A Diósgyőri-vár

Sokszor el szoktunk menni a várba, mikor lehet, de sajnos sem tavaly, sem az idén nincs lehetőségünk elmerülni a középkor szépségeiben. Így kárpótlásképpen egy kis összeállítást készítettem a várról.

A honfoglaláskor egy földvár állott a helyén. Ezt a tatárjáráskor lerombolták, viszont a helyén épült egy két tornyos kővár.

A földvár állapota
1319-ban és a későbbi vár alaprajza is látható a képen.
Az Ernye-család kori állapot

A vár Nagy Lajos idején vált jelentőssé, ugyanis a birodalom növekedésével a lengyel királyságot innen könnyebb volt irányítani. 1381-ben itt ratifikálták a torinói békét. Lajos halála után a királynék jegyajándéka volt a kastély és a XVI. századig számtalan átalakítás történt ennek okán. Sajnos a mohácsi vészt követően zálogos birtokosok tulajdonába került a vár és ezzel aláírták halálos ítéletét. A tetőszerkezet megrongálódott, leomlott, ezután a falak erodálódni kezdtek, a helyiek pedig felhasználták a köveket építőanyagként.

1662-ben készült alaprajz. Ekkorra már réges-régen vége a virágkornak és szépen lassan elhordják a falakat a környékben élők.
1699. Hallerköi Haller Gábor úr jószága
1758.
1894.
1972.

A közelmúltig így ismertük a várat, de aztán a 2010-es évek vár rekonstrukciós programjaival ez a vár is megújult, a környéke is szépül, nagyon sok program várja az érdeklődőket.

2014.

2021-ben indult a befejező üteme az újjáépítésnek. Ennek során helyreállítják a tetőszerkezetet és 5-600 évnyi idő után ismét valódi várként születik újjá a vár.

2021
2022. Elkezdődött a teljes újjáépítés.
Még elég sok van hátra…
Új épületrész

Tisztában vagyok vele, hogy az újjáépítés vagy rekonstrukció, esetleg a romok őrzése vita nem dőlt el. Én nagyon szeretem ezeket az új várainkat, bevallom, soha nem tudtam beleképzelni a múltat a romokba. Most kézzelfoghatóvá vált a középkor!

2023. év vége

Azt is szeretném hozzáfűzni, hogy az egész világon látok egy mozgalmat, amiben az emberek a múlt értékei felé fordulnak, igyekeznek jól megismerni a régmúlt történeteit. Úgy hiszem, ez a nők tudományos életben elfoglalt, egyre szélesebbkörű helyzetével van összefüggésben. Személy szerint amatőr műkedvelője vagyok ennek a szcénának, magamban hordozom a régmúltat is azáltal, hogy otthon megtanítottak a hagyományos kézművességre és ezt szeretném én is tovább örökíteni, terjeszteni.

Források:

https://diosgyorivar.hu/

https://www.facebook.com/Epkar/videos/287742223557217

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/06/erkolcsi-kotelesseg-a-var-visszaepitese-1resz

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/06/erkolcsi-kotelesseg-a-var-visszaepitese-2resz

https://www.youtube.com/watch?v=OxO_QBPvV_c&ab_channel=Mandorla

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: