legyen.

Ablakok függönyözése nem jellemző, ha mégis van ablak, akkor block out, azaz fénykizáró függönyökre van szügség. Általában egy sötét roló, egy sötétebb block out függönnyel képes teljes sötétségbe varázsolni egy szobát.

Függönyözés a házi moziban
Forrás

A függönyöket azonban nem csak az ablakok öltöztetésére lehet használni: a hangulat fokozásának kitűnő eszközei!

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: