A Lajos székek

Ha belefutottál már XIII., XIV., XV. és XVI Lajos neveivel fémjelzett székek hirdetéseibe, akkor bizonyára te is jó alaposan összezavarodtál.

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Tegyük hát tisztába ezt a dolgot!

  • XIII. Lajos ismert ragadványnevén: Igazságos Lajos, franciául: Louis XIII le Juste; Fontainebleau, Francia Királyság, 1601. szeptember 27. – Saint-Germain-en-Laye, Francia Királyság, 1643. május 14. Ő tehát a XVII. század első felében uralkodott 1610 és 1643 között 33 évig. Ő az utolsó középkori francia király. Késő reneszánsz bútorok köthetőek a nevéhez: esztergált szerkezetűek voltak, nem annyira kényelmesen kárpitozottak, mint a barokkban. Az 1. szék szövege: “Dió karosszék a Francia barokk egy impozáns darabja cca 1870. A szék szerkezetileg stabil, tökéletes állapotú, hiánytalan faragásokkal. Dombor nyomott kárpitja, valamint ülőrészének rugózata is hibátlan.” Röpke 230 év a különbség, neoreneszánsznak lehet nevezni.
  • XIV. Lajos, a Napkirály, Roi-Soleil, Louis XIV Roi de France et de Navarre, Saint-Germain-en-Laye, 1638. szeptember 5. – Versailles, 1715. szeptember 1. Öt évesen került a trónra, 77 évesen halt meg, 71 évig uralkodott. Ő volt A barokk uralkodó. A regnálása alatt fejlődtek ki a jelentős divat- és bútoripari manufaktúrák. Elvárta, hogy az arisztokrácia kövesse a legújabb trendeket és az, amit ma lakberendezésnek, belsőépítészetnek mondunk is az ő idejében alakult ki. A szakma szempontjából az egyik legjelentősebb király volt a történelemben. Ez tehát a XVII. század második fele és XVIII. század eleje. Kényelmes, kárpitozott bútorokat láthatunk, szépen ívelt faragásokkal. A 2. kép eladója hirdetésében pedig részletezi, hogy a csalók veszélyeinek ki vannak téve a kedves vevők.
  • XV. Lajos, hivatalosan terjesztett melléknevén a „Hőnszeretett Lajos” , Louis le Bien-Aimé, Versailles, 1710. február 15. – Versailles, 1774. május 10., XIV. Lajos francia király dédunokája és utódja. A XVIII. század derekán uralkodott. A hozzá köthető stílus az érett barokk, ahogy nevezni szoktuk: a rokokó. A kárpitozás díszesebbé válik, ahogy a faragványok is: levelek, kagylók, s más stilizált figurák jelennek meg mindenhol a bútorokon. Ő is nagyon fiatalon lett a trón örököse, de 14 éves koráig régensként uralkodott a nagybátyja, Fülöp, orleans-i herceg. 52 éves uralkodása a XVIII. század közepét öleli fel. A fenti képeken a 3. és 4. székről állítja eladójuk, hogy ebbe a korszakba tartoztak.
  • XVI. Lajos, Louis-Auguste de France; Versailles, 1754. augusztus 23. – Párizs, 1793. január 21. 1774-től 1792-ig 17,5 évet uralkodott. 1793-ban feleségével, Marie Antoinette-tel együtt kivégezték. Már XV. Lajos idején elkezdődött az a stílustörténeti korszak, amihez a XVI. Lajos stílust köthetjük: és ez nem más, mint a klasszicizmus. A klasszicizmus a francia forradalom idején teljesedett ki. Napoleon nevéhez köthető az érett korszaka: az empire.

Nézzünk példát a korszakokra a világ leghíresebb múzeumaiból!

Maga a Napkirály.

XIV. Lajos rajongott a színházért, maga is balettozott. A Napkirály jelmeze, és ragadványneve innen ered.

Korabeli metszet.

XIV. Lajos korabeli karosszék,
Fauteuil à la reine: ca. 1690–1710, a MET-ből.
A kárpit nem eredeti, XVIII. századi.
Forrás
XV. Lajos korabeli karosszék, Fauteuil à la reine Louise-Élisabeth of Parma-nak, XV. Lajos lányának készült ca. 1749-ben. Készítése Nicolas-Quinibert Foliot nevéhez fűződik. A rokokó névadója: a rocailles, kagyló is szerepel a gazdagon faragott motívumok közt.
Forrás
XV. Lajos korabeli karosszék, fauteuil à la reine, ca. 1765. Louis Delanois pecsétje látszik a széken, őt tartják a készítőjének. Ez a szék a XV. és XVI. Lajos stílusirányzatok átmeneti korszakának a jegyeit viseli: kevesebb a faragvány, a klasszicista babér ág, egyszerűsödik a forma, de még mindig nagyon robusztusnak hat.
Forrás
XV. Lajos korabeli szék ugyanebből az időszakból.
Forrás
Minden ízében klasszicista. A kényelem kimaxolva!
XVI. Lajos korabeli szék, 1788, Georges Jacob műve.
Az eredeti leltár alapján a kárpit zöldes szürke volt.
Forrás
A királyi játékszoba Saint Cloud-ban.
Forrás
A Kis Trianon kastély korhű berendezése.
Forrás
Marie Antoinette karosszékének újjáéledése történelmileg helyes anyagokkal és módszerekkel kivitelezve. A linken végigkövethető a Victoria and Albert Museum restaurátorainak munkája.
Forrás

A képek alapján talán látszik, hogy mi különbözteti meg a korszakok bútorait a korszakokon kívüli neo-bútoroktól, illetve a XX. és XXI. századi újhistorizmus rendkívül sematikus bútoraitól. Tüzetesen újra átvizsgálva a képeket, arra is rájöhettek, hogy igazából nem a forma a döntő, hanem az alkalmazott díszítmények, technikák – ezek mutatják meg, hogy pontosan melyik korszakban járhatunk. Mindegyikre jellemzőek adott díszítmények és szépen látszanak az átmeneti időszakok is.

Ha antik bútort keresnél, mindenképpen ajánlom tüzetesen átvizsgálni: az alján, hátoldalán kell keresni a készítő nevét, manufaktúráját, pecsétjét, illetve a szállítás és a leltár papírjait. Persze ezek is hamisíthatóak! Jó jel, ha találunk róla szakirodalmat. Érdemes beleolvasni a múzeumok kiadványaiba: nem egyszerű a kutatómunka hozzáértők számára sem.

“Igazából nem kellett megterveznem a “Lajos Szellem”, “Louis Ghost” széket, mert az része a közös, nyugati múltunknak. Gyakorlatilag magamagát tervezte meg. Ez egy “Lajos valami, nem emlékszem pontosam melyik”, de mindenki felismeri a formát és ismeri. Ha akarod látod, ha nem akarod, eltűntethető: az eltűnés határpontján áll. Mint minden, amit a mi civilizációnk kínál.”
Philippe Starck
Forrás

A posztmodern Louis Ghost szék az idén 20 éves.

Hagyj üzenetet!

Levélben

Adatvédelmi tájékoztató

Vagy az oldalon >>

Szia! Szeretnél hozzászólni? Tedd meg itt. Köszönöm szépen.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kategóriák:

Címkék:

aksis porszívó akusztika akusztikai panel anyagok a tervezői program Az 5. elem az igények megfogalmazása biztonság burkolat bár családi együttlét Diósgyőr Diósgyőri-vár edzőterem family room felújítás fenntarthatóság filmtárolás fitness fotel fő háló gyapjú gyapjúszigetelés gyerekszoba 2-6 éves korig gyerekszoba kisgyerekeknek gőzfürdő heló hibrid Horizon asztal huzat húsvét igényfelmérés ima ingyenes tanácsaadás jólét jóléti állam kanapé karácsony kastélyok kert kerti lakberendezés kerti medence kompozit anyagok Korben Dallas Korben Dallas apartment krétafesték könyvespolc központi porszívó lakberendezés len lábtámasz masterbedroom medence modern média tárolás napozás napozó ágy nyaralás otthon nyugalmas élet nyugágy nyár olvasás otthon nyaralunk poliészter porszívó pünkösd rendszer rezsicsökkentés sectional szauna szénszál szülői háló takarítás terasz tervezz velem! tervezés textil The 5th element táblafesték társadalmi kérdések társadalom uszoda varrás vezetékes vezeték nélküli világítás várak vásárlás vázlattervek welness ágynemű ágyneműhuzat ágytakaró állatok a lakásban élet életmód építkezés étkezőasztal íróasztal újrahasznosítás

%d bloggers like this: