Lakberendezési tanácsok a tökéletes otthonért


A dohányzóasztal

Az emberiség évezredeken keresztül hatalmas, nehéz tömör fa asztalokat, illetve nagyon könnyen szétszedhető, bakok és táblák segítségével ideiglenesen összeállított asztalokat használt és az ülőalkalmatosságok nem túlzó kényelme miatt, nem is akartak sokáig mellettük üldögélni. Érdekességképpen innen ered a magyar “asztalt bont” kifejezés, ami eredetlieg tényleg azt jelentette, hogy szétbontották az asztalt. A visegrádi palotában megtekinthető.

Reneszánsz konyha

A nagy földrajzi felfedezések és az annak következtében bekövetkező polgárosodás indította el ezt a bútordarabot is a népszerűség útján. A nemesi rétegeknél új szokások: kávézás, teázás, szivarozás, kártyázás jelentek meg, melyekhez kényelmes, viszonylag könnyen mozdítható asztalokat kezdtek el használni nagyjából a barokk korban.

Forrás

A barokkot követő két évszázadban a polgárság köreiben elterjedt a használata, de formailag az asztal gyakorlatilag változatlan volt, de aztán a XIX. század második felében elkezdett terjedni ennek egy alacsonyabb változata, a XX. századi -izmusok után pedig minden nappali közepének egyeduralkodójává vált; ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a tereinket!

Forrás

A név eredete homályba vész – legalábbis nekem nem sikerült kideríteni. Minden bizonnyal a szivarozási szokásokra vezethető vissza: nálunk a dohány elterjedtebb volt, mint az angoloknál a kávé – merthogy angolul coffee table ez a bútordarab.

Ez üdítőasztal, vagy hűtőasztal, vagy nappali kombinált asztalka
Forrás

Források:

Kaesz Gyula: Ismerjük meg a bútorstílusokat!, Háttér Kiadó, Budapest, 1995

https://hu.wikipedia.org/wiki/Asztal

https://riodesign.hu/design-hirek/a-dohanyzoasztalok-tortenete-funkcioi-es-megjelenesuk/

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika anyagok a tervezői program augusztus 20 augusztusi nagytakarítás Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét design Diósgyőr Diósgyőri-vár dolgozószoba edzőterem family room felújítás fenntarthatóság fitness fotel fő háló gyapjú gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás iskola kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kikapcsolódás kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern mudroom nagytakarítás nyaralás otthon nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló szőnyegek takarítás tanulás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element tojás szék táblafesték uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek vízkárok wellnes welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás ünnepek

%d bloggers like this: